Джордже Михалевич — част от мафията или с грешните хора?

Разследваща журналистка в ЮАР за убийството на съпруга на Гуркова
Обновена: 30 сеп 2018 07:28 | 29 сеп 2018 11:00, Александър Попов
42
Джордже Михалевич — част от мафията или с грешните хора?
Снимка: Булфото, архив

Съпругът на Мис България 1998 Наталия Гуркова - Джордже Михалевич, бе разстрелян на светофар в Йоханесбург, Южна Африка. Убитият е известен и като Джордж Холивуд заради чара и страстта му към лъскавия живот е черногорски бизнесмен, за чийто бизнес през годините има много съмнения за връзки с подземния свят.

На светло е търговията с диаманти и имоти, а в тъмната част е връзката му с мафиота Радован Крейчир. Първа за убийството му съобщи водещата разследваща журналистка в Южна Африка – Манди Уинър.

Още по темата

Уинър разследва подземния бизнес в Южна Африка вече 10 години и прави репортажи по наказателни дела, предимно с участието на източноевропейци. Те сред журналистите, които са се срещали с Джордже Михалевич.

"Срещнах се с него около 2012-2013 г. По това време имаше бизнес в Сандтън в Йоханесбург, което е главният бизнес район в града. Купуваше златни бижута или диаманти и ги препродаваше. Поисках да се срещнем, защото по това времето работеше с известен чешки беглец, който беше дошъл в Южна Африка – Радован Крейчир, въвлечен в поредица криминални случаи. По същото време един от близките му приятели, Крис Куремитис, известен като Мистър Биг, бе убит при покушение на сватба, по много подобен начин – мъже на мотор наближили, той бил в луксозен автомобил, убили го и му откраднали часовника", връща спомените журналистката в интервю за bTV.

Те се среща с Михалевич и остава с впечатлението, че е "много приветлив, дружелюбен, чаровен мъж". Говорили за обвиненията срещу убития му приятел, както и за отношенията му с Радован Крейчир. Джордже настоявал, че не е замесен в каквито и да било криминални дейности.

"Има много различни истории за това с какво се е занимавал. Някои са твърдения – например един от съдебните следователи в Южна Африка, разследвал подземния свят, казва, че Михалевич е изкупувал крадени вещи, купувал Ролекси и скъпи часовници, откраднати при отвличания или кражби на автомобили, или при влизания с взлом в домове. Това е едно от обвиненията, че се е занимавал с престъпни деяния. Имаше обвинения също така за пране на пари, в един момент беше арестуван за укриване на данъци в размер на 30 млн. южноафрикански ранда или около 3 млн. долара. Това е още едно обвинение, но важното е, че всъщност никога не е бил осъждан за каквото и да било. Имаше много обвинения, но бяха оттегляни и никога не е осъждан за нищо", казва още Уийнър.

Тя разказва, че Крейчир превзема бизнеса на Михалевич, а с името на боса се свързват корупция и много убийства в подземния свят между 2012 и 2014 г.

"През 2012 г. бащата на Джордже, Петър, бе отвлечен и измъчван с чук, много тежко е бил пребиван и почина. Тогава се предположи, че може би Крейчир стои зад случилото се, заради пропадналите взаимоотношения между него и Михалевич покрай бизнеса. Михалевич излезе пред медиите и каза, че не е истина. Според мен, обаче след отвличането на баща си, Михалевич реши да напусне страната и да се върне в България със съпругата и децата си и да живее там. Но той се е връщал много пъти през последните години", допълва журналистката.

Тя обаче смята, че е малко вероятно зад убийството на Джордже да стои Крейчир, който е в затвор при много строг режим.

"До момента съм говорила с много от разследващите полицаи и има няколко теории за мотив. Мисля, че разглеждат много следи, но нямат ясно определен мотив за убийството на Джордже Михалевич. Една от теориите е, че е свързано със случващото се около сръбската мафия в Южна Африка през последните три-четири месеца – имаше две убийства на видни сърби, които Михалевич е познавал, убити в Йоханесбург при подобни обстоятелства – в автомобили, в движение, спрели на светофари, стрелци на мотори. Имаше два подобни инцидента, този е третият такъв. Освен това, един южноафрикански шпионин, замесен в подземния свят, на име Джордже Дарманович, убит в Нови Белград преди няколко месеца. Една от теориите е, че това може да е отмъщение за случилото се. Една от другите теории е свързана с някаква провалена сделка с наркотици. Друга е, че са убили грешния човек, търсили друг, който е карал същата кола. Знам, че полицията има информация от свидетели и източници за това кои смята, че са били убииците, но не са обявили нищо все още за мотива, защо Джордже е бил убит". 

"Има само още нещо, което бих искала да кажа. Едно от интересните неща, които се появиха през последните два дни за Джордже Михалевич, е това колко много хора говорят за него извън престъпните среди. Винаги има и тази страна на хората, която невинаги бива споделена, защото винаги очакваме най-лошото. Това е важно нещо, често за един човек има две гледни точки, които невинаги се виждат. Той е пример за това, бил е семеен човек, много добър, който може да се е бил замесил с грешните хора".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
4
 
! Отговори
lol преди 5 години
доста дебилен начин да те гръмнат - на светофар, от две печки, които сигурно са взели по 100 долара за убийството ти. стреляли с 9мм патрони, които дори елементарна жилетка спира. за това хората, замесени в бизнес и с хора описани в статията, инвестират в охрана и бронирани коли. в ЮАР дори линейките са с подсилени ламарина и джамове, а той тръгнал да се размотава все едно по ***...
34
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Джордже го отнесе Михаля...
33
5
 
7
 
! Отговори
черногорска мина преди 5 години
Кой купува диаманти в днешно време?! Тоя бизнес е отживелица. Най-много някой арабски шейфх да си прави колекция и толкоз.
32
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе! Замесен по грешка.В този бизнес с диаманти не се влиза със заем от банката и все едно разработваш квартална бакалийка в бивш гараж.Не нам такими пунтам.
31
0
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
До икономистКогато стана мис България беше много яка. Жената на снимката почти не прилича на Наталия Гуркова.
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
четвърти ден занимавки с бившия мъж на куркова. рядко зацикляне.
29
4
 
1
 
! Отговори
я2 преди 5 години
Перфектни зъби. :(
28
0
 
23
 
! Отговори
BALKANSKI SINDROM преди 5 години
MUTRI I MANEKENKI
27
0
 
27
 
! Отговори
Мерак Боню преди 5 години
Нищо, кладенчето й няма да пресъхне, хубавица е и ще има много кандидати да го копаят!
26
6
 
5
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До inedНе си прав! Жената на снимката е красива. Друг е въпросът дали е била най-подходяща за победителка във въпросния конкурс.
25
1
 
24
 
! Отговори
Питър преди 5 години
Всеки ден статии за убит на хиляди километри оттук бандит, който дори не е българин?!
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, не може да си по- голям гявол от гявола!
23
2
 
26
 
! Отговори
? преди 5 години
А какво ни интересува всичко това нас, нормалните хора??
22
2
 
26
 
! Отговори
Самир Хаджбулатов преди 5 години
Е защо се тиражира таз тъпотия за новина???Просто още един гръмнат бандюга и тъпата му шалава сега ще търси нов ***.
21
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този по времето на югоембаргото играеше с Кюстендилските борчета и направиха 250 000 дойче марки от контрабанден износ от бг на горива. С Васко Илиев са били първи дружки. Така че стига сте гадали защо са го гръмнали. Забъркан е в още по големи далавери в Сърбия което е довело до издаване на смъртната му присъда. Такива като този не остаряват умират млади. Мислел е че сее спасил като е избягал в ЮАР но уви от дългата ръка на мафията никой не е избягал. Мафията не прощава изневери.
20
2
 
31
 
! Отговори
X преди 5 години
Гледайте си семествата.Манети ги тея
19
2
 
8
 
! Отговори
Т преди 5 години
Поне си поправете правописните грешки, гугъл транслейт не превежда всичко правилно
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той е пример за това, бил е семеен човек, много добър, който може да се е бил замесил с грешните хора".......................също като в коза ностра. и там много са държали на ФАМИЛИЯТА.
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kakvo ni sanimavate s pokoinata mutra bog da go prosti jasno e 4e ne e 4ist i raboten bil a dalaveradjija i bandit a sa jena mu tja si jivee barovskia jivot i snae s kakvi dalaveri da milioneri sa neja jivota prodaljava kakto da darina pavlova maja ilieva i dr mutresi jeni na banditi milioneri stiga ste pisali sa tija koito ne snajat kakvo e rabota i glad v bg imame dosta mutri s sem.milioneri ta i miliarderi no nikoi ne se sanimava i ne gi proverava te plaschtat kupuvat koli spons.partii
16
1
 
24
 
! Отговори
Е мека преди 5 години
И двете, и двете, дядо Попе!И част от мафията, и с грешните хора!Внушавате в заглавието си, че ако е бил част от мафията, е бил с правилните хора!