Трябват ни половин милион работници за 5 г.! Бизнесът: Нужен е внос!

Липсата на специалисти действа като спирачка на икономиката
Обновена: 31 окт 2018 09:03 | 31 окт 2018 07:00, Александър Попов
518
Трябват ни половин милион работници за 5 г.! Бизнесът: Нужен е внос!
Снимка: Pixabay

Половин милион работници и специалисти трябват за родната индустрия в близките пет години, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него, за 10 г. БВП може да се удвои, тъй като България в момента е на 12-о място в ЕС по ръст за полугодието.

"Но именно липсата на хора е голямата спирачка. Техният недостиг води вече и до отлив на инвестиции", казва той пред "24 часа".

Велев даде пример с Монтана, където до 3 години 50% от работниците в машиностроенето ще достигнат пенсионна възраст. И това не е изолирано явление. Гръбнакът на икономиката са хората от 50 г. и нагоре.

Още по темата

Той заяви, че няма бранш, който да се похвали с комфорт от наличие на квалифицирани хора. Същото е и с учителите, лекарите.

Фирмите, които произвеждат части за автомобилостроенето, казвали, че биха могли да поемат 45 000 души, а IT секторът - 20 000. И това са браншове, които дават висока добавена стойност, казва Велев.

През тази година са внесени 2 пъти повече работници, отколкото през миналата - 8000 души. Но това са предимно сезонни работници по морето.

Работодателите подкрепят програмата за трайно заселване на етнически българи от Украйна и Молдова в България.

Програмата бе лансирана от председателя на КНСБ Пламен Димитров по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество в края на миналата седмица. Тя предвижда 50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева. Те ще се използват за закупуване на изоставени селски къщи, които се намират до 50 км от голям град.

Жилищата ще се предоставят за конкретен период от време, в който сънародникът ни да работи в страната, а след това ще му бъде дарено.

Обезлюдените села или такива с едноцифрен брой жители у нас пък са над 570, показват данни на Националния статистически институт към края на 2016 г. 27 хил. българи пък са напуснали селата и са се преместили в големите градове само през миналата година. Най-много те са в Габровска и Великотърновка област.

Преди българите от историческите диаспори като в Украйна, Молдова или Западните покрайнини да изберат да дойдат у нас, те ще трябва да имат осигурено работно място, възможност за придобиване на българско гражданство, перспективи и програми за обучение на децата им в български средни и висши училища, предвижда синдикалният план.

Бизнесът от своя страна ще трябва да направи собствено проучване за нуждите от работна ръка по места, а общините ще трябва да опишат свободните жилища и къщи.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма. Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
0
 
27
 
! Отговори
Гражданин на БГ преди 5 години
До БизнесменБизнесменино ? На оня свят ли ще ги носиш тези пяри ? Вместо да развържеш джоба и да плащаш така, че хората с удоволствие да идват на работа и да ти работят ?На оня свят ли ще си харчиш парите БИЗНЕСМЕНИНО ?
376
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия 400 хил. откъде ще ги вземат? От бюджета ли?
375
1
 
29
 
! Отговори
безработен по душа преди 5 години
То пък некой се е утрепал да работи за 30-40 лв на ден. По добре някой месец по Англия или Германия и после тук айляк по кафетата цял ден. Да го дохат нашите "бизнесмени" на два ката....
374
0
 
13
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Аз съм ..ЗА...внасяне на работници .Тъкмо БГ работодателя ще се научи да дава заплата.Сега няма работници защото-заплата 600лв.за 26 работни дни по 8ч.-10ч. ,без отпуск и осигуровка на 4ч.работен ден.
373
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези дни прочетох една АКСИОМА казана (много се надявам!) от умен и мъдър Бзнесмен, че Бизнесът е преди всичко Етика. Успешният Бизнес може да бъде високо стъпало за Прогресът както на Икономиката на една страна, така и за Благоденствието на Жителите и, но за целта е нужно да бъде "прозрачен", което на този етап от нескончаемият Преход на България е да не кажа немислимо, но граничи с утопията. Докато нямаме Независима Съд. Система и Полиция, която кореспондира с Интерпол все ще сме в "сивото".
372
5
 
18
 
! Отговори
к преди 5 години
за сведение на този *** и агент на юдо-масонската толерастия - Васил Велев:в бедна България има около 600 000 безработни - защо Българите трябва да са безработни а на тяхно място да се внасят необразовани и диви цветнокожи маймуночовеци - очевидно за да се угоди на "големите началници" от Брюксел !РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО !30 години грабеж и унижения СТИГАТ !!!
371
1
 
10
 
! Отговори
До бизнесмен преди 5 години
Браво имаме "коректен" бизнесмен в форума, инкубатор на кадри готов да ги преотдава!Що ли ми се струва че, това е само в мечтите Ти!
370
0
 
4
 
! Отговори
до 398 преди 5 години
Тъй като не ме познаваш, откъде знаеш бил ли съм бизнесмен, не съм ли бил и защо казвам тези неща във форум, в тема за българският бизнес? И не ми казвай каква ДУМА имам и каква нямам. Ще бъде полезно за твоето здраве.
369
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айти сектира, плаща нещо от рода на 2500 лева заплати .... БУхахххахаххахаХ.Нищо чудно, че половината познати минаха на дистанционно от вкъщи.
368
0
 
6
 
! Отговори
Браво преди 5 години
До БизнесменБраво на Вас, значи няма нужда държавата да внася заради Вас работници! Еми защо не посъветвате колегите как да се справят :) ? Че и без това има достатъчно неща за които държавата не се е погрижила, да я занимаваме с внос на работници!
367
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПрактиката на настоящият бизнес в България е да се търсят вишисти, знаещи няколко езика и с компютърна грамотност, но без стаж по специалността, която има нужда от кадри, а на други "привлекателни" длъжности да назначават "леля", "стринка"Е и, какво от това. Бизнеса така иска и така прави. Ти какво искаш? Ти нямаш думата. Стани и ти бизнесмен ако не ти харесва и прави каквото искаш.
366
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
IT секторът има глад за кадри в България ... смятай
365
22
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
До ХехехИмам си достатъчно работници и даже чакат на опашка за работа, а ако има по-евтини от чубжнина сегашните ще ги сменя за да правя по-големи печалби - аз прява печалби, за това е бизнеса. Сега не сме Соца, а ти се оправяй както можеш щом ги разбираш Соца и Капа и продължавай да просиш че така че и работодателят да направи нещо за теб - най много да ти покаже вратата и много ти здраве, сега не сме Соца.
364
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Практиката на настоящият бизнес в България е да се търсят вишисти, знаещи няколко езика и с компютърна грамотност, но без стаж по специалността, която има нужда от кадри, а на други "привлекателни" длъжности да назначават "леля", "стринка", "братчеди" и "аверчета", които вземат три пъти по-големи заплатки. Парените от българският "бизнес" не са в България по презумпция, особени такива които няма какво повече да губят.
363
1
 
9
 
! Отговори
Хехех преди 5 години
До ха ха хаБизнес без работници за сега пак не се прави! Така, че трябва и бизнеса да направи нещо! А не държавата - не сме в Соца, че държавата да се грижи за всичко. Ама така е по-лесно и евтино!
362
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младите доста под 30 години с образования и няколко езика търсят работа за 1500 5000 но масовите обяви са за 500 900 и са прави и затова емигрират
361
0
 
25
 
! Отговори
Пълни глупости преди 5 години
"Бизнесът" очаква хората да му бачкат БЕЗ пари - еми няма да стане - дори и с внос! Просто внесените ще поседят 2-3 месеца и ще щипнат към Западна Европа!"Бизнесът" трябва да разбере, че и работниците са ресурс и да се грижи за тях! А не да се изживява като чорбаджия и робовладелец!
360
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Населението на ЕС е 500 милиона, махнете 6,5 милиона българи и остават над 490 милиона. Хайде работодатели, внасяйте от Германия, Испания, ако искате и от Швеция или дори Румъния. Няма проблеми с визи, документи, хайде да ви видя.
359
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БизнесменАко разчитах на теб, като "работодател" и твоите 600 лв., да съм умрЕл от глад.... Ще дойде време, когато ако не искаш да фалираш ще трябва сам да си работиш и да впрягаш деца, внуци, рода и любовници /ако са ти останали такива/!?
358
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ха ха хаАми стани ти работник.... да ни покажеш нагледно как ще те наеме някой, като "безценен" кадър за 5 -6 хилки на месец... Вместо да се оплакваш, че "няма кадри", покажи ти какъв сериозен "кадър" си!