Бизнес империята им залязва, но те живеят в лукс във Франция

"Кризата /през 2010 г./ ме свали от самолета на майбаха"
Обновена: 27 окт 2018 11:59 | 27 окт 2018 07:30, Елка Василева
243
Бизнес империята им залязва, но те живеят в лукс във Франция
Евгения и Николай Баневи. Снимка: архив, Булфото

Мултимилионерите Николай и Евгения Баневи живеят в Ница поне от месец насам. Бизнес империята им залязва през последните години, но те продължават да поддържат луксозен начин на живот.

Николай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани във френския град Ница по разследване на спецпрокуратурата за източването на “Полимери” - Девня, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Двамата са обвинени за укриване на данъци, длъжностни присвоявания, документи с невярно съдържание и пране на пари.

В петък прокурори и следователи окупираха офиси и имоти на Баневи в София. Разследващите иззеха документи от къщата им в кв. “Бояна” и централите на фирмите им на бул. “Фр. Жолио-Кюри” и бул. “Витоша”. През целия ден разпитваха и техни служители.

“След като някой е арестуван, това означава, че има достатъчно данни за извършено престъпление. Ще бъдат доведени в България, когато реши френският съд”, коментира и вътрешният министър Младен Маринов в Кърджали.

Химическият завод “Полимери” – Девня беше приватизиран от “АКБ Форес” на Николай Банев през 1998 г., пише "24 часа". Капиталът за фонда е набран с боновите книжки на хората от масовата приватизация.

Още по темата

Предприятието спря работа през 2010-а след дълга агония и беше обявено в несъстоятелност две години по-късно. От 2011 г. обаче започва масово рязане на машини и съоръжения за скрап. То се извършвало от друга фирма на Баневи - “Полимери инвест”, което е различно от обявеното в несъстоятелност “Полимери” АД.

Преди и след обявяване в несъстоятелност на завода има прехвърляния на имущество между двете фирми и апортни вноски. До 2014 г. по заповед на Банев са нарязани и изнесени от завода резервоари за разсол и сода каустик, пълначни машини за солна киселина, сгради, помпени станции и други активи на стойност 10,5 млн. лв.

По-късно се оказва, че апортните вноски, които “Полимери инвест” уж са направили за “Полимери” АД, са недействителни и имуществото, нарязано от едната фирма на Банев, трябва да се плати в масата на несъстоятелността.

Машините, съоръженията и металът от съборените сгради се изнасяли от завода с огромни камиони, продавали се на търговци на скрап, а печалбите отивали по сметка на “Полимери инвест”. Изнасянето на имуществото на завода се е случвало по времето, когато той е бил в неплатежоспособност.

На практика Банев е рязал за скрап имоти, които е трябвало да бъдат продадени за покриването на дълговете му като приватизатор на фалиралия завод. Най-големият кредитор на “Полимери” - Девня е АЕЦ “Козлодуй”. Държавната атомна централа има да взема 9,3 млн. лв. от предприятието.

Над 800 хил. са непогасените дългове към НЕК, или общо колкото е стойността на машините и съоръженията, които Банев е нарязал и продал с другата си фирма. Пари имат да вземат стотици работници и обслужващи фирми. Всички имат изпълнителни листове за вземанията си. Един от големите кредитори е лизингово дружество, от което Баневи са купували луксозни лимузини. Те били вписвани като актив на завода, когато още е работел.

През лятото на 2017 г. “Полимери” беше купен от пловдивското дружество “Хъс” ООД за 14,5 млн. лв. Сделката е за терена и остатъка от сградите. Там ще се строи нов завод.

В началото на годината правителството отпусна 15 млн. лв. за обезвреждането на опасния химикал трихлоретан, който остана на площадката на “Полимери”. С парите той беше превозен и обезвреден във Франция, където в петък бяха арестувани Баневи. През лятото на 2017 г. премиерът Борисов посети обезкостения завод в Девня и заяви, че ще настоява прокуратурата да разследва приватизацията. По това време той изпрати и доклад от ревизия на приватизационните сделки.

Баневи са поредните богаташи, които бяха ударени от спецпрокуратурата. Преди това имаше акции срещу бившия съдружник на Банев Ветко Арабаджиев, който още се издирва заедно с жена му Маринела, и алкохолния бос Миню Стайков. И тримата са обвинени в пране на пари и данъчни престъпления.

Бизнесменът: Кризата ме свали от самолета на майбаха

“Кризата ме свали от самолета на майбаха.” Така през 2010 г. Николай Банев отговаря на въпрос за глобалната икономическа стагнация в интервю за “24 часа”. Точно по това време социалистическият индустриален мастодонт “Полимери” - Девня спира да работи. Това е само едно от десетките предприятия, на които той става собственик чрез приватизационния фонд “АКБ Форес”. Другите са заводът за хартия в Костенец, “Елма” в Троян, “Полихим”, “Тежка механизация”, “Декотекс” в Сливен, тецове и много други. Освен това слага ръка на черноморския курорт Русалка и къмпинг “Каваци”. Днес работят по-малко от 10% от активите, които Банев приватизира. Повечето са с огромни дългове и в несъстоятелност.

Николай Банев е син на най-младия активен борец против фашизма в Хасково Йордан Банев. Още като ученик и студент Николай Банев прави кариера в комсомола. През 1990 г. започва частен бизнес с охранителна фирма. През 1996 г. става съдружник с чешката “Форестинвест” и заедно с нея основава “АКБ Форес”, за да участва в масовата приватизация. Тогава е женен за поетесата Дочка Банева, която е втората му съпруга. Тя почина от рак през 2005 г. Още от 2000 г. обаче Николай Банев имаше връзка със секретарката си Евгения, която също е от Хасково. Двамата се ожениха на пищна сватба през 2006 г. и тя влезе като съдружник и управител във всичките му фирми. От нея има три деца.

Бизнесменът беше за кратко собственик на ФК “Берое” - Стара Загора, и остави футболистите без заплати. След това клубът беше купен от държавната ТЕЦ “Марица-изток”.

Не са тайна и близките контакти на семейството с политици от всички партии. През 2014 г. Евгения Банева беше независим кандидат за депутат. Остана на последно място от всички в листата, като спечели едва 0,2% от гласовете. Николай Банев беше кандидат за президент през 2016 г., когато събра 4100 гласа. Тогава Митьо Пищова спечели 14 000.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Хм,пак комунист,син на болшевик.Не му знаех биографията на тоя хищник,но бях сигурен,че е определен по оня списък за парцелиране държавата ни на "наши момчета"
177
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като някой е арестуван, това означава, че има достатъчно данни за извършено престъпление." - ХАХАХАХА! 30 години само се арестуваме без една осъдителна присъда на знаково лице и тоя има наглостта да прави подобни изказвания!!! Искам Малицияяяя!
176
1
 
8
 
! Отговори
ss преди 5 години
Бил стругар, сега милиардер, а утре-подсъдим!
175
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е ВЪПРОСА какво са откраднали баневи преди 10-15 години!!!ВЪПРОСА е КАКВО краде ГЕРБ и Бойко ДНЕС???!!!Обаче отговор на този въпрос НЯМА да получите.Няма никой дори ВЪПРОСА да зададе!!!!!П.П. на фона на ХУНТАТА на Борисов Банени са като невръстни чавдарчета.
174
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Би трябвало да сте наясно (макар че е малко вероятно) че баневци, Ветковци, Миньовци са ПОРЪЧАНИ !!!!!Много сте наивни ако мислите че това е борба с престъпността и олигархията.Защото АКО (ама НЕ) беше така трябваше да се започне с Маджовци, Паши, маргини и т.н.Може да се обзаложим че НИКОЙ няма да ги пипне с пръст.П.П. Братя галеви бяха изгонени от страната заради началото на еврофондовете запътно стрителство и техните апетити в тази област.ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, и.з.г.о.н.е.н.и.!!!
173
0
 
1
 
! Отговори
Joseph-Ignace Guillo преди 5 години
До Анонимен: Вече съм вдъхновеннн!
172
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тези двамат как ще им отива само въжето около вратлетата. Окачени под някой билборд, подухвани от вятъра, а птичките закачливо да им чоплят оченцата. Би било красива и вдъхновяваща гледка
171
0
 
5
 
! Отговори
Гилотен преди 5 години
Време е вече да заживеят разделно: Тя - в сливенския женски затовор, а той респективно в Софийски централен затвор :-) Не е като Ница, но пък поне им се полага.
170
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
184- БИЛЕ НЕСПАСЯЕМИ- ИМА ДОГОВОР С ПРИВАТИЗАТОРИТЕ И ТЕ ЗНАЯТ КАКВИ ПАРИ ТРЯБВА ДА СЕ ВКАРАТ- ВЪПРОС- ОТ КЪДЕ ВЗЕХА ПАРИ ПРИВАТИЗАТОРИТЕ- ИЗПРАХА ПАРИ ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ОТ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА НАРКОТИЦИ, ОТ АЛЪШ ВЕРИШ С ГОРИВА- КАК, НЯКОЙ ИМАШЕ МИЛИАРДИ- МИН ЗАПЛАТА БЕШЕ 2700ЛВ- НЯМАШЕ ЕДИН ДОЛАР, А ТОЙ БЕШЕ 3000ЛВ- НИЕ ВИДЯХМЕ КАК ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА ФАЛИРА 12 БАНКИ, А ПАРИТЕ ОТИДОХА ПРИ ПРИВАТИЗАТОРИТЕ- В БЪЛГАРИЯ ЧЕРВЕНИТЕ ВОДЯТ ХИБРИДНА ВОЙНА СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД. СЛЕД ТЯХ ВИНАГИ Е ПОТОП.
169
0
 
11
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Банев е приложил научните разработки на проф. Ал. Томов - теория за ширпотребата и социалдемократически икономически модел, съответно не е извършил престъпление. Проф. Ал. Томов беше оправдан, тъй като прилагането на напредничави научни разработки не е престъпление.
168
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредните ЧЕРВЕНИ ***,виж Прокопиев се пише син,нищо че е дете на офицер от времето на НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА,изменил е на повелите на ПАРТИЯТА МАЙКА на която е служил баща му.
167
0
 
19
 
! Отговори
Потърпевш преди 5 години
По същия начин затри и Нефтопреработвателното предприятие Бимас" - АД - Русе. Работещите имат за спомен само изпълнителни листове в домовете си от него.
166
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудно се доказват тези престъпления и ще е цяло чудо да се справи прокуратурата, но иначе много правилно са се насочили към този мародер- каквото е пипнал е изсъхнало!
165
0
 
37
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ, че ВСИЧКИТЕ ни СЕГАШНИ "крути" "бизнесмени", са станали такива ТОЧНО ПО ОПИСАНИЯ В СТАТИЯТА НАЧИН! В България 99.99% от милионерите и "бизнесмените" парите им са ОТКРАДНАТИ, ДАДЕНИ, ХАРИЗАНИ от хора от БКП и близки до тях! И най-лошото е, че тези хора и техните деца , ПРОКЛЕТИ ДА СА, продължават да ни крадът и да ни обесняват колко са били "умни", "работливи", "предприемчиви", а ние останалите не, за да станат ТЕ милионери! ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ!
164
1
 
31
 
! Отговори
Приватизатор преди 5 години
За да подкрепяш червенота безкрупулна крадлива мърсша трябва да си:1. Роднина или близък на бивш партиен секрета/деец и кариерата на живота ти е да живееш на гърба на обикновенните хора.2. Платен писач нищoжествo3. Интернет 0лиг0фpeн
163
3
 
10
 
! Отговори
Вчера имаше земетръс преди 5 години
Вчера имаше земетресенеи в съседна Румъния как не ги е срам тия ГЕРБ-аджии. Нинова свири "За бой" веднага организирайте вот на недоверие.
162
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приватизаторката да посегне на Банев, че то бсп-то е пълно с такива. А след тях и сдс-то, на Костов. Че те с комунисти си деляха 50:50. Евала Бойко.
161
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приватизаторката да посегне на Банев, че то бсп-то е пълно с такива. А след тях и сдс-то, на Костов. Че те с кумонистите си деляха 50:50. Евала Бойко.
160
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме интересува каква е причината да погнат тези крадци, дали е политическа или друга. Важното е да смачкат тези ***, които съсипаха много заводи в България. Ако ги натикат в затвора, ще гласувам до края на живота си за ГЕРБ!
159
1
 
36
 
! Отговори
Гуци преди 5 години
А Свинаря дето открадна Пловдивския панаир от държавата кога???