Трябват ни половин милион работници за 5 г.! Бизнесът: Нужен е внос!

Липсата на специалисти действа като спирачка на икономиката
Обновена: 31 окт 2018 09:03 | 31 окт 2018 07:00, Александър Попов
518
Трябват ни половин милион работници за 5 г.! Бизнесът: Нужен е внос!
Снимка: Pixabay

Половин милион работници и специалисти трябват за родната индустрия в близките пет години, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него, за 10 г. БВП може да се удвои, тъй като България в момента е на 12-о място в ЕС по ръст за полугодието.

"Но именно липсата на хора е голямата спирачка. Техният недостиг води вече и до отлив на инвестиции", казва той пред "24 часа".

Велев даде пример с Монтана, където до 3 години 50% от работниците в машиностроенето ще достигнат пенсионна възраст. И това не е изолирано явление. Гръбнакът на икономиката са хората от 50 г. и нагоре.

Още по темата

Той заяви, че няма бранш, който да се похвали с комфорт от наличие на квалифицирани хора. Същото е и с учителите, лекарите.

Фирмите, които произвеждат части за автомобилостроенето, казвали, че биха могли да поемат 45 000 души, а IT секторът - 20 000. И това са браншове, които дават висока добавена стойност, казва Велев.

През тази година са внесени 2 пъти повече работници, отколкото през миналата - 8000 души. Но това са предимно сезонни работници по морето.

Работодателите подкрепят програмата за трайно заселване на етнически българи от Украйна и Молдова в България.

Програмата бе лансирана от председателя на КНСБ Пламен Димитров по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество в края на миналата седмица. Тя предвижда 50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева. Те ще се използват за закупуване на изоставени селски къщи, които се намират до 50 км от голям град.

Жилищата ще се предоставят за конкретен период от време, в който сънародникът ни да работи в страната, а след това ще му бъде дарено.

Обезлюдените села или такива с едноцифрен брой жители у нас пък са над 570, показват данни на Националния статистически институт към края на 2016 г. 27 хил. българи пък са напуснали селата и са се преместили в големите градове само през миналата година. Най-много те са в Габровска и Великотърновка област.

Преди българите от историческите диаспори като в Украйна, Молдова или Западните покрайнини да изберат да дойдат у нас, те ще трябва да имат осигурено работно място, възможност за придобиване на българско гражданство, перспективи и програми за обучение на децата им в български средни и висши училища, предвижда синдикалният план.

Бизнесът от своя страна ще трябва да направи собствено проучване за нуждите от работна ръка по места, а общините ще трябва да опишат свободните жилища и къщи.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма. Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари