С пепелници явно или тайно: За и против "Такса пушене"

Пушачи, непушачи и ресторантьори в нов спор
Обновена: 11 сеп 2018 11:06 | 11 сеп 2018 09:15,
52

Ресторантьори, пушачи и непушачи отново са в спор заради идеята да се въведе такса "Разрешено пушенето" в заведенията.

Миналата седмица депутатите отхвърлиха предложенията за либерализация на режима и пълната забрана остана в сила.

Идеята на бранша е да има такса, определяна от площта на заведението, която да се внася годишно. Ресторантьорите, решили да заплатят таксата, ще маркират заведенията със специален стикер.

Още по темата

"По заведенията трябва да има място, където е за пушачи", заяви пред Bulgaria ON AIR една пушачка.

"Нека не се пуши, защото много се вмирисваме", смята пък друга жена.

И двете страни в спора са категорични, че пълната забрана за тютюнопушене не работи, защото от 1200 проверки са съставени 1000 акта за нарушение.

"Законът е закон и трябва да се спазва! Не могат да се чудят как да не го спазват и да остават ненаказвани, не би следвало да бъде така в една правова държава", смятат непушачи, които са най-засегнати от неспазването на закона.

Според последните данни 25% от 16-годишните у нас пушат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Ляля преди 5 години
Ако внесат такса, тя при кой депутат ще отиде?
48
0
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Непушачите не желаят да си имат истински бездимни заведения, само така мога да си обясня скачането им срещу зали с такса за пушене. Сега навсякъде се пуши и на непушачите им е добре явно.
47
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПушенето трябва да се забрани на обществени места.Който желае да си пуши в къщи.
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Иванпроблемът е че не ми е комфортно да ставам от мястото си за да изляза на студа да пуша, да ме вали дъжд и т.н. при положение че си плащам за престоя в заведението точно толкова колкото и другите, или аз като пушач съм по - ниско ниво човек и поради това навън.
45
3
 
9
 
! Отговори
ноби преди 5 години
Защо го давате това бабе постоянно. Някакъв експерт по кръчмите ли е ? Какво ви пречи да има кръчма за нас, без да влизат непушачи. Да си има стикер, голям. Не може всички кръчми да са за вас само.
44
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непушачите са сбъркани хора,които за да подишат чист въздух отиват и се затварят в кръчма,заедно с децата си,и обясняват на всички,колко вредно би било за децата им да се пуши там.Всички които искали да пушат трябвало да пушат по градинките,защото децата на модерните родители не може да се срещнат там и не може да им се навреди,те все пак са по кръчмите с простите си родители-учат се на морал,ценности и що е то кръчма :)
43
4
 
3
 
! Отговори
. преди 5 години
Тази такса малко прилича на 'такса охрана', т.е. рекет. Ако трябва да регламентираме и 'такса употреба на наркотици', 'такса използване на ***' и т.н. Докога ще има хора над закона и заобикалящи закона. Докога ще правим правила, които можем да заобикаляме?!
42
5
 
6
 
! Отговори
Korean soup преди 5 години
До маклин: Да разбирам, че ти кола не караш, че не ползваш градски транспорт, м? Най-любопитни са ми тези, дето оправдават собственото си неоправдано поведение с това на други хора. "Щом като някъде се краде, що на мен ми забранявате? Щом като някой бие жена си, що и аз да не я бия? Щом като колите задимяват, що и аз да не задимявам?" Наистина ли това е най-тежкият аргумент, с който един пушач оправдава мързела си да пуши навън?!? Пушил съм 20 г. и винаги съм се съобразявал с околните.
41
5
 
13
 
! Отговори
кармата преди 5 години
До AзАха,значи всички пушачи са ***,само ти и всички непушачи не са,я се виж в огледалото и ще разбереш колко си смешен !
40
5
 
3
 
! Отговори
преди 5 години
Не разбирам защо е това тракане на ченета? Има или няма закон няма обсолютно никакво значение. На *** най- лесно му е да НЕ спазва законите...и те така...всеки сипуши както и където иска...само ако има малко повече мозък в главата по своя воля излиза навън...не че има кой да го изгони от заведението!
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австрия вече връщала...Австрия НИКОГА не е забранявала!В Австрия винаги е имало дори ресторанти, в части от които се е пушело. Естествено не всички.Подобен е режимът и в Германия. Аз лично съм бил на закрити места, където се е пушело и в Холандия.После уйното от с.Селце, Каварненско идва да ми каже как било в Европата...
38
2
 
1
 
! Отговори
Митко преди 5 години
До do МиткоЕ па както ти харесва,може и кравар,козар,свинар,кокошкар,паткар...което си избереш - немам против. + тва не аз съм автора на коментара относно че някой е нарекъл някого с истинската му професия ,по точно поминък.Аз много обичам агнешко,ти сигурно. Ама нема да ходиш да му гледаш овцете,нали? Това не е за всеки работа,трябва да си закърмен от дете със животновъдство. Ква чужбина..нали овцете ще умрат от глад.
37
6
 
25
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
"Не знам каква е тази истерия с тези цигари!" Не е истерия. Маса народ инвестира пари в заведенията, за да обособи отделни помещения за пушачи, да направи хубави вентилационни системи, като така не се виждаше и усещаше дим. Тогава всички бяха доволни - и пушачи и непушачи. И сега, хоп - пълна забрана. Кой ще върне инвестициите на тези хора??? Непушачите са най-нетолерантни. Да не говорим за бившите пушачи - направо са злобни. Да се спре производството на тютюн и цигари. Точка.
36
2
 
23
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
"Който е ходил по заведения в европейски държави знае, че там в заведение за хранене никъде не се пуши и хората нямат никакъв проблем с това! В Германия, Франция, Австрия, Италия, Испания и т.н."Така е, но в Италия ходихме в рибен ресторант, с разрешено пушене. Т.е. има заведения, които се знаят, че са за пушачи. И аз не обичам да е задимено, но вентилационната система работеше перфектно и нищо не се усещаше. Австрия пък, вече връща пушенето в заведенията и баровете.
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото това, което е написал не е вярно, затова!*** наистина в Австрия и после ми пиши, че там не се пуши в заведенията!
34
10
 
5
 
! Отговори
мак преди 5 години
Оставете забраната, а контролните органи да си вършат работа.
33
3
 
6
 
! Отговори
do Митко преди 5 години
И защо да е овцевъд?! Само защото някакъв комплексар, дето явно няма пари да излезе навън се опита да го обиди ли?И в същност какво против овцевъдите имате?! Или си въобразявате, че млечните продукти и вълнените изделия дрехите в лаборатория се отглеждат?! Още едно доказателство, колко е деградирал народа
32
2
 
1
 
! Отговори
Митко преди 5 години
До do 29 До ужасОвцевъдите не са ходили -100 % гаранция,иначе кой ще му гледа овцете,ти ли,а?!
31
6
 
7
 
! Отговори
do 29 До ужас преди 5 години
Защо да не е ходил? Толкова ли ти се струва странно някой да излезе от БГ и да отиде в Западна Европа? Че и овцевъд го нарече! Червените тикви, разберете, границите ги няма вече много години. И почти всички българи са ходили някъде. Няма нужда да показвате безхаберността си!
30
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпaнapcки закони, написани от злобни посивели лелки не спазвам! Ще си намеря заведение в което се пуши, ако няма такова няма и да стъпя! Да ви плащам дебели сметки и да мръзна като куче няма да стане!Ей къде са Сърбия и Гърция.