Плосък данък vs. подоходно облагане. Кое да изберем?

Пламен Димитров от КНСБ: Плоският данък носи негативи!
Обновена: 25 сеп 2018 11:26 | 25 сеп 2018 09:30, Златко Желев
320

Плоският данък вече носи негативи и ние предлагаме той да се осъвремени, настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Предложението на синдиката е да се въведе необлагаем минимум от 510 лв. – какъвто и доход да има един човек, като тази сума да е необлагаема.

Предлагат също да се вдигне таванът, върху който се начисляват осигурителни вноски, който в момента е 2600 лв.

По думите на Димитров плоският данък не е довел до свиване на сивия сектор. По повод 10 години от въвеждането на плоския данък синдикатът организира дискусия "За" и "Против" този налог.

Относно очакваното поскъпване на живота след поредното увеличение на цените на газа Димитров прогнозира пред bTV, че издръжката на живот на 4-членно семейство – двама родители с две деца, ще стане 2400 лв.

"Това означава, че всеки един от родителите трябва да взима чисто по 1200 лв., а 75% от домакинствата нямат такъв доход", пресметна лидерът на КНСБ.


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Плоския данък не е добър, при прогресивното облагане идеята е да се щади и укрепва средната класа и да се подпомогнат най-бедните за сметка на най- богатите. Ако се премахне данъка на минималната, парите ще се използват много по ефективно отколкото ако се дадът на държавата.
300
1
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 месеца
Писна ни да храним безполезни и никому непотребни паразити!
ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО!!! ВЕДНАГА и съкращаване на поне 200 000 държавни хъхряка!
ВКАРВАНЕ НА ЗАКОН, ЧЕ ПОМОЩИ МОЖЕ ДА ПОЛУЧАВАТ САМО ДАНЪКОПЛАТЦИ!!!
5г. минимум ТРУДОВ СТАЖ ПРЕДИ ДА ИМАШ ПРАВО НА КАКВОТО И ДА Е ПЛАЩАНЕ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА (ОТ НАШИТЕ ПАРИ)!!!
ПАРИ КРАДЕТЕ ДОСТАТЪЧНО ОТ НАС!!! 60% ОТ ТОВА КОЕТО ЗАРАБОТВАМЕ НЕ ВИ ЛИ СТИГА? НАСТОЯВАМЕ ЗА ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ, А НЕ НОВИ ИЛИ ПО ГОЛЕМИ ДАНЪЦИ!!!
299
1
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 месеца
Само в България, колкото повече данъци плащаш, толкова по малко права имаш! Или възтановяване на данъците срещу предоставени касови бележки и доказан доход, или премахване на ДОД въобще (никакви вариации)! Я пратете НАП да опишат имотите на "социално слабите братя" и да видим дали както са на помощи, дали нямат коли за по 50к и къщи и собственост за по 100к? А кога държавните *** ще започнат да плащат данъци? Намалете 800 000 държавни паразита! В 21 век имаме повече паразити от всякога!
298
1
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 месеца
Вместо да се чудим дали да има плосък данък или прогресивен защо не си поговорим за премахването му въобще? Каква е тази олигофрения? Значи данък когато получаваш пари заради труда си, после с ДДС същите тези вече обложени пари пак ти се облагат с данък! Е колко пъти да плащаме данъци върху едни и същи пари? Я да си съкратите държавните ***, да ги стройте да работят, да спрете да харчите пари за паразити които не са внесли 1 стотинка! Пратете НАП в гетата! Там са ви парите, а не в работещите
297
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Швеция е добре не заради прогресивното облагане, а понеже там се спазват правилата и има ред. Нещо, на което нашенският питеkантроп не може, пардон, не иска да се научи, па дори и да ну струва живота.
Българинът гледа всекиго да прекара и да не се прекара. Липсва му всякакъв трудов морал и отговорност. Може би това обобщение е прекалено, но изключенията са малко. Българинът е свикнал да чака и да иска, а не да запретва ръкави.
Не са ви виновни политиците и бандитите, от вашата среда излизат.
296
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо си мислите че само тия дето са се скъсали от работа и от учене имат сериозни доходи в БГ, по мойте наблюдения е по скоро изключение. Най- заможните ми познати, са много далеч як труд и учене.
295
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Щвеция данъка е прогресивен, 50% +. Една добра страна за живеене. В България 10% и всичко що горе читаво бяга. За здравеопазваето да не говорим , сравнение няма. Само мутри, крадци и политици са добре. Именно те не искат прогресивно облагане. Като са толкова умни и изкарали милион, полвината данак. И без това са скрили поне още толкова.
294
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако аз работя като чистачка в хотел Кристал на Златни пясъци и по договор получавам 510 лв.,а на ръка- разликата до 900 лв.,то приспадайки ,да речем, 60 лв. за всички осигуровки,ще получавам нетни пари 840 лв.Пита се колко ще получава при подоходното облагане някой,чиито договор е за 900 лв.????!!!!!
293
4
 
1
 
! Отговори
redordead преди 5 месеца
Значи, който е учил и вложил от времето си да напредва, т.е. вместо да е нон стоп по кръчми и да се прави на батка и пич и е зпочнал да бере плодовете на своя труд,, дайте да му взимаме повече пари, че да има за бедните, вече се реши, че децата на хората със средни доходи няма да получават надбавки...ами тогава да задължат и всеки, който се осигурява на максималният праг, да дава поне един път седмично безплатен обяд за 20-ма, дето са на минимална...
292
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В РАЗВИТА ЕВРОПА ИМА НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ И НАГОРЕ ДИФЕРЕНЦИРАНО ЗАПЛАЩАНЕ И ДА ПРИЕТО Е В РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ ПО УМНИТЕ/ ПРИ НАС ДЕЦАТА НЕ УЧАТ ЗАЩОТО ГЛЕДАТ КАК ДОАНЧУВЦИ, МИНКУ, СТАЙКУ, БЕНЧУ СА ВЕРНИ НА КОГОТО ТРЯБВА И СА МИЛИОНЕРИ НИЩО ЧЕ Са учили недоучили/да плащат по вече от останалите.
291
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да първия е мързелив и за това около 2 милиона такива са извън България вече в държави в които има подоходно данъчно облагане и ще си останат там, и освен това човек с нисък доход как по- точно ще догони втория, дори и да е работлив и да иска да се развива в БГ
290
3
 
3
 
! Отговори
До 289 преди 5 месеца
Да, никак не е справедливо. Първия е некфалифициран или мързелив или укрива доходи и дава само 720 лв. за държавния фиск или общото благо. Втория се е скъсал от учене и бачкане и допринася с 6000 лева за добруването на нацията. Наистина не е честно.
289
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще го обясна на хората с 4-то класно образование, за да го разберат, че тука май има много такива. Значи на човек със 6000 лева годишен доход данъка му е 720 лева и му остават 6000-720=5280 лева с които да живее, да си плаща сметките, да се развива като личност и да отгледа и възпита и изучи деца евентуално. На човек с доход 50000 хиляди годишно данъка му е 6000, остават му 44000 с които да направи същото като първия, та питам кое му е справедливото на този данък.
288
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От плоския данък печелят само много богатите, който не е такъв и е за плоския данък е ***.
287
3
 
2
 
! Отговори
Ван дер ДеБил преди 5 месеца
До Трябва да се ***
Мизирабълско е да започваш с такива постановки. Който не пее в хора по-добре да не пее, така ли? Ясно е като бял ден, че отмяната на плоския данък ще натовари средната класа и ще развърже ръцете на уоправляващите за произвол. Напр. ами няма тази година да актуализираме данъчната скала защото идват избори или пък еди кой си от ЕС ще идва в България и не можем да се "излагаме"..... Помисли си малко преди да заклеймяваш.
286
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има ли кранове в Нефтохима?
Цакат ли ни с качеството на горивата от него?
Има ли монопол при данъчните складове за гориво?
Получават ли свързани фирми с Нефтохима най-големите обществени поръчки като се отстраняват всички кандидати, за да спечели когото трябва?
285
1
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 5 месеца
Я МИ КАЖИ КОЛКО ИМ Е МИНИМАЛНАТА Р.З?-ЗНАЕШ ЛИ ?
-ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ОБЛАГИ ИМАТ?-БЕДНА ТИ Е ФАНТАЗИЯТА.
-ТАМ АКО НЕ РАБОТИШ ЩЕ СИ ПО ДОБРЕ АКО РАБОТИШ ТУК НА 510.
284
3
 
4
 
! Отговори
Олег преди 5 месеца
Интересна книга, съставена от няколко различни статии относно плоския данък.

Направих си труда да я прочета до средата и общо взето, изследванията сочат че плоския данък стимулира инвестициите в страната и е полезен за държава като нашата.

ime.bg/var/images/FlatTaxBook.pdf

Всеки си има свое мнение, не искам да влизам в спорове, просто споделям експертно четиво съм намерил по темата.
Според мен, плоския данък е един много справедлив модел.

Поздрави,
Оле
283
2
 
5
 
! Отговори
az преди 5 месеца
въведат ли необлагаем минимум ще се увеличи драстично сивия сектор - всички малки фирми ще започнат да дават заплати от 510 лв и другото под маса.
А относно прогресивния данък - не е лоша идея , но за по-големите суми и границите внимателно трябва да се обмислят. Например до 1000 - 10% , 1100 - 11% , 1200 - 12% и т.н. до някакъв максимум
282
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До SHEFA

8000 евро на месец, са 96000 евро на година и ги взимат под 10% от обществото там.
4000 евро на година, няма да ти стигнат и за наема на стая. Минималните им заплати, пак плащат над 30%.