Най-голямата данъчна кражба - 55 млрд. евро без усилия и пот

11 европейски държави са загубили милиарди в сделки "Cum-Ex"
Обновена: 20 окт 2018 20:11 | 20 окт 2018 13:22, Александър Попов
56
Най-голямата данъчна кражба - 55 млрд. евро без усилия и пот
Снимка: pixabay

Това е най-голямата данъчна кражба на всички времена. 55 милиарда евро са били източени от данъчните системи на няколко европейски страни, а разследващи журналисти извадиха на бял свят истинско криминале, пише "Дойче Веле".

Файловете "Cum-Ex"се четат като криминале. Още от самото начало: "Поддържат стайна температура точно 18 градуса. Всяка капка пот по нечие чело може да бъде издайническа. Никой не бива да изглежда нервен".

Така започва една дълга история, която обобщава резултатите от задълбочено журналистическо разследване. Това е историята на най-голямата кражба на данъци за всички времена.

Европейският разследващ център Correktiv публикува резултатите от широко мащабното разследване: файловете, известни като "Cum-Ex". В разследването са участвали 37 журналисти от 19 медии в 12 европейски страни. Изводът: в резултат от съмнителни борсови операции 11 европейски държави са загубили милиарди. Освен Германия, в списъка на измамените са Франция, Испания, Италия, Холандия, Дания, Белгия, Австрия, Финландия, Норвегия и Швейцария.

Най-засегната от всички страни е Германия. Следват Франция със загуби от най-малко 17 милиарда евро, Италия - 4,5 милиарда и Дания - 1,7 милиарда. "Става дума за най-голямата кражба на данъци в историята на Европа", казва данъчният експерт и професор от университета в Манхайм Кристоф Шпенгел. Той е изчислил, че само за периода от 2001 до 2016 година германската хазна е ощетена с почти 32 милиарда евро покрай сделките "Cum-Ex". Разследващият журналистически екип оценява общоевропейските загуби на над 55 милиарда евро.

Т.нар. "Cum-Ex" сделки разчитат на сложни данъчни трикове, които позволяват на притежателите на акции неколкократно да претендират за възстановяване на данъци, платени само веднъж върху получени дивиденти. Понятието Cum се отнася до акции с претенции за дивиденти, а Ex - за акции без дивиденти. Понеже данък печалба се плаща само веднъж, всеки, който успее да го възстанови няколко пъти, може да натрупа цяло състояние. В схемата участват няколко инвеститори, които купуват и препродават акции в съдружие помежду си именно в деня, когато фирмата изплаща дивидентите. Акциите многократно и бързо сменят собствениците си, така че данъчните власти не знаят кому принадлежат в крайна сметка и възстановяват данъка на няколко пъти.

Безкраен позор за германската финансова политика

В Германия тази практика е забранена от 2012 година, когато пробойната във финансовата система беше запушена. Разследващият журналистически екип на Correktiv обаче твърди, че Германия е предупредила другите европейски страни за този вид сделки едва през 2015 година. Федералното министерство на финансите подчертава, че "и в миналото е информирало различни страни в отговор тяхно запитване за сделките  "Cum-Ex"". Фракцията на зелените настоява за подробно обяснение от финансовия министър Олаф Шолц. Защото, ако измамите са били възможни и след 2012 година, това "би бил пълен провал и безкраен позор за германската финансова политика", заяви председателят на зелената фракция Антон Хофрайтер.

Мащабите на данъчната далавера постепенно се очертават, но и до днес не е ясно дали съмнителните сделки наистина са били незаконни. Дълго време данъчните експерти ги смятаха просто за легални данъчни трикове. Днес обаче наблюдателите и следователите твърдят, че въпросните схеми са незаконни. Кьолнската прокуратура например води разследване срещу испанската банка Сантандер. Някои други банки, сред които Дойче банк и дъщерната банка на Уникредит - Хипо-Ферайнсбанк, вече признаха че са участвали в такива сделки.

Като на кино

Едно от главните действащи лица в тази игра с милиони вече е в предварителния арест в Кьолн. Мъжът се надява на смекчена присъда, ако помага на разследването. Дори се съгласява да даде интервю на разследващите журналисти. Предпочита, разбира се, да остане анонимен, защото в бъдеще смятал да работи като "почтен" адвокат. На интервюто се явява с маска на лицето, също както по филмите.

Пак като във филмите е и описаната в началото сцена в хотелски апартамент на един лондонски небостъргач. Там млад брокер приема двама разследващи журналисти, които се представят за синове на семейство милиардери. Брокерът най-напред ги развлича с общи приказки за финансови концепции и борсови понятия, но единият от журналистите бързо минава към главния въпрос: Дали парите все пак не идват от държавните данъчни приходи? "Естествено", отговаря младият борсов агент.


56
Още по темата: данъчна измамаCum-Ex
Още от Коли
Срещу трафика в София: Скъпи зони за паркиране, сега било евтино!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Светът наистина е толкова покварен, че няма как да се живее вече! Да идва потопа и да отмие цялата тази мърсотия!
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тя затова се разтреперва от злоба Курнелията. Защото не може да се докопа до фондовете че да граби! Само да и падне, как ще граби!
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е политическа корупция- когато не може да се разбере това политика ли е или престъпление, тайно желано ли е, но е облечено в привидно законова форма или си е ачик нарушение. Тук ние сме си грубияни и корупцията ни е отвратителна, безпардонна- виж немската е фина работа, по ръба на нещата, относителна и затова трудно забележима, а и медиите им внимават за авторитета на държавата инак как да си обясни човек, че си траят.
46
0
 
2
 
! Отговори
Благоев преди 3 седмици
В сравнение с "ДАНЪЧНИТЕ ОПТИМИЗАЦИИ" в офшорните ПИРАТСКИ републики,тези са дребни играчи!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интелигентната агенция.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
40, те са "прецакали системата" ама нали се сещаш от чий джоб идват парите. Потърпевшите са винаги работещите.
43
2
 
10
 
! Отговори
ЗаКоНе преди 3 седмици
Да се краде от държавата е напълно законно.
Затова в Исландия например, след предишната финансова криза, банкера на тамошната банка го гонеха из цяла Европа да го бият, а в Австралия, особено в Сидни, е напълно законно да те ритне кенгуру или да те ухапе крокодил.
42
9
 
24
 
! Отговори
обективен преди 3 седмици
Гербаджиите откраднаха повече за последните 9 години!И ни заробиха за поне 20 години напред.
41
7
 
15
 
! Отговори
аояао преди 3 седмици
Путин е виновен....
40
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз пък им казвам евала на тия който са го направили.Намерили начин прецакали системата.
39
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И нашият принос .16 милиарда от ДДС . Видими резултати ГЕРБ . А ! И 2 милиарда от Здравните . Видими резултати за малка България . Ква ти Европа ?Аматьори !
38
4
 
17
 
! Отговори
ЕЕЙ . . . преди 3 седмици
Ама вие какво очаквахте от юристи икономисти финансисти и висшисти ? А ? Да ви работят и да ви плащат безогледни данъци ?? Късно по трудния начин ще разберете какво означава да ви управляват само висшисти . А сега на работа да осребрим висшето им образование . Да им работим за мизерни заплати де , нали така !
37
7
 
49
 
! Отговори
Тва е нетърпимо ;-) преди 3 седмици
Мисля, че тази кражба налага да бъдат наложени убийствени санкции на РУСИЯ ;-)
36
4
 
50
 
! Отговори
Валери преди 3 седмици
Бачкай ти цял месец за 450 лв. - с честен труд мизерия се постига!
35
2
 
37
 
! Отговори
пътник преди 3 седмици
Както в СССР се крадеше на поразия, така и в демократичен ЕССР се краде на поразия. В крайна сметка стеада раята, а новозабогателите крадци, пардон бизнесмени се изнизват по терлици, ни лук яли и мирисали. Тъй де, да живее демократическият сосиализъм! Ураа!
34
0
 
55
 
! Отговори
Щерю преди 3 седмици
Кражба на 55 млрд. евро!!! - Тюх, отиде краденето от нашата банка КТБ по дяволите - отвяха ни...
33
3
 
9
 
! Отговори
ханс преди 3 седмици
Само като прочетеш че са си кръстили изследването сnеpма и дотам....
32
0
 
27
 
! Отговори
Огнян преди 3 седмици
Мошениците и измамницие са по цял свят!
31
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези никога няма да настигнат босовете на ГЕРБ в кражбите и милиардите, които си присвояват всяка година.
30
0
 
2
 
! Отговори
ени преди 3 седмици
Ей.Анонимния.ти не работиш ли бе❓Само драскаш глупости тук