Плосък данък vs. подоходно облагане. Кое да изберем?

Пламен Димитров от КНСБ: Плоският данък носи негативи!
Обновена: 25 сеп 2018 11:26 | 25 сеп 2018 09:30,
320

Плоският данък вече носи негативи и ние предлагаме той да се осъвремени, настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Предложението на синдиката е да се въведе необлагаем минимум от 510 лв. – какъвто и доход да има един човек, като тази сума да е необлагаема.

Предлагат също да се вдигне таванът, върху който се начисляват осигурителни вноски, който в момента е 2600 лв.

По думите на Димитров плоският данък не е довел до свиване на сивия сектор. По повод 10 години от въвеждането на плоския данък синдикатът организира дискусия "За" и "Против" този налог.

Относно очакваното поскъпване на живота след поредното увеличение на цените на газа Димитров прогнозира пред bTV, че издръжката на живот на 4-членно семейство – двама родители с две деца, ще стане 2400 лв.

"Това означава, че всеки един от родителите трябва да взима чисто по 1200 лв., а 75% от домакинствата нямат такъв доход", пресметна лидерът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
6
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КАКВИ ДАНЪЦИ ПЛАЩАТ ТЕЗИ НАШИ СЪНАРОДНИЦИ ,КОИТО РАБОТЯТ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ И ПРАЩАТ ОКОЛО 2 МИЛИАРДА ПАРИ НА РОДНИНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ???!! В АНГЛИЯ ПЛАЩАТ И ДАНЪК КРАЛИЦА !!! БеСиПи - ВЪВЕДЕ ПЛОСКИЯ ДАНЪК В ПОЛЗА НА БКП -МАФИОТИТЕ ОТ ДС -"ПРИВАТИЗИРАЛИ ИКОНОМИКАТА" !!! СПОМНЕТЕ СИ ФИЛМА " НЕДОСЕГАЕМИТЕ" !!! СУХ РЕЖИМ ЗА БКП СТОЙКОВ И ЗА ВОДКА ФЛИРТ И АЙДЕ БЕЕ ... ЗА ЕВРИТИНГ!!!!!!!!!
225
1
 
4
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Има по-разумно решение в случая - вдигане на минималната работна заплата с 11%, за да се компенсира липсата на необлагаем минимум.
224
1
 
9
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Коментирате прогресивния данък, сякаш в България укриване на доходи няма. Много по-справедливо е укриващият доходи да плати поне някакъв данък, отколкото да не плати нищо, ако се въведе необлагаем минимум. Вероятно около 60% от доходите в България не се декларират и за тях не се плащат данъци и осигуровки.
223
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хахаха Има две неща, от които богатите особено много се страхуват- смъртта и данъците! Но и двете са неизбежни! Плащат като попове! Смисълът от прогресивния данък е не само, защото е по-справедлив. В развитите държави прогресивното облагане гарантира силен публичен сектор, който осигурява качествен живот на всички граждани. Иначе ставаме бананова държава с голяма социална ножица, лошо образование, скъпо здравеопазване и т.н.
222
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 226. Лукойл не плаща нищо от собствения си джоб, а парите реално идват от джоба на данъкоплатеца ! Акциза и ДДС-то са косвени данъци, чиято тежест се понася от крайният потребител. ДДФЛ е удръжка от заплатата на служителя, така че единственото, което реално би трябвало да внасят са данъците по ЗКПО и ако дружеството е на загуба не внасят нищо. Остават данъците върху представителни и други разходи от този тип, които не са милиарди в никакъв случай !
221
2
 
6
 
! Отговори
AcOrP преди 5 години
До 226 Лукойл не плаща акцизи! акциза го плащаш ти когато си купиш бензина/дизела.Аз съм ок за прогресивен даннък само и единствено ако е от 0-20% като под 10хил - 0% 10-20 хил 1% и така до 200хил където данъка ще бъде 20%
220
4
 
6
 
! Отговори
Счети преди 5 години
При старата подоходна скала всичко над 600 лева плащаше по 87 лева плюс 24 % данък за горницата над 600 лева. Ако приемем, че тези 600 лева са били средна заплата, значи сега тези, които получават над 1040 лева, трябва да ги сурвакат с 24 %. Съгласни ли сте, за да помогнем на тези с по 510 лева ?
219
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам прогресивен данък който да започва от 0% до 10%А "загубите" в бюджета да бъдат компенсирани чрез съкращаване на администрацията със поне 50% и въвеждане на работещо електронно правителството по модела на Естония.
218
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нямам нищо против прогресивен данък, стига 11-12.000 лв. годишно да са абсолютно необлагаеми, после до 25.000 да е 10% и така нагоре.То и сега е така, тия са над 2-3 хил лева не са кой знае колко като %, а ти предлагаш да отпадне данъка под 1000 лева. Е няма да стане така ако въведат прогресивен. Ще го въведат както на запад - тези на средни доходи да плащат около 50% (данък + осигуровки), така държавата ще има повече постъпления. А ти реално предлагаш намаляване на данъците.
217
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лукойл плаща годишно около 4 милиарда данъци в хазната във вид на акцизи и около милиард от данъци.
216
2
 
11
 
! Отговори
Бананоберач преди 5 години
Хубаво хората, дето живеят в бели държави, знаят, че данъка там е прогресивен и има защо. Тук е рано за това, защото 50% от хората са в сивата икономика и реално сметката, ще я платят, тези, които и сега я плащат, защото едно е да плащаш всеки месец данъци и осигуровки връху 2600лв, друго е върху 510, а останалото под масата, на практика и сега има прогресивен данък - най-много плащат изрядните. Ако изгоним тях, се връщаме на нивото преди 2007, да се подгонят първо, онези които не плащат...
215
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХахахаLUKOIL нефтохим примерно за последните 5 години е платил данък печалба кръгло 0.И прогресивно и плоско все си е нула.Ветката Арабаджиев и той така.бай винпром карнобат за нелегалния кран дали е плащал плоско или прогресивно?
214
1
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Данъците са за бедните!Богатите по принцип не плащат данъци. Богатите плащат само когато искат да изкарат някой друг милион "на светло" щото им трябва за публична инвестиция. Изпират парите като ги прекарват през фирми фантоми със съмнителен предмет на дейност от типа на посредничество и консултантки услуги, плащат им 10% данък и готово. Никой не може да ги пипне.Другата популярна схема за пране е чрез фондации, НПО-та и дарителски фондове. Такива във Бг. има регистрирани хиляди.
213
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
независимо дали хотелът е пълен или празен, заплатите на персонала си вървят.Освен това и амортизационните отчисления.
212
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако махнат плоския данък,ще пострадат хората които създават нещо в тази държава и работят,ще пострадат и фирмите инвестирали в страната и производителите,ще пострадат пенсионерите и хората в районите където няма редовна работа,защото цените ще се покачат,ще загуби държавата,защото няма да се плащат данъци,а ще спечелят крадците от тая работа,които нищо не вършат в държавата освен да крадат.Има достатъчно пари за пенсии,но не ги увеличават,защо?А пари да увеличат парите на администрацията имат
211
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нямам нищо против прогресивен данък, стига 11-12.000 лв. годишно да са абсолютно необлагаеми, после до 25.000 да е 10% и така нагоре. друг начин няма да се намали бедността и да е честно спрямо всички.
210
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
както се вижда тук един шизофреник с мултиплициране на личността е за прогресивен данък.
209
6
 
2
 
! Отговори
Австралия преди 5 години
Тук данъка също е прогресивен.
208
6
 
2
 
! Отговори
Дания преди 5 години
Прогредивно облагане.
207
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И Исус го е казал - безняка имаше две ризи и си даде едната"Исус говори за благотворителност, а не за данъци. Очевидно не правиш разлика между благотворителност и данъчно облагане. Нека да ти обясня - данъците се плащат задължително, а благотворителността е доброволна, ако имаш много може да даваш на бедните, но не си длъжен.