Eрдоган по пътя към господство: Какво му донесе 2018 година?

Отиващата се година е повратна за турската държава
Обновена: 23 дек 2018 09:22 | 22 дек 2018 20:45, Екип на Investor.bg
101
Eрдоган по пътя към господство: Какво му донесе 2018 година?
Снимка: БТА

Отиващата си година може да се каже, че ще остане в историята на турската държава като повратна за нейното развитие в същия смисъл, в който беше и 2016 г., когато се състоя неуспешният опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган.

През първата половина на годината президентът успешно си извоюва поредна победа, превръщайки се в първия турски президент с изпълнителна власт. Вятърът на предстоящите трусове в страната духаше от известно време в лицето му и той успя да се възползва от него, преди да е станало твърде късно, а неговите опоненти изпуснаха може би своята последна възможност за пробив в позициите на президента.

Началото на годината започна добре за страната, определяна като един от най-привлекателните развиващи се пазари за 2018 г. въпреки продължаващите слаби признаци за прегряване.

Добро начало

През март икономиката за 2017 г. отчете най-силния си ръст от четири години насам, което според анализатори се дължеше основно на подем в индустрията, строителството и сферата на услугите. Тази експанзия обаче дойде със своята цена. През изминалата година дългът на Турция достигна 47,4 млрд. турски лири (12,9 млрд. долара), което представлява увеличение от космическите 58% в сравнение с 2016 г., а дефицитът се увеличи до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Пазарът очакваше силна година и за продажбата на турски акции, като прогнозите бяха готвените първични публични предлагания да успеят да съберат финансиране в размер между 3 и 4 млрд. долара.

Въпреки това и тук леко се прокрадна мрачната нотка на дълга и по-конкретно на корпоративния сектор, който дължи 326 млрд. долара в чуждестранна валута – ахилесовата пета на турската икономика.

Очаквано моментът на затишие преди буря се стори на Реджеп Ердоган подходящ за това, което повечето анализатори очакваха да стане през първата половина на годината, а именно - обявяването на предсрочни президентски и парламентарни избори. След като конституцията бе изменена на референдум през 2017 г. беше въпрос на време президентът да поиска да се възползва от новите си правомощия без да чака до 2019 г., когато официално изтича мандатът му.

Но освен победа за Ердоган, изминалият вот показа една промяна в Турция, която е в ход през последните няколко години, а именно, че управляващите от Партията на справедливостта и развитието вече не са така убедени в безусловния си успех. Управляващите бяха принудени да изменят изборното законодателство, за да си гарантират сигурна победа, позволявайки създаването на изборни алианси. Това на свой ред даде възможност за обвързването между Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и съюзниците ѝ от Партията на националистическото действие (ПНД).

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: Турцияердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ястреб ОсманлиятаАмериканците не са клекнали пред турците,по-скоро турците и Ердоган клекнаха пред американците.Смешен си.Сега ще има друг поток,дали от Кипър,дали от някъде другаде.
52
0
 
3
 
! Отговори
Сикиморо Яраков преди 5 години
И да искате, и да не искате Реджеб Тайип EDROGAN ще е 37-мия Халифе!!!!! Който знае какво е Халифат, ще се замисли..... Щом вече подготвят армия наречена "TURAN ODRUSU" А който не знае що за ярмия е това, да се порови 1000 години назад......
51
5
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
опааа.куде ми е коментарчето?Що не трият казълбашките турци с мръсни мераци тук?а мен ме трият щото им казвам истини?
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До софиянецNe popa kaza ganyo....
49
7
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До А+Мюмюне-кой ти ги каза тия приказки бе?Ходжата ли?Ясно.........:)
48
3
 
7
 
! Отговори
А+ преди 5 години
Може по форумите да рИват всякави псевдо-патиротчета ,гаменчета и дембилчета,но Ердоган е значим политик и е в първата десетка в света,което за съжаление не може да се каже за нашите управници.
47
11
 
3
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До Я.стреб Осма.нлиятаДа не стане "интервенцията" само като оная в Африн дето евтините ви танкове модел 1960 г затъваха в калта и самолетите ви вехти като имаше облаци не летяха?
46
8
 
4
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До Ястреб Османлията Колко са "клекнали" американците на Ердоган ще си проличи скоро.Диктатора е толкова ***,също като нашия Баш Бакан,нищо не разбира от икономика и управление на държава,ама голям мерак да дава акъли и на големите играчи и да слага задните части там където не му е работа!Ердоган никой отвън няма да го сваля,той сам ще се свали!Тия войни които води в Сирия и агентурата в цял свят изискват много париКогато турците обеднеят още малко,сами ще си отговорят дали са добре.
45
16
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До Марши на теб ти е лесно Мюнеее.....Марш в меденета ти Турция Стига *** и мърсил българската земя и сайтовететурски *** с глуповата турска агитация.жалък ориенталец
44
2
 
8
 
! Отговори
Hmmmm преди 5 години
До софиянецА ние желаем пък на расистката *** да изгният по лудниците до един!
43
17
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
Само да припомня на изпадналите в екстаз(ако знаят какво е тая дума) турналанци да не си вирят много осраните ***.Каквито и да сме ние българите-все ще намерим сили да им счупим мръсните ръчички протегнати към България.Само да си го знаят де..........
42
20
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
ние желаем всичко най-лошо на Турция и турците.Знаете защо.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НекъфАми то и българите станаха роби на ГРОБ, Боко и Цецоу! Да виждаш някаква разлика?
40
5
 
3
 
! Отговори
OSMAN преди 5 години
До Анонимен DO 1 TI OTLI4EN OPIT LI GO ZNAESH AXMK
39
16
 
24
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 години
С волята на всемогъщия и всевищ Аллах, иншаллах 2019 ще е още по-благодатна за Ердоан Велики, за великата турска държава и великия турски народ! Амин, я-Раббим!И между другото, хамриканците клекнаха пред султана и си обират парцалите от Сирия! Решението беше обявено - забележете това! два дена след като сирийските племенни вождове, коитом представляват 65% от сирийското население, се събраха и обявиха, че искат интервенция на турската армия в северна Сирия!! Алооооууууу, чуеш ли?!?!!
38
7
 
22
 
! Отговори
Leopard 2A4-TR преди 5 години
Ердоган изпрати стотици танкове и бронирани машини към границата със Сирия.
37
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган е номер едно. Не е случайно, че всички му клякат.
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера писахте че Ердоган ще пада от власт ,днес пишете че бил господар.Вземете решение какво е !
35
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам Ердо да бъде президент и на Булгария
34
9
 
12
 
! Отговори
Пенсилвания преди 5 години
Добре че преди 15 години се изнесох от ориенталската мизерия-Турция!Сега си живея живота и не мисля ни за кюрди ни за лук!