Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"

Задържаните от полицията са стотици
Обновена: 9 дек 2018 08:12 | 8 дек 2018 16:25, Веселина Йорданова
394
Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"
Снимка: БТА

Сблъсъци между демонстранти и служители на реда съпътстваха днешните митинги на движението на "жълтите жилетки" в центъра на Париж, който е поставен под засилена охрана, предаде Франс прес.

Блокади по пътища затрудняват движението в този нов ден на висока мобилизация в цяла Франция.

Голяма част от французите и особено парижани се опасяват от повторение на яростните сблъсъци, кадри от които обиколиха света и предизвикаха шок в страната и в чужбина.

Напрежението се повиши в късните сутрешни часове около прочутия булевард Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", хиляди от които дойдоха да демонстрират с викове "Оставка на Макрон".

Някои демонстранти отговориха като хвърляха по полицаите димки и бомбички.

Властите засилиха контрола по гарите и систематично претърсваха хора около местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани не по-малко от 89 000 служители на органите на реда, а в Париж те са 8000. На някои места са разположени бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка.

Около 548 души бяха задържани тази сутрин в столицата. Най-малко 272 от тях са поставени под стража.

Няколко чужди посолства посъветваха гражданите на своите държави да бъдат внимателни при движение в столицата или да отложат пътуването си. Много музеи, големи магазини и Айфеловата кула са затворени от съображения за сигурност.

Френското правителство многократно призова за спокойствие, а няколко представители на "жълтите жилетки" също призоваха да се демонстрира мирно.

"Жълтите жилетки", които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като демонстрират и организират блокади и седящи стачки в цялата страна.

Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата, първоначалното искане на "жълтите жилетки", не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До254. Малко направи миш - маш. Че Франция е голяма икономико да , но без якия гръб на Англия и Германия не се получава.Франция сама я няма и неможе да бъде. Това го знаят всички във власта и преди и сега при Макрон. Ночно който е враг на Францшя бута тия с жълтите жилетки да клатят власта. Не че имат нещо ясно и градивно как да станат по силна икономиса от Гемания , САЩ, Канада а просто да пречат.
231
3
 
36
 
! Отговори
Франкофил преди 5 години
До БГ франсеТези които са се дупили са били германките. 2 милиона германки са били изнасилени само от съветите, а още колко от останалите съюзници не е ясно. После следва 4 годишна окупация (1945-1949г.) когато немкините са си лягали с френски, съветски и англоамерикански войници срещу парче хляб. А Франция има статут на победител и в двете световни. Германия има статут на загубила страна. Това е което има значение. Германия е окупирана до ден днешен.
230
2
 
34
 
! Отговори
БГ франсе преди 5 години
До Франция>Германия 254Ти добре ли си пич...Какъвпобедител в двете световни войни са франсетата ...Ти знаешли че във Франция има паметници само от ПСВ. Защо ли...Кажи ми пич ...Защото чичо Хитлер ги е прегазил дорде кажеш три...и не е стрщнал никаква съпротива...та победите ли били ...да победителки са жените им че са се дупили на фашагите както сега се дупят на арабелите и *** ,пришелци ....
229
10
 
35
 
! Отговори
Rouse 45 преди 5 години
Тези гамени заслужават арест и бои, докато им дойде акъла в главите.
228
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 258Протестират защото така се отбраняват граждански позиции и така се демонстриря недоволство пред властта. Затова имат по-високи заплати от немците, а работят по-малко и имат повече почивки. Протестират защото робската психика им е чужда. Затова политиците им се уплашиха и веднага дадоха заден за екоданъците. Франция е майка на революциите, на хуманизма и на човешките права. Ако г-н Макрон желае див капитализъм и експлоататорство, да ходи в САЩ. Други въпроси?
227
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По немските медии вече публикуваха задълбочени коментари как RT и Ruptly манипулират протестиращите. Няма съмнение че става дума за активно мероприятие на руските спец служби.
226
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социализмът очевидно се провали.Не само в България, ами в цяла източна европа, включително СССР и Куба.Включително Югославския тип социализъм и Албанския също.Дали някой сега ще иска да чака 10 години за автомобил и 20 за панелка? Ми не.Или пък да си стърже *** с нарязани вестници щото няма тоалетна хартия?Ми не.Тогава на какво основание твърдиш, че тогава е било по-добре?Освен, че си бил млад де.
225
5
 
34
 
! Отговори
Xa ха преди 5 години
Колко време ви трябва да разберете ,че протестите в ЕС са акция на Путин. Вижте и дежурните му коментатори в нета.
224
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа се управлява с референдуми ли?Искаш да кажеш някой насииращ се дъртак, който мята хилядарки през терасата да взима решения?
223
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Франция>ГерманияДаже са и световен шампион по футбол.И?Що протестират тогава?
222
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е колко трябваше да царува пустият му Тодор Живков? През 1989-та вече беше на 78.И ко? Пройдохата Владо живков ли трабваше да го наследи?80-те години вече е било ясно, че комунизма отива към провал. Тодор живков щеше да е направил нещо хубаво ако беше измислил някаква по-справедлива форма на раздържавяване. Ама едва ли шумкарите от неговото поколение са имали акъл за това.
221
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии- ето това е проблема навсякъде ,елитите и партиите в политиката спряха да служат на хората и изгубиха предназначението си,най добре да се управляваме с референдуми а не с политици
220
4
 
47
 
! Отговори
Франция>Германия преди 5 години
Франция има третия най-голям ядрен арсенал в света, петата най-силна армия в света, петата най-голяма икономика в света, на второ място са в света по брой ядрени реактори (59+1 строящ се), имат космическа програма, единствената страна в ЕС с космодрум, имат най-доброто здравеопазване, със статут на победител в две световни, френския е говорен от 350мл., в La Francofonie участват 58 страни-членки с общо население от над 1млд., Франция е основателка на ЕС и НЯМА американски бази на своя територия.
219
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ
218
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нова революция започва във Франция,ще се търкалят глави,гилотината е готова,за главата на ***!
217
13
 
37
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Във Франция умните и кадърните живеят добре, само накдърниците и мързеливците протестират и правят вандалщини за да дестабилизират демокрацията. Демокрацията е най-съвършената система и най-висшето благо за човека. Органите на реда и полицията трябва да защитават с всвички средства демокрацията от посегателствата на мързеливците и некадърниците.
216
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е серионозно да се твърди, че БКП или ДС или скачачите по площадите са свалили Тодор Живков и системата. Все едно сега някоя партия да реши да свали системата - България моменално ще бъде смачкана от Вашингтон и Брюксел. Всичко беше дирижирано от вън, местните бяха само марионетки които изпълняваха нареждания, пък и добре им беше платено, направиха си милиончетата и се осигуриха до девето коляно, кукловодите добре им платиха.
215
7
 
49
 
! Отговори
БГ франсе преди 5 години
Само в Париж вече са арестувани над 1500 човека от протестиращите, в Бордо също ина стотици арестувани ...Къде са сега европейските лидери да осъдят това безчинство на френския президент и да наложат санкций на Франция.Ако беше това в Русия ...лелеее какъв вой щеше да се носи в ефирааа...
214
15
 
38
 
! Отговори
Антикомунян преди 5 години
До Анонимен 237:Кoмyниcтичecкa България беше концлагер, само за кoмyняrитe беше добре.
213
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция е най-великата страна! Vive la France! Vive la Republique!