Порожанов на среща с веригите: Не вдигайте цената на хляба!

Обещали му да го продават без надценка за печалба
Обновена: 19 сеп 2018 13:17 | 19 сеп 2018 09:00,
150
Порожанов на среща с веригите: Не вдигайте цената на хляба!
Снимка: архив Reuters

Имам срещи с големите търговски вериги и това, което получавам като уверения до момента е, че хлябът, който се продава, няма да има надценка за печалба, калкулирана в цената му, а само надценка, която да покрива праг и разходите. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов.

Той обясни, че самите вериги са регулатори на бранша. Идеята му е да се направи обща среща за пазарния сектор и с премиера.

Порожанов обясни, че основната предпоставка е нарастването на цената на пшеницата, която е скочила с близо 18-20% от 290 лв. в началото на сезона до 350 лв. за тон.

"Има много сив сектор в производството на хляба, който работи без да плаща ДДС", допълни министърът пред Нова тв.

Ако се намали ставката, това би дало възможност този сив сектор да излезе на светло, коментира Порожанов и даде да се разбере, че той е за намаляването на ДДС-то на храни от първа необходимост.

Още по темата

"В повечето страни има 2 или 3 ставки за различните продукти, но по отношение на ДДС-то у нас решението е на Министерството на финансите, то трябва да направи оценка", допълни министърът.

Той увери, че оградата с Румъния е достатъчно надеждна, за да спре движението на животни, включително на диви прасета, към България, и то в точния момент.

"В Румъния на километър от Силистра вече има заболели прасета, там болестта много бързо се придвижи от северната граница", коментира още Порожанов.

По искане на индустриалните ферми ще създадем пръстен около тях, за да няма и домашни прасета, защото заразяването им би създало проблеми, обясни министърът.

Фермата в Болярово не отговаря на изискванията за животновъден обект и най-вероятно ще им бъде отнет статута, предположи Порожанов. От петък насам там са умрели 11 животни, вече са взети проби, но са необходими кръвни такива от цялото стадо.

"Там са събрани хора, които объркаха тази жена. Нейното поведение би блокирало вдигането на забраната като цяло в тези 7 общини", допълни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри социализма министрите не се молеха на търговците на променят цените, ами цените се определяха централно от съответните органи в държавта. Планираше се колко хляб е необходимо да се произведе за народа, дали е възможно да се произведе толкова и дали народа има достатъчно пари да си купи. Тази система има и недостатъци, но малко или много работеше много по-добре от сегашната която е тотален провал.
35
18
 
2
 
! Отговори
Либерален демократ преди 5 години
При демокрацията умните и кадърните имат пари и живеят добре, ходим на шопинг в Милано, на почивки на Карибите и Бали, храним се с качествена храна, пием качествен алкохол и караме нови запани коли и дори не знаем цената на хляба. Само загубеняците и некадърниците при демокрацията броят стотинките за хлабя. Демокрацията е най-съвършената система защото никой не е измислил по-добра.
34
0
 
13
 
! Отговори
големите майтапи преди 5 години
Тоя министър се държи като някой хванат от улицата!Чака друг да му свърши работата!
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми нали пазарна икономика такова, па нали за това станааме капиталисте да ядеме банане и пазара да е свободен, защо министърът ходи да се моли на търговците - ама рейтинго, рейтинго на правителството, а за следващите избори, ааааа, айде яжте банани и много ви здраве.
32
0
 
14
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
Това Бъларите сме търпеливо племе. 500 години под Турско робство. А сега колко ли ще търпим,ГЕРБ да си играе с народа. Големи ги разтягхме за протеста, че много народ ще има, а се оказахме 100 души.. Бойковата полиция беши повече от протестиращите. Затова бат Бойко който управлява много лошо, Ще мачка Българският народ, докато се стане на 90 години.
31
0
 
18
 
! Отговори
niki преди 5 години
Е това ако не е месене в ценовата политика на частния бизнес не знам кое е.ДОКОГА мал00умниците от правителството ще се месят в частния бизнес? Как да дойдат инвеститори, като утре ще дойде Бойко и ще им каже че това дето произвеждат трябва да му е еди каква си цената?!?!?!?!?!?!?!?
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистическо отроче, какво друго да каже!Следващият ще е примиерът слънце с призив За бога братя не купувайте
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35Хич не е овчо стадото, милиони българи напуснаха завинаги България в знак на тотален протест срещу всички нелепици, които се случват тук ежедневно. Не всички живеем в миналото, когато със стачки и хвърляне на домати по политиците се е постигало нещо, нито сме длъжни да правим за някого революции. Който има някакъв здрав разум си обира крушите и отива там, където е ценен.
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зимата се очертават големи неприятности!От сега започват!
27
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жан Виденовата зима ще ни се види пролет спрямо предстоящата Бокува зима!
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24С много остарели представи живееш!20 век отдавна си отиде!
25
7
 
4
 
! Отговори
яеяв преди 5 години
...намалете качеството и грамажа.
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хляба приготвен от бяло брашно е рафинирана отрова ако се яде в големи количества, ако искате да сте здрави не прекалявайте с него, също така и със захарта и солта
23
3
 
14
 
! Отговори
не разбирам преди 5 години
А бе от къде ги намират такива като тоя!?Айде без силни изрази,че ще ме изтрият!То бива безхаберие и некадърност,ама това тяхното кантар го не хваща!
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 4 години си купих най евтината пекарна , която имаха в магазина, за 100лв и не я купих заради цената на хляба, а заради качеството- вадиш го от пакета и един лепкав. Сложа да припека 2 филии и остават на половина , сега взема рентата от нивата в брашно и не се занимавам.
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намалят ли ДДС, просто ще повишат печалбата на хлебарите, цената НЯМА да падне, това е сигурно 100%.
20
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Новите цени на брашното вече започнаха да излизат, над 10% нагоре спрямо миналата седмица. Не виждам как ще стане да не се качи и цената на хляба, а още повече не си представям, че някой ще ми го пече за хубавите ми кафеви очи... обещали, че нямало да има калкулирана печалба в цената, само щели да си покриват разходите.... Повярвах ви, да знаете.
19
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигнете всичко без доходите, няма проблем.Цените на еднопосочните билети към европа само и единствено поевтиняват. ;)
18
1
 
8
 
! Отговори
Skotlan преди 5 години
Stom edin bg ministar iska ot drugite hora da rabotiat bez pechalba. Znachi toi samiat moje sasto da raboti bez pechalba. Neka i bg ministar da raboti bez pechalba. Sprete zaplatata na tosi bg ministar.... apropo... i na ostanalite ministri...prezidenti...Proizvejdaite samo davka Ideal s pechalba.....ckocka ckola i .....mars...tik tak...i gaz, gaz, gaz .... biogaz....za toka....
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да на хората с 350 лв пенсия :( българия