Порожанов на среща с веригите: Не вдигайте цената на хляба!

Обещали му да го продават без надценка за печалба
Обновена: 19 сеп 2018 13:17 | 19 сеп 2018 09:00,
150
Порожанов на среща с веригите: Не вдигайте цената на хляба!
Снимка: архив Reuters

Имам срещи с големите търговски вериги и това, което получавам като уверения до момента е, че хлябът, който се продава, няма да има надценка за печалба, калкулирана в цената му, а само надценка, която да покрива праг и разходите. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов.

Той обясни, че самите вериги са регулатори на бранша. Идеята му е да се направи обща среща за пазарния сектор и с премиера.

Порожанов обясни, че основната предпоставка е нарастването на цената на пшеницата, която е скочила с близо 18-20% от 290 лв. в началото на сезона до 350 лв. за тон.

"Има много сив сектор в производството на хляба, който работи без да плаща ДДС", допълни министърът пред Нова тв.

Ако се намали ставката, това би дало възможност този сив сектор да излезе на светло, коментира Порожанов и даде да се разбере, че той е за намаляването на ДДС-то на храни от първа необходимост.

Още по темата

"В повечето страни има 2 или 3 ставки за различните продукти, но по отношение на ДДС-то у нас решението е на Министерството на финансите, то трябва да направи оценка", допълни министърът.

Той увери, че оградата с Румъния е достатъчно надеждна, за да спре движението на животни, включително на диви прасета, към България, и то в точния момент.

"В Румъния на километър от Силистра вече има заболели прасета, там болестта много бързо се придвижи от северната граница", коментира още Порожанов.

По искане на индустриалните ферми ще създадем пръстен около тях, за да няма и домашни прасета, защото заразяването им би създало проблеми, обясни министърът.

Фермата в Болярово не отговаря на изискванията за животновъден обект и най-вероятно ще им бъде отнет статута, предположи Порожанов. От петък насам там са умрели 11 животни, вече са взети проби, но са необходими кръвни такива от цялото стадо.

"Там са събрани хора, които объркаха тази жена. Нейното поведение би блокирало вдигането на забраната като цяло в тези 7 общини", допълни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
2
 
! Отговори
Блажен преди 5 години
Жалко че и Метро си тръгва от България. Накрая само вафлите ментетеа ще ядем.
115
0
 
1
 
! Отговори
Потребител преди 5 години
Лоши са веригите. Много. Ако не започнат да продават с 20 процента загуба предлагам да ги бойкотираме. Да им дойде акъла.
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не кажат на Гинка да продава тока без печалба??
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега какво? Да очакваме скоро реклама - "Тази седмица в Била-хляб нарязан на супер цена от 45ст."06525
112
5
 
3
 
! Отговори
Застраховател преди 5 години
Абе хора 10-20ст.ли ще ви съборят?Това 4-5л.на месец.Но за цигари и алкохол давате всеки ден двойно.
111
2
 
1
 
! Отговори
Ал Пачаври преди 5 години
България е страна с ограничено потребление.Не може в един град с 40-50пил.да продаваш толкова хляб всеки ден,за да са ниски цените.Няма как да взимаш 1500 на месец а всичко да е с цени от преди 10г.
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а може ли на нареди и на Лукойл същото?
109
3
 
3
 
! Отговори
представяте ли си преди 5 години
подобно нещо да се случи в европейска страна,не,нали,но на богоизбрания българин вичко трябва да му е без пари,той не бива да бъде тревожен за нищо,управляващите го галятс перце,за какво му е да протестира,ами ако дойдат други,дето ще го накарат да работи и да плаща,добре са си направили сметката,казвам го за тези дето все обвиняват народът,че бил заспал,че бил овчедушен,не не е тарикат е,знае си интереса,а това е съвсем друго нещо
108
0
 
2
 
! Отговори
месара преди 5 години
Каквото и да е увеличение на хляба и всички останали храни е ок, щом хората не отидоха на протеста. Герб е най-доброто, което можем и заслужаваме. Продалжаваме нататък. Който оцелее - оцелее.
107
2
 
8
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Добре за хляба житото е виновноЯ министЪра да ми обясни защо цените на ВСИЧКИ хр. стоки хвръкнаха нагоре и то при вързан курс на лев/евро.Съгласен съм ако се вдигат цените на услугите защото там изоставаме доста но на стоките.Масово имаме стоки които са по скъпи от техни аналози на запад.Нека министъра обясни тази аномалияНай ниска себестойност на трудаНай ниски данъциНай ниски наеми....Най високи цени
106
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не вземат ДДС от хляба, от какво ще вземат? От продажба на самолети и майбаси.
105
6
 
6
 
! Отговори
Пенсионерка преди 5 години
Човек като чете глупостите на червените тpoлoвe ще си каже, че българина оцелява единствено, защото може да си купи хляб.
104
1
 
2
 
! Отговори
до икономист преди 5 години
И като никой не знае как стоят нещата ти от къде знаеш, че има нещо нередно? Допир значи директен достъп до резултатите от аналитична лаборатория.Изясни ли ти се малко?
103
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не се дигне цената на хляба. Ще се увеличи количеството на подобрите в брашното. И така става двойният стандарт в продукта.
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените не са високи ... Заплатите са ниски.
101
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономистНе всички са продажни и гадни.
100
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братята Българи никога не са подкрепяли родното, зщаото родното никога не е ставало за нищо ... Или ако е ставало за нещо, аз не помня. Когато някой ми каже "български какавал" ... Абе приятел, ям пармезан за 80 лева килото, какъв български кашкавал ...
99
4
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До до икономистДърт *** е баба ти! Като имаш "допир"(каквото и да означава това), можеш ли да ми кажеш, кой нормален бизнесмен ще оповести свободно печалбата си? Ти за двойно счетоводство не си ли чувал? Сигурен съм, че има безброй начини да скрият реалните добиви от тон. А както знаем у нас контролните органи не си вършат добре работата, което допълнително ги улеснява. На хартия са напълно изрядни, но иначе никой не знае как стоят нещата.
98
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно хляба се прави от брашно а в този по веригите и масовите магазини съдържанието на брашното е колкото да не е без хич а даже може и въобще да не присъства.Така че и днешните цени са повече от високи !
97
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 години
какви са тези глупости бе, хората само хляб ли ядът? Какво като хляба не се вдигне с 0,20 ст. например а всичко останало скочи с по лев отгоре, ако не и повече. Див популизъм си е това, не вдигайте хляба на хората, ама то хората са си за бой, накрая ще ядът само хляб и сол и то ако солта не е поскъпнала. Простотия след простотия.