Плосък данък vs. подоходно облагане. Кое да изберем?

Пламен Димитров от КНСБ: Плоският данък носи негативи!
Обновена: 25 сеп 2018 11:26 | 25 сеп 2018 09:30,
320

Плоският данък вече носи негативи и ние предлагаме той да се осъвремени, настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Предложението на синдиката е да се въведе необлагаем минимум от 510 лв. – какъвто и доход да има един човек, като тази сума да е необлагаема.

Предлагат също да се вдигне таванът, върху който се начисляват осигурителни вноски, който в момента е 2600 лв.

По думите на Димитров плоският данък не е довел до свиване на сивия сектор. По повод 10 години от въвеждането на плоския данък синдикатът организира дискусия "За" и "Против" този налог.

Относно очакваното поскъпване на живота след поредното увеличение на цените на газа Димитров прогнозира пред bTV, че издръжката на живот на 4-членно семейство – двама родители с две деца, ще стане 2400 лв.

"Това означава, че всеки един от родителите трябва да взима чисто по 1200 лв., а 75% от домакинствата нямат такъв доход", пресметна лидерът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по доходен- разбира се! Със задна дата от 1989г. Хазната ще се напълни- ще пращи!
245
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 246"След въвеждането на полският данък..."Може би американския или руския данък да се въведат, пълен ***, ама съвети дава!
244
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всеки 100 лева укрити доходи, дебеловратия работодател си спестява над 20 лева от осигуровки, които той трябва да плаща. Тези пари са загуба за работниците и пенсионерите, но за тях никой не се сеща. Става дума за около милиард и половина лева годишно. Пак заради това укриванв на доходи, процентите на осигуровките са по-високи, а ДОД е 10% вместо примерно 6%, което би бърка в джоба, но някои се радват, че от укриване на доходи са спечелили 200 лева, а всички сме загубили по 300 лева.
243
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България средна класа няма. Какво коментирате!? Средната заплата в България (медианата) е под 600 лева, а след данъци и осигуровки остават около 470 лева. Ако се вдигне минималната заплата на примерно 800 лева, средната заплата ще стане около 900 лева, а след осигуровки и данъци, около 700 лева, което е по-добро от необлагаем минимум, при който осигуровките се плащат, не се плаща ДОД.
242
14
 
6
 
! Отговори
До Анонимен преди 5 години
Досега много от яко работещите хора от средна класа подкрепяха герб като дяснапартия именно заради плоския данък---Плоския данък е присъщ за левите и за социалистическите страни, каквтито вече няма, но когато е имало данъка винаги е бил плосък. Прогресивния се въвежда от либералите и капиталистите за да се защитят техните печалби, а държавата да си пълни бюджета от работещите и от средната класа, а капитала не плаща или плаща минимални данъци. Така че нормално е десните да искат прогресивен.
241
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
герб са пътници, ако дори само продължат да плещят такива идиотизми по сутрешните блокове. За проруската им позиция и сервилност вече загубиха доста гласове.
240
4
 
6
 
! Отговори
Бананоберач от UK преди 5 години
В друга статия пише, че по официални данни сивата икономика у нас е 30% а в ЕС била 11, т.е. три пъти по-голяма при това, това са официалните данни, вероятно е 4 пъти...Да го докараме до сива икономика само с 10-20% по-голяма и тогава да говорим за смяна на данъчната система. Тук чужди компании идват само заради ниските данъци /не толкова заради ниските заплати/ ако вземем това, всички трябва да сме служители на черепа, и ко...
239
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега много от яко работещите хора от средна класа подкрепяха герб като дясна партия именно заради плоския данък, отпадне ли и подкрепата за герб пада напаловина.
238
2
 
10
 
! Отговори
Gost преди 5 години
Те ако вкарат прогресивния данък масово хората на 1500лв ще взимат сигурно Чисто 900лв и ще настане голямо мяу
237
10
 
21
 
! Отговори
8===о преди 5 години
От разтягане на локуми бистрене на философия полза няма. Има полза от това да се погледне какво става на практика. Какво всъщност се случи? След въвеждането на полският данък събираемостта на данъците се увеличи и в крайна сметка в бюджета постъпиха повече пари.Прогресивният данък вероятно ще доведе до регресия - заплати под масата, регистриране на ООД-та с цел да се плаща само корпоративен данък и повече избягали из Европа хора (най-вече млади).
236
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
510 лв. за вмомента е малка сума,коят едвали покрива нормалното съществуване на 1 човек,а той трябва още физически,умствено да работи къдет и да е на село или в града кат задължителни за храна особено в града койт е индустриализиран откъм производственна и производителна част,всичко е в магазини,фабрики в това число предлани услуги и се начисляват данъци при тях,коит се отразяват веднага на таз сума,и няма селскостопанство на територията в града как подкрепа,а селата са за индустриата поели път.
235
4
 
18
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 243: Да точно така. И затова държавата трябва да се грижи за средната класа. Тя е кокошката която снася яйцата :) Ето просто пример. Защо разрешиха да се правя соларни централи на земеделска земя ? Трябваше просто да се даде шанс на хиляди домакинства да сложат по 20-30 панела на покривите си и да вземат по 60стотинки. точно както е в Германия. Но трябва да се мисли 20-30 години напред.... което липсва в нашите управляващи без значение от партията.....
234
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Solar PowerВ крайна сметка този данък ще удари точно средната класа и малко под нея.Тези които печелят милиони те просто си плащат данък дивидент на фирмите който е 5%.----Така е по цял свят където има прогресивен данък - Германия, Норвегия, Швеция, Дания, Швейцаиря - какво се учидваш? Прогресивния данък е за средните доходи, от там държават може да изсмуче най-много и те нямат никакъв механизъм да се скрият. Но там просто стандарта е по-висок.
233
2
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
В крайна сметка този данък ще удари точно средната класа и малко под нея.Тези които печелят милиони те просто си плащат данък дивидент на фирмите който е 5%. И дори да се увеличи ще стане най-много 10% както е в Америка и Германия. В крайна сметка държавата не е "партия" на бизнеса :)
232
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха Има две неща, от които богатите особено много се страхуват- смъртта и данъците! Но и двете са неизбежни! Плащат като попове..Не знаех, че бедните не се страхувате от смъpтта, a що се отнася до данъците на богатите, мога да те уверя, че плащат по-малко от вас, и то напълно законно, има си начини. Държавата скубе с най-много данъци вас, така е било, така е и така ще бъде - хем беден, хем плаща повече данъци хем накрая два метра под земята.
231
1
 
12
 
! Отговори
iii преди 5 години
Този профсъюзник всъщност защитава само нископлатените. А преди няколко години и дума не каза, когато ни вдигнаха драстично пенсионната възраст и процента на задължителните осигуровки!
230
6
 
14
 
! Отговори
Минимален преди 5 години
Шефа ми вика: "Пълни осигуровки или парите на ръка"? Естествено, че парите на ръка! Ако може, там за да е законно, осигурявай ме на два часа. Аз с моите осигуровки разни държавни, общински, социални и т.н. не искам да изхранвам! Парите кеш, на ръка! А, да, не ме мислете мен за пенсия. Аз вече съм пенсионер по болест :) И изобщо не ми дреме дали е етично или морално. Морала не ми плаща сметките за ток и парно.
229
2
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 200: Само БДЖ може да е на загуба. Да така е :( Всяка година с милиони. Много жалко ,че Костов не го пусна за 1 лев. Ако сега го дадат на някой частник за 1 лев чудесно !Спестените пари ще могат да се дадат за детски градини, пътища или нещо по добро.А този който го вземе за 1 лев ако иска да печели ще печели не ме интересува.
228
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами изгонете ги Лукойл като не плащат данъци от собствения джоб, що не ги изгоните, да уволтят хората които работят при тях а вие си точете бензин от другите които плащат данъци от собствения джоб от наследството и спестяванията на собствениците.
227
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеnЛукойл не плаща нищо от собствения си джоб, а парите реално идват от джоба на данъкоплатеца !------И не само Лукойл, никоя фирма по света не плаща данък от собсвения си джоб, всички фирми плащат данък от джоба на данъкоплатеца - оборотите и печалбата върху които се плаща данъка на всяка фирма идват от джоба на данъкоплатеца и крайния потребител.