Порожанов на среща с веригите: Не вдигайте цената на хляба!

Обещали му да го продават без надценка за печалба
Обновена: 19 сеп 2018 13:17 | 19 сеп 2018 09:00,
150
Порожанов на среща с веригите: Не вдигайте цената на хляба!
Снимка: архив Reuters

Имам срещи с големите търговски вериги и това, което получавам като уверения до момента е, че хлябът, който се продава, няма да има надценка за печалба, калкулирана в цената му, а само надценка, която да покрива праг и разходите. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов.

Той обясни, че самите вериги са регулатори на бранша. Идеята му е да се направи обща среща за пазарния сектор и с премиера.

Порожанов обясни, че основната предпоставка е нарастването на цената на пшеницата, която е скочила с близо 18-20% от 290 лв. в началото на сезона до 350 лв. за тон.

"Има много сив сектор в производството на хляба, който работи без да плаща ДДС", допълни министърът пред Нова тв.

Ако се намали ставката, това би дало възможност този сив сектор да излезе на светло, коментира Порожанов и даде да се разбере, че той е за намаляването на ДДС-то на храни от първа необходимост.

Още по темата

"В повечето страни има 2 или 3 ставки за различните продукти, но по отношение на ДДС-то у нас решението е на Министерството на финансите, то трябва да направи оценка", допълни министърът.

Той увери, че оградата с Румъния е достатъчно надеждна, за да спре движението на животни, включително на диви прасета, към България, и то в точния момент.

"В Румъния на километър от Силистра вече има заболели прасета, там болестта много бързо се придвижи от северната граница", коментира още Порожанов.

По искане на индустриалните ферми ще създадем пръстен около тях, за да няма и домашни прасета, защото заразяването им би създало проблеми, обясни министърът.

Фермата в Болярово не отговаря на изискванията за животновъден обект и най-вероятно ще им бъде отнет статута, предположи Порожанов. От петък насам там са умрели 11 животни, вече са взети проби, но са необходими кръвни такива от цялото стадо.

"Там са събрани хора, които объркаха тази жена. Нейното поведение би блокирало вдигането на забраната като цяло в тези 7 общини", допълни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
75, Явно не за първи път ти казват точно какво ти е нивото. Пиши още, забавляваш ме :)P.S. Това, че намеси Китай, би трябвало да те подсети за фразата на Дън Сяопин - "Не е важно дали котката е черна или бяла, важното е, че лови мишки", както и защо е казана.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли какво е казала Мария Антоанета. Незнаете ли. Как да незнаете бе толкова ли ви затъпиха големите управници за 30 години. Та тази умница е казала. Като няма хляб яжте пасти бре.
54
4
 
17
 
! Отговори
бай Тодор преди 5 години
Добър ден уважаеми другарки и другари, госпожи и господа! А как е цената на бананите, държи ли цената на бананите?
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА дали *** която е работила в системата на планирането тогава и е така запозната с безумието на тази система, е чувала нещо за Китай - социалистическа планова икономика която за няколко десетилетия от нищо стана първата световна икономика? Много ми е чудно как според *** са станали първи, след като им липсва гъвкавост и се разхищава и сиситемата им е безумна, питай я *** да ти обясни.
52
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много рано се сети тоз бе. На много места хляба е вдигнат с повече от 30 ст. а на някои минава 40 ст. Това което сме го купували за 5 лв вечее 7 лв. За тока няма да казвам нищо уж само основната цена я вдигнаха с 2 % а добавките преноз превоз удариха 10 % ТОЗИ НЕ ПЛАЩАЛИ ТОК ПАРНО ВОДА. ДА НЕ Е ЛУД ДА ГИ ПЛАЩА КАТО Е НА ДЪРЖАВНАТА ЯСЛА И НАРОДА МУ ГИ ПЛАЩА. А оФцете блеят и се смеят на протестиращите че искали смяна на ситемата. Ами докато гледат и блеят ще ги рендосват на задна.
51
0
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Пора може само да се моли, за да може да изпъклне Величеството. Той направо ще заповяда на овчарите да не намаляват дажбата на добитъка в хранилките. Щот всеки е влизал във въпросните "вериги". Но понеже е овца, въобще не е забелязъл, че всъщност се намира в обор с наредени в него хранилки и поилки!
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"че си позволяваш да обиждаш хора, които изобщо не познаваш"Обидно ти е, че *** е работила чистачка, това е обида нали? Чистачите не са хора според теб. Срам ли те е, че *** е работила чистачка - именно това е обида към нея.
49
0
 
2
 
! Отговори
Caro lev преди 5 години
Ahaa....bg ministar programira ikonomicheski prosperitet na bg narod suveren s bg proizvodstvo, bg surovini, bg materiali, bg trud, bg ambalaji, bg goriva, bg transport, bg magazini, bg tereni, bg zaplati, bg zdravni, pensionni osigurovki, bg danaci, bg rejiini....bez pechalbi...a dance si igrae na kocek, polka, kazachok s tec varna, cez, bg orajeini , hazartni, alkoholni, farma i bg koraboplavane...Valeri, mnogo tiho stana v elektronnata schwarzgroupa na rbg...imate li tok pone ?!
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
61,Самият факт, че си позволяваш да обиждаш хора, които изобщо не познаваш, говори доста добре както за теб, така и за роднините ти и това какво възпитание са имали и какво са ти дали. Останалите ти опорки няма какво да се коментират даже.
47
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Господин Борисов, свалете цената на хляба и доматите да си правиме салата!
46
0
 
20
 
! Отговори
не се чудете преди 5 години
Герб смятат българите за народ от и/ди/оти,и честно казано не са далеч от истината!Техните мал/оумщ/ини са точен индикатор за положението!
45
0
 
10
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Този хляб на снимката трябва 100 лева да го направят, даже 1000! НЕ ЯЖТЕ ТАКЪВ ХЛЯБ. ШЕФОВЕТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ КАРАТ ПОРШЕТА И ПЕЧЕЛЯТ МИЛИОНИ ГОДИШНО!
44
0
 
2
 
! Отговори
Ihtinan преди 5 години
Parijanov e christianski europeiski terorist, toi ubiva bg ikonomika, respektivno europeiskata ikonomika. Sto ne kazva na popovete pod zlatnite pokrivi da praviat pogrebenia, svatbi, krastenki, molitvi bez pari?!
43
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМайка ми и чичо ми също работеха в планирането и много добре знам какво ознава тази система, не знам какво ти е разправяля твоята майка, и дали не е рабила там само чистачка, но при тази "безумна" система България имаше икономика и произвеждаше продукция за милиарди, беше сред 30те най-развити индустриално страни в света и 27 по стандарт на живот, а днес при "умната" пазарна система Бългаия е страна от Третия свят и първа по смъртност (както навсякъде при пазарната система)
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Загубена работа!
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, аз съм навит, ама да фиксират и цената на тока, парното и бензина. Само че там ще ги бият през пръстите май :)
40
0
 
13
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
до ,,Либерален Демократ,, ама кажи на хората колко са такива като теб, Забогатели по не честен начин. Защото аз съм убеден че и на три работи да работя, С честен труд немога да стана богаш. И да живея твоят живот. А съм и убеден, че поне 60 процента от Бъларското население, едвам свързват двата края, от заплата до заплата,или от пенсия до пенсия от 180 лв.
39
0
 
9
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Този хляб на снимката 100 лева да го направят, даже 1000 лева! НЕ ЯЖТЕ ТАКЪВ ХЛЯБ! ШЕФОВЕТЕ И ЛЕКАРИТЕ НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ КАРАТ ПОРШЕТА И ПЕЧЕЛЯТ МИЛИОНИ ГОДИШНО!
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
54,Майка ми беше плановик по професия, при това над десет години. Щом си живял в онези времена, знаеш какво значеше това. Дори тя ще ти каже колко безумна е тази система, която толкова хвалиш. Никаква гъвкавост - или не достига, или се разхищава.
37
2
 
10
 
! Отговори
Неграмотен депутат преди 5 години
Ай стига глупости,нали минимална заплата ви е 510лв,чисто 400лв чисто,не ви ли стига?