Трябват ни половин милион работници за 5 г.! Бизнесът: Нужен е внос!

Липсата на специалисти действа като спирачка на икономиката
Обновена: 31 окт 2018 09:03 | 31 окт 2018 07:00, Александър Попов
518
Трябват ни половин милион работници за 5 г.! Бизнесът: Нужен е внос!
Снимка: Pixabay

Половин милион работници и специалисти трябват за родната индустрия в близките пет години, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него, за 10 г. БВП може да се удвои, тъй като България в момента е на 12-о място в ЕС по ръст за полугодието.

"Но именно липсата на хора е голямата спирачка. Техният недостиг води вече и до отлив на инвестиции", казва той пред "24 часа".

Велев даде пример с Монтана, където до 3 години 50% от работниците в машиностроенето ще достигнат пенсионна възраст. И това не е изолирано явление. Гръбнакът на икономиката са хората от 50 г. и нагоре.

Още по темата

Той заяви, че няма бранш, който да се похвали с комфорт от наличие на квалифицирани хора. Същото е и с учителите, лекарите.

Фирмите, които произвеждат части за автомобилостроенето, казвали, че биха могли да поемат 45 000 души, а IT секторът - 20 000. И това са браншове, които дават висока добавена стойност, казва Велев.

През тази година са внесени 2 пъти повече работници, отколкото през миналата - 8000 души. Но това са предимно сезонни работници по морето.

Работодателите подкрепят програмата за трайно заселване на етнически българи от Украйна и Молдова в България.

Програмата бе лансирана от председателя на КНСБ Пламен Димитров по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество в края на миналата седмица. Тя предвижда 50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева. Те ще се използват за закупуване на изоставени селски къщи, които се намират до 50 км от голям град.

Жилищата ще се предоставят за конкретен период от време, в който сънародникът ни да работи в страната, а след това ще му бъде дарено.

Обезлюдените села или такива с едноцифрен брой жители у нас пък са над 570, показват данни на Националния статистически институт към края на 2016 г. 27 хил. българи пък са напуснали селата и са се преместили в големите градове само през миналата година. Най-много те са в Габровска и Великотърновка област.

Преди българите от историческите диаспори като в Украйна, Молдова или Западните покрайнини да изберат да дойдат у нас, те ще трябва да имат осигурено работно място, възможност за придобиване на българско гражданство, перспективи и програми за обучение на децата им в български средни и висши училища, предвижда синдикалният план.

Бизнесът от своя страна ще трябва да направи собствено проучване за нуждите от работна ръка по места, а общините ще трябва да опишат свободните жилища и къщи.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма. Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
397
1
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 години
не разбирам защо така упорито ми изчезва мнението, което е в стил хайли лайкли, който стайл е любим за медиаторите и на инвестор? а именно: до бай х: може би пък бизнисменити от "инвестор" да се нуждаят от качествени, вносни джурналисти?! знае ли се?! не е никак демократично, още по-малко толерантно, а най-вече противоконституционно да триете мнения.
396
0
 
26
 
! Отговори
бай х преди 5 години
тая платена статия се писка през 2-3 дни
395
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ето за тва няма кадри, няма и да има: ТЕХНОЛОГ-КОНСТРУКТОР НА МЕТАЛНИ ИЗДЕЛИЯ Образование -машинен инженер - 5 години минимум опит като конструктор, Заплата от 1000 до 1200 BGN (Бруто), Работник в склад/ разпределителен център Заплата 700 BGN (Нето), МЕНИДЖЪР МАРКЕТИНГ И ПРОДАЖБИ Заплата 1000 BGN (Нето) ...тва са най-квалифицираните и платени позиции в регион извън големите градове (изкл. чужбина), за тва мисля статията за невярна и манипулативна
394
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нои да каже колко готвачи са работили миналия сезон и колко от тях са се осигурявали на 3000/4000 лева!!! а бизнеса да вземе сам да си внесе работници от чужбина щом толкова няма тука!
393
0
 
26
 
! Отговори
Име преди 5 години
да преведем на брюкселки тази безплатна реклама, платена с парите на европейския данъкоплатец: бизнесът си търси някой, който да работи за 75% под минималните помощи за безработни в албания. в същото време да е лоялен, да работи извънредно по 5 часа на ден без заплащане. важно!!!: винаги да гласува безропотно за политиците, които назначаваме за "избор". да не си отваря устата и да се подчинява безприкословно на нашите заповеди!
392
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще внасят от "инжИнерите" на меркел... руснаци няма да дойдат, нито китайци, че даже и виетнамци ... защото в родните си страни живеят доста по-добре. С 800лв. средна чиста р.з. кой разход да се покрива - квартира, храна, да заделя (изпраща в къщи)? Като не може да се справи бизнеса - да затваря, така ще освободи наличните ресурси (вкл. и работна ръка) за конкурентноспособните.
391
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще вземем гърци,няма проблеми.
390
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът: Трябват ни половин милион работници !Синдикатите: Тогава да внесем 50 хиляди бесАРАБИ за селата !
389
1
 
25
 
! Отговори
минчо преди 5 години
някой да е виждал 25 годишен заварчик,строител,фрезист шлайфист ?Всички са вишшисти ИТ,мениджъри -завършват право фииология и тази година университетите като изтрелят 50 хиляди такива на пазара -олеле майко-20 процента се реализират -20 процента имигрират/тези които са учили/ другите гледат тъпо и викат няма работа-Не бе работа има ама търсят заварчик за 3 4 бона заплата-ама няма -след 10 год като изчезнат и последните мохикани-един фрезист ще взима 5 повече от вишиста-хайде със здраве
388
2
 
15
 
! Отговори
До 418 преди 5 години
Приятелю те Рашъните вече са тук, само че не да работят.Разходи се по черноморието и свят ще ти се зайди.
387
0
 
19
 
! Отговори
Име преди 5 години
това от кой бизнес го твърдят? от бизнеса на бизнисмиени, като баневи, митю очите, панаирния свинарник или има и друг бизнес на "територията" с професионалните хидро-енджелери и индустрията с низане на тютюн? а чичо мюмюн?
386
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой упорито облъчва по медиите необходимостта от внос на руснаци (наречени бесараби) за справяне на демографската катастрофа на кремълския апологет Иво Христов !
385
0
 
22
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Има и читави бизнесмени в България, но са малко и едва ли са точно в този форум. В България не се прави лесно бизнес, защото трябва да имаш много добра концепция и капитал или правилните хора на правилните места с правилните обществени поръчки. Мисля, че втория вариант е доста по разпространен съдейки от житейския ми и професионален опит !
384
3
 
18
 
! Отговори
ѝ преди 5 години
Ако ще се внасят хора те по-добре да обработват пустеещите земи и да развиват земеделие и животновъдство, а държавата да съдейства за реализация на продукцията им навън.Ако си бяхме запазили старите вкусни сортове плодове и зеленчуци и ги изнасяхме щяхме печелим доста, а европееца щеше да купува българско и вкусно а не пластмасово и безвкусно.Но нали политиците са ни супер "умни" затова сме вързали и цъфнали.
383
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До почитаемия г-н Бизнесмен, за съжаление моят 30 г. трудов опит показва, че простотията и алчността не водят до никъде. Когато всеки работодател започне да се отнася с уважение към работниците си, тогава и само тогава може да иска същото от тях. Когато създаде достатъчно добри условия за работа и адекватно заплащане - ще има подобаващи резултати. Работих 2 години в Германия - 2000-2001.Работих само с българи и мога смело да твърдя, че германците бяха приятно изненадани от качеството и количес
382
0
 
25
 
! Отговори
Тончо преди 5 години
Внасяйтд от Занзибар ако искате,за толкова пари,такива работници. Миграцията и бизнесмени.
381
0
 
29
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Вдигнете доходите на работниците с 30-40% и ще има работници.
380
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредният тюрлю-гювеч, абе хора не разбрахте ли че бизнес без адекватно заплащане е вече история, ще вкарате работници от вън, и колко време ще останат в България преди да се осъзнаят и да драснат и те към Европа!
379
1
 
25
 
! Отговори
Бучински преди 5 години
Днес си намерих работа в Чехия, точно за 5 минути, Бизнеса, какво правим при 30 лева за майстор, айде у лево, внасяй, ама с преводачи,
378
0
 
23
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Шегаджии !