Търсят се: 500 000 работници. Шивачи, шофьори, заварчици!

Най-търсени при висшистите: Лекари, учители, медсестри
Обновена: 12 ное 2018 18:18 | 12 ное 2018 16:30,
360
Търсят се: 500 000 работници. Шивачи, шофьори, заварчици!
Снимка: архив Reuters

500 000 работници няма да достигат на бизнеса в следващите пет години. Първата карта на нужната работна ръка разкрива още, че в Търговище ще имат нужда от библиотекари, във Велико Търново пък от гладачи.

Едва 32,4% от работодателите посочват като необходима дигиталната компетентност на персонала.

Шивачки, шофьори и продавачи ще са най-нужни на бизнеса в следващите 5 г. Традиционно ще се търсят и строители, заварчици и касиери. Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред шефовете на 5012 компании. Ще има нужда и от бармани, сервитьори и готвачи, пише "24 часа".

Въпреки развитието на технологиите основният глад според самите работодатели ще са професиите, свързани с правоспособност - шофьори за камиони и международни превози, трактористи, комбайнери, багеристи, кранисти, огняри, заварчици, спасители, капитан на кораб, щурман и др.

При висшистите най-търсени ще са учителите, лекарите и медицинските сестри. Следват библиотекари, журналисти, инженери, юристи, финансисти, психолози и пр.

Повечето работодатели се нуждаят от средноквалифициран персонал за индустрията и строителството.

Така в София най-търсени ще са водачите на тежкотоварна техника, продавачи и машинни оператори по шиене. Работодателите са заявили и нужда от IT специалисти, счетоводители и от фитнес инструктори.

В Пловдив шивачите оглавяват дефицитните професии, след тях са учителите и машинните оператори.

В Бургас ще се търсят предимно сервитьори и кадри за туризма, докато във Варна това ще са шофьорите. По морето дефицит ще са и професиите в сферата на кораборемонта и морското дело.

Гладачи ще са нужни във Велико Търново и Русе, а дърводелски работници в Габрово, Пазарджик, Сливен и Шумен. Котелисти пък ще са нужни в Плевен, саяджии в Разград и библиотекари в Търговище.

Част от работодателите обаче не могат да си прогнозират нуждата от бъдещи кадри заради навлизането на роботите и дигитализацията на пазара на труда, казаха експерти.

Те обясниха, че машините могат да заменят работниците на поточните линии, касиерите и сервитьорите.

Според проучвания още сега 30% от задачите на 70 на сто от професиите могат да се изпълняват от машини.

Според редица проучвания в следващите 5 години нa пaзapa нa тpyдa в Бългapия нямa дa дocтигaт 500 xиляди paбoтници. Heдocтигът нa кaдpи щe бъдe и пpичинaтa чyждите инвecтитopи дa нямaт възмoжнocт зa paзшиpявa- нe нa бизнeca cи в cтpaнaтa.

Най-важното изискване на шефовете към новите служители е мотивация и отговорност към работата. Анкетата показва, че работниците трябва да имат и позитивни личностни качества. Половината шефове са искали и предишен опит. Едва 1/5 от анкетираните шефове имат готовност да осигурят служебен транспорт, а 30% - да поемат частично разходите за междуселищно пътуване на персонала.

Бизнесът е склонен да инвестира в квалификацията на персонала си. Преобладаващи са обученията, свързани с масово търсени професии - оператори на машини, шлосери, заварчици, монтьори, техници, инженери, шивачи, мебелисти и др.

Шефовете са склонни да обучат персонала си за готвачи и сервитьори. Най-малко от тях са отговорили, че биха инвестирали в курсове по чужди езици. В София се открояват обученията в IT технологиите.

От персонала си началниците искат да работят добре с клиенти, да имат самоконтрол и дисциплина. Проучването показва, че според 55% от шефовете най-важното умение, което трябва да притежават служителите им, е добро владеене на български език.

За 45 на сто от работодателите подчинените им трябва да са отговорни и да работят добре в екип. На чуждоезикови познания и добри компютърни умения държат 1/5 от шефовете.

"Само 32,4% от анкетираните работодатели посочват като необходима дигиталната компетентност, което на фона на IV индустриална революция, набиращата скорост електронизация и роботизация и създаването на роботи с електронен мозък в известна степен е необяснимо", посочват от Агенцията по заетостта.

Проучванията за нуждите на работодателите по региони ще се правят два пъти годишно чрез анкети до фирмите. Агенцията по заетостта стартира второто проучване през август. Резултатите служат за правилното насочване на усилия и ресурси към мерки за подобряване на връзката между обучението и потребностите на бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
0
 
16
 
! Отговори
179 преди 5 години
За бизнес са нужди хора, в момента в България хора и някакво развитие има само в София. След 10 години нашата държава ще намалее със половин милион души , няма да има люде на които са му нужди тия услуги как се вика. Според мен тая тема е лъжлива . За заварчици съм съгласен и за трактористи също но не знам кой ще се навие на такава работа като в България училищата които предлагат такова обучение едвам правят класове. Та за финал повече хора по голямо търсене и така Пример за БГ - София ТЪЖНО
239
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В гетата има много комунистически кадри. Там ги търсете!
238
0
 
31
 
! Отговори
дедо на 95 г преди 5 години
И ся ква стана тя? Крайно време беше народът да вземе дървения възпитател и по празните тикви на всички дето се изредиха да го командват 30г и да се е.ба.ват с него. Ами то бива бива да ви търпи простотиите ама вий минахте всички граници бе крадливи гадове!То не бяха такси и всевъзможни данъци за каквото ви дойде на ума,то не са и безкрайни глоби и ограничения !Където се подадеш само пари искат без да са ти свършили някаква работа.Държавата се крепи не на производство и на пазар а на данъците .
237
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз също търся будали , има ли някой на този свят да не търси будали , будалите са най-ценния ресурс при капитализма..
236
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно щото не знаят Български!!!!!!
235
2
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пазара за работна ръка е абсолютно отворен! Българските работодатели имат избор от близо 30 държави с ЕС от които спокойно могат да наемат всякакви кадри със всякакво образование. Защо тогава се оплакват, от липса на работна ръка? Защо не си наемат работници от една Гърция или Румъния например? Липсвали висококвалифицирани кадри, ами в една Германия, Франция, Белгия е пълно с висококвалифицарни кадри, защо не търсят работна ръка от тези държави а ? Какъв е проблема?
234
1
 
61
 
! Отговори
Търся работодател преди 5 години
Аз пък търся честен и отговорен работодател. Труда от мен. Нека да не ми пишат смешници, като сегашния ми "работодател". 12 г бачках по 10-12 часа на ден без заплащане за извънреден труд; събота и при нужда неделя. Увеличение на заплата преди 6 год., не съм и искала, харесвах си работата. След 12г излязох по майчинство за 1г, но сега не ме искат на работа. Вече имам дете и съм проблем. Това е днешния работодател - надменен, но монетата има 2 страни.
233
1
 
18
 
! Отговори
Русия преди 5 години
Меринджей бизнеса ще каже ли заплатите от 398 лева?
232
1
 
29
 
! Отговори
писна ни преди 5 години
Търсят се *** за тръстиката , ама мандалото лопна! Ауфидерзеен!
231
0
 
45
 
! Отговори
Рибар преди 5 години
за да хвана риба трябва да сложа стръв на кукичката , а тия ,,работодатели,, искат на гола кукичка да хващат балъци ...не става така
230
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
търсете ги в ромските махали...бъдалите се изнесоха от комунизмената бегай! икомомика
229
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли "търсите"работници, бах мауму не разбрахте ли абдалите Свършиха!!
228
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А фенер като Диоген имате ли,че търсите??!!Ще търсите,ама няма кой......освен неграмотни,миризливи,мързеливи местни цветнокожи......
227
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако работиш работа в голям град за 600 700 лв в европейска държава ще работиш същата работа за 2000 до 25000 и нагоре евро,когато направите заплатите като в Люксембург и другите топ европейски държави ще намерите работници.
226
1
 
43
 
! Отговори
Герасим преди 5 години
И на мен ми трябва нов телевизор, пералня, печка, хладилник, прахосмукачка и направих поръчка в магазина. Когато отидох на място обаче, се оказа, че трябвало да плащам!? Казах им да си ги вземат обратно. Та така. Все още чакам и си стоя със стария телевизор и без прахосмукачка...
225
0
 
44
 
! Отговори
men преди 5 години
търсят се 2000..... лева минимална заплата. търсят се и 20 хиляди добросъвестни полицаи и 100 честни съдии. търсят се и 5000 раирани пижами и примки за всички били на отговорен пост от 1989 до сега. търси се и един който може да донесе горе упоменатите.
224
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива статийки се пускат периодично, откровен фейк нюз са, но дават възможност на трудещите се да помечтаят.
223
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До горкия работопдателПри това мижаво потребление у нас, бизнесът не може да си позволи автоматизации. Това да не ти е КИТАЙ.... И тогава къде е заровено магарето?АМИ ВДИГАЙТЕ ДОХОДИТЕ ВЕ, ЧЕ ДА МОЙМ ДА ВИ КУПУВАМЕ ***!!!
222
1
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
А заплатките ще бъдат ли.... мм актуализирани,или търсенето ще продължи с пълна пара,до пълната победа на .....изЪма?
221
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При соца всички карахме еднакви коли.Сега някои се мъдрят с бентли, порше и ооо.... как се случи?