Сметката: Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните!

България е сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство
Обновена: 13 дек 2018 09:08 | 13 дек 2018 09:00,
342
Сметката: Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните!
Снимка: архив, Булфото

Доходите на най-богатите 20% от българите са 8,2 пъти по-високи спрямо тези на най-бедните 20% от населението.

Данните са от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC), цитирано в отчета за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността.

Това поставя България сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство.

Всеки трети у нас живее в материални лишения, като този показател достига най-ниската си стойност през 2017 г. спрямо предходните години.

Близо 39% от населението, или 2,766 млн. души, са били в риск от бедност и социално изключване през миналата година. Стойността на показателя намалява с 1,5 процентни пункта (п.п.) спрямо 2016 г.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните, е икономическата активност и участието на пазара на труда. Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (58,7% за 2017 г.), а при заетите лица той намалява за година с 1,6 на сто до 10%.

Най-голяма опасност да изпаднат в мизерия има при възрастните хора, които живеят сами, показват още данните. 29,2% от децата на възраст 0-17 години в България са изложени на риск от бедност, или с 2,7 на сто по-малко спрямо 2016 г.

През последните години непрекъснато нараства търсенето на работна сила от бизнеса, се посочва още в доклада. През 2017 г. на първичния пазар на труда са заявени 197 815 свободни работни места, което е с 5% над очакванията за годината.

Анализът показва, че най-голямо търсене на служители има от сферата на преработващата промишленост, търговията и хотелиерството.

Реалният бизнес търси предимно неквалифицирани работници – 76% от всички места, следват ги тези с работническа професия – 14%, а специалистите са едва 10%, сочи още докладът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
14
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
"Революциите, също като фалитите, стават бавно и после много бързо. Един ден някой се самозапалва, после хиляди хора са на улицата и преди да разберете какво става, цялата страна гори. И ние няма да имаме време да стигнем до летището, да скочим на частните си самолети и да отлетим за Нова Зеландия. Винаги е ставало така. И ако неравенството продължи, ще стане точно така. Ние няма да можем да предвидим кога и ще бъде ужасно за всички. Но особено ужасно за нас. "
259
4
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Виденов беше едно младо момче, което дъртите *** използуваха за "бушон"! Пхахаха!Виденов е завършен ци.ник-марксист.Много добре знаеше какво прави - доунищожи икономиката, за да се измъкнат в мътната вода комунистическите кредитни милионери.
258
1
 
5
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
И, да, знам, че сте убедени, че неравенството е измислица, понеже веднъж сте видели бедно дете с iPhone.Ето какво искам да ви кажа: живеете в измислен свят. Това, в което всички искате да вярвате, е, че когато нещата стигнат критична точка и преминат от кофти за масите в опасно и социално дестабилизиращо, ние някак си ще сме разбрали предварително.Всеки студент по история ще ви каже, че номерът не става така.
257
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма средна класа. Работим изработваме си парите и пак сме бедни, не е като да чакаме на помощи. Истината е че ни ограбват.
256
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мен 258Щото твоите богати, образовани и красиви са много "образовани" и "интелигентни".Всичките сте партийно назначени. Затова навсякъде цари всеобща некадърност.
255
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Боко Бидоня, кварталната мутра от село Банкя, Софийско, как точно успя да спечели милиардите си ?
254
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страната ни се движи от капитализъм към феодализъм. Освен ако драматично не променим политиката си, средната класа ще изчезне напълно и ще се превърнем във Франция от ХV век. Преди революцията.И така, имам послание за хората като мен, за отвратително богатите, които живеем в добре бранените си богаташки балончета:Събудете се, хора. Това няма да продължи дълго. Ако не направим нещо, за да поправим гигантското неравенство в икономиката, разгневената тълпа ще дойде пред вратите ни. И ще си носи вилите.Нито едно общество не може да поддържа подобно постоянно нарастващо неравенство.
253
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Любопитно е как точно Домусчиев е успял да спечели толкова пари, и как се е превърнал в един от най-богатите хора в България. Смята се, че в момента той управлява активи за над 3 милиарда евро, а по банковите му сметки има поне 500 милиона в европейската валута. Като всеки олигарх и той уж започнал бизнеса си от търговийка на сергия, когато е едва на 20 години откъдето идва и прякора му Киро джапанката. В дъното на забогатяването на двамата братя стоят дядото на Домусчиеви, активен борец против фашизма и капитализма, бащата на Домусчиев, който по времето на комунизма е с ранг на министър, куф
252
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак Ит-тата налазили под статията за доходите. Като по команда се активират под всяка статия за пари. Да се хвалят колко са високи доходите в Бг. Ясно е чии *** са.Прие ли се закона за фалшивите новини?!
251
0
 
13
 
! Отговори
Тъпо-тъпо преди 5 години
Фалшива новина или поредното заглавие в стил dnes.bg .Ако си направим сметките ще се окаже че в България живеят или най-бедните богаташи или най-богатите бедняци :)))Ако условно приемем че бедния у нас има 500 лв. месечен доход , то тогава следва че богатия за 1 година ще е спечелил 500 х 12 х 8,2 = 49200 лева - т.е. сиромашка работа.Ако смятаме обратно , че богатия за 1 година примерно е с доход 1 000 000 , то тогава 1000 000 / 12 / 8,2 = 10 000 лв ще е месечния доход за бедните
250
0
 
10
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Разделението между имащите и нямащите се задълбочава, и то с огромна скорост. През 1980 най-богатият 1% е контролирал около 8% от приходите на САЩ. Най-бедните 50% си делели около 18%. Днес най-богатият 1% има около 20% дял, а най-бедните 50% си делят едва 12%. Но проблемът не е в неравенството. Известно неравенство е задължително за всяка добре функционираща капиталистическа икономика. Проблемът е, че в нашия случай неравенството е по-високо от всякога и се влошава от ден на ден.
249
0
 
13
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Но нека говорим откровено. Не съм най-умният, нито най-работливият. Бях посредствен ученик и нямам никакви технически познания, нито съм добър с компютрите. Това, което ми помага, мисля, е желанието да поемам рискове и добрият усет за бъдещето.Да виждаш предстоящите събития е основно изискване за добрия предприемач.И какво виждам в нашетобъдеще?Виждам разгневена тълпа с вили. И идва за нас.
248
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резонно е.Имайки предвид, че 20% от населението е абсолютен *** и е негодно за нищо.
247
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието е некоректно. Богатите българи ПОЛУЧАВАТ, а работещите бедни РАБОТЯТ за 8 пъти по- малко.
246
11
 
6
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До НелиАМи тия бедните да си седнат на задниците да поучат и да работят. Дали ще станат богати не знам, но със сигурност няма да са гладни и ще са на топло. В 21 ви век да си беден е срамно! Ако си здрав разбира се.
245
2
 
6
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
"След това създадох aQuantive, компания за интернет реклама, която по-късно продадох на "Майкрософт" за 6,4 милиарда долара. Кеш.Заедно с няколко приятели притежавам банка.Казвам ви това, за да ви покажа как в много отношения не съм по-различен от когото и да било от вас, мои скъпи милиардери.Като вас имам добро разбиране и перспектива за това какво е бизнес и капитализъм. Като вас бях награден повече от щедро за успеха си с живот, който 90% от американците не могат дори да си представят.
244
0
 
9
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
"Най-вероятно не ме познавате, но точно като вас, аз съм представител на онези 0,01 процента горди и несъжаляващи за нищо капиталисти. Аз създадох, участвах в създаването на и инвестирах в повече от 30 компании в различни индустрии от съвсем малки като нощни клубове, до огромни от рода на Amazon там бях първият инвеститор, който не беше член на семействата на основателите."Ник Ханауер милиардер
243
1
 
12
 
! Отговори
Смехурко преди 5 години
До Ами нормално е-Богатите са 8 пъти по умни а понякога и 8 пъти по красиви което също има значени в живота. Ххахаххахе 8 пъти по-умни и 8 пъти по-красиви.. те затова ги оставят партьорите им щото са много убави :)
242
4
 
8
 
! Отговори
Нели преди 5 години
До СтасВсеки ден отделям по 10 лв. за храна за бездомни, дарявам и дрехи,когато се наложи купувам и лекарства, почти не пропускам просяк...Никога не подминава паднал човек на улицата, човешката ми същност не го позволява..всъщност се иска сърце
241
0
 
8
 
! Отговори
Стас преди 5 години
До НелиПрава си ***. Не е лошо да споделиш обаче ти самата какво направи за да помогнеш на бездомните и ровещите в кофите. Моля те сподели как ти лично се бориш с това, за да можем и ние да последваме примера ти и да помогнем на повече хора. Благодаря ти предварително!