Най-голямата данъчна кражба - 55 млрд. евро без усилия и пот

11 европейски държави са загубили милиарди в сделки "Cum-Ex"
Обновена: 20 окт 2018 20:11 | 20 окт 2018 13:22, Александър Попов
56
Най-голямата данъчна кражба - 55 млрд. евро без усилия и пот
Снимка: pixabay

Това е най-голямата данъчна кражба на всички времена. 55 милиарда евро са били източени от данъчните системи на няколко европейски страни, а разследващи журналисти извадиха на бял свят истинско криминале, пише "Дойче Веле".

Файловете "Cum-Ex"се четат като криминале. Още от самото начало: "Поддържат стайна температура точно 18 градуса. Всяка капка пот по нечие чело може да бъде издайническа. Никой не бива да изглежда нервен".

Така започва една дълга история, която обобщава резултатите от задълбочено журналистическо разследване. Това е историята на най-голямата кражба на данъци за всички времена.

Европейският разследващ център Correktiv публикува резултатите от широко мащабното разследване: файловете, известни като "Cum-Ex". В разследването са участвали 37 журналисти от 19 медии в 12 европейски страни. Изводът: в резултат от съмнителни борсови операции 11 европейски държави са загубили милиарди. Освен Германия, в списъка на измамените са Франция, Испания, Италия, Холандия, Дания, Белгия, Австрия, Финландия, Норвегия и Швейцария.

Най-засегната от всички страни е Германия. Следват Франция със загуби от най-малко 17 милиарда евро, Италия - 4,5 милиарда и Дания - 1,7 милиарда. "Става дума за най-голямата кражба на данъци в историята на Европа", казва данъчният експерт и професор от университета в Манхайм Кристоф Шпенгел. Той е изчислил, че само за периода от 2001 до 2016 година германската хазна е ощетена с почти 32 милиарда евро покрай сделките "Cum-Ex". Разследващият журналистически екип оценява общоевропейските загуби на над 55 милиарда евро.

Т.нар. "Cum-Ex" сделки разчитат на сложни данъчни трикове, които позволяват на притежателите на акции неколкократно да претендират за възстановяване на данъци, платени само веднъж върху получени дивиденти. Понятието Cum се отнася до акции с претенции за дивиденти, а Ex - за акции без дивиденти. Понеже данък печалба се плаща само веднъж, всеки, който успее да го възстанови няколко пъти, може да натрупа цяло състояние. В схемата участват няколко инвеститори, които купуват и препродават акции в съдружие помежду си именно в деня, когато фирмата изплаща дивидентите. Акциите многократно и бързо сменят собствениците си, така че данъчните власти не знаят кому принадлежат в крайна сметка и възстановяват данъка на няколко пъти.

Безкраен позор за германската финансова политика

В Германия тази практика е забранена от 2012 година, когато пробойната във финансовата система беше запушена. Разследващият журналистически екип на Correktiv обаче твърди, че Германия е предупредила другите европейски страни за този вид сделки едва през 2015 година. Федералното министерство на финансите подчертава, че "и в миналото е информирало различни страни в отговор тяхно запитване за сделките  "Cum-Ex"". Фракцията на зелените настоява за подробно обяснение от финансовия министър Олаф Шолц. Защото, ако измамите са били възможни и след 2012 година, това "би бил пълен провал и безкраен позор за германската финансова политика", заяви председателят на зелената фракция Антон Хофрайтер.

Мащабите на данъчната далавера постепенно се очертават, но и до днес не е ясно дали съмнителните сделки наистина са били незаконни. Дълго време данъчните експерти ги смятаха просто за легални данъчни трикове. Днес обаче наблюдателите и следователите твърдят, че въпросните схеми са незаконни. Кьолнската прокуратура например води разследване срещу испанската банка Сантандер. Някои други банки, сред които Дойче банк и дъщерната банка на Уникредит - Хипо-Ферайнсбанк, вече признаха че са участвали в такива сделки.

Като на кино

Едно от главните действащи лица в тази игра с милиони вече е в предварителния арест в Кьолн. Мъжът се надява на смекчена присъда, ако помага на разследването. Дори се съгласява да даде интервю на разследващите журналисти. Предпочита, разбира се, да остане анонимен, защото в бъдеще смятал да работи като "почтен" адвокат. На интервюто се явява с маска на лицето, също както по филмите.

Пак като във филмите е и описаната в началото сцена в хотелски апартамент на един лондонски небостъргач. Там млад брокер приема двама разследващи журналисти, които се представят за синове на семейство милиардери. Брокерът най-напред ги развлича с общи приказки за финансови концепции и борсови понятия, но единият от журналистите бързо минава към главния въпрос: Дали парите все пак не идват от държавните данъчни приходи? "Естествено", отговаря младият борсов агент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: данъчна измамаCum-Ex
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най- големите крадци и мошеници са в родния НАП!На що хора окрадаха законно купени жилища, а съда "узаконява' свинщините им, особено в Бургашко....
23
0
 
31
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Не, това е невъзможно, в ЕС не се краде, там са само пуритани и истински борци срещу корупцията и комунизма, като го борят с модерен корпоративен фашизъм. Така пазят демокрацията и нашата свобода.
22
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а бе да питам , какво стана с бисеров , на некой остров ли е или зад колоарите на власта
21
7
 
17
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
Не е вярно че е незаконно! Напълно законно и винаги ще бъде законно да прехвърлиш акции и да ти върнат данъка. Просто накрая ВИНАГИ последния ще го плати в държавата в която е. От написаното в статията няма нищо незаконно. Незаконно е друго нещо но да бяхте се информирали при някой финансист преди да дращите глупости, и да спускате това на овцете(или шипълите както му викаме, идва от шийп и пйпъл)
20
2
 
21
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Тези 55 млрд. за 2001-2016г. са 3,66 млрд/год и представляват 0,06% (6/10 000) от данъчните приходи на тези страни. Това е относително на 24 млн. лева укрити данъци от българския бюджет, което представлява по 5лв. на бг данъкоплатец или няколко камиона с цигари без бандерол.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е Брокер а Консултант , явно нашенеца в Дойче веле и той копи-пействал като теа в тоа сайт тука .....
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова най-добре е да се отменят всички данъци. Който иска нещо, плаща си на ръка и му го дават. А не всякви банки-манки, осигуровки, винетки-мине... дето никой точно не знае кой от откъде краде и накъде закрадва.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче веле пише а ти само си сложи името под текста ........ ***....хаха
16
2
 
8
 
! Отговори
До Автора преди 5 години
Тоа сайт е известен с кражбите на Текстове от интернет , между другото има Док.филм по немската тв Das Erste , както и да е айде нема нужда да ви се казва
15
5
 
13
 
! Отговори
Hahah преди 5 години
Много ме кефи когато някой каже - Нали на запад нямаше престъпни схеми. И има да ... само, че за да откраднеш трябва да направиш някаква супер сложна конспирация и ако тв хванат лежиш в затвора. А не като в нашата татковина и като една развалена източна бивша империя с комплекс за величество, където те крадат, смят ти се в лицето и дори да излязат доказатвлства органите не правят нищо защото и те са в схемата. Хайде плюйте запада.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ние губим много от крадливо управление на държавата...
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези откраднали сума, колкото целия брутен вътрешен продукт на България?!! Еваларка. В България разни кметчета крадат дребни суми от 1 милион лева и медиите опищяват обществото.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма схема в която сицилианската Униктедит да не се е намесила.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При 18 градуса ще почнат да треперят от студ и ще ги хванат. Много големи гглупости.
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Запад няма кражби и корупция. Великият Европейски съюз и Непобедимата натовска армия са най-силните в света.
9
1
 
26
 
! Отговори
Язека преди 5 години
"Понятието Cum се отнася до акции..." Вашите читатели обаче го свързват с друго...хахахх
8
1
 
14
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Аэ му викам - равновесие на монетарната система, между държавите от ЕС.86166
7
0
 
12
 
! Отговори
няма как преди 5 години
Без съучастие е невъзможно!
6
10
 
15
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Антибг клакьорите са пак на амбразурата.Много ги е яд че Бг не е в списъка.Що за жалко същество трябва да си за да виждаш във всичко повод да оплюеш Родината си
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бг за такива измами щяха да набедят някой кло.шар, р.ом или умствено увреден. А истинските извършители щяха да почиват на Аруба или Бахамите.Да ми припомните, ако може, семейството още ли е във Франция или смени локацията?