Швеция разочарована за F-16: Предложихме ви 10 нови Gripen-a

България се отказа едностранно от сделката
Обновена: 23 дек 2018 09:33 | 23 дек 2018 09:00, Нели Христова
1340
Швеция разочарована за F-16: Предложихме ви 10 нови Gripen-a
Снимка: Reuters

Швеция е разочарована от решението на България да се откаже от закупуването на самолетите Gripen.

В петък вечерта Министерството на отбраната обяви, че ще иска мандат от правителството и Народното събрание за преговори със САЩ за закупуване на изтребители F-16.

Още по темата

"С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители", бе позицията на страната по въпроса.

Позицията на Швеция е подписана от Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения" на шведската агенция за отбранително имущество. Той водеше преговорите с България за продажба на самолетите Gripen.

"В рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че Gripen е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност. В допълнение, шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ. Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на Gripen", гласи още позицията на Швеция.

Тя предложи на България 10 нови изтребителя, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
936
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
F-16 са добри самолети Но нека си кажем истината.МиГ-29 не им отстъпват.И разликата е:МиГ са си наши и трябва да си ги ремонтирамеF-16 сега ще ги купим, после ще трябва да ги ремонтираме (на кола какво правите, масло, ремъци и ролки)И после ще трябва да сложим един асфалт за Х милиона на всички летища.*** те пожарникарите обичат асфалта
935
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То да е само това здраве да е тия нямат грам национална отговорност
934
2
 
7
 
! Отговори
Цецоу преди 5 години
До АнонименШведите от СААБ се оплакват, че са предложили на Боко и Цуци, дето мяза на върколак, 10 нови самолети вместо 8-те таралясници на Мартин, а те не са ги взели. Г-да шведи, вие не вземате предвид, че двамата неуки управляващи вероятно са си предложили задниците на краварите и сега щат не щат си чакат откупуването. Може да са им набили отзад анални тапи и да са им казали: "Докато не подпишете, голяма нужда само през устата!" Няма да подпишат ли: още на втория ден ще ударят парафите!
933
2
 
11
 
! Отговори
не си знаем интереса преди 5 години
е, някой е нацвъкал работата пак.......ще стане като американските тецове, хем плащаме скъпо, хем си замърсяваме въздуха.....и кво сега....наредихме се на престижното 573 място от класация за мазнещи се на Амерка страни
932
3
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Е няма по-*** управници.И все пак ние си ги избрахме.Е нека си купят и служебни Лади тогава ,след основен ремонт
931
2
 
17
 
! Отговори
БАСИ преди 5 години
След като ги купят пак ще гният в хангарите, и ще летят с по евтините за поддръжка мигове
930
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да бяха взели шведските. При евентуални военни действия, вече едва ли някой от големите ще си мръдне пръста за нас, така че тези щяха да са по-изгодни и щяха да доведат до инвестиции в други сфери.Ние едни руски МИГ-ове не можем да подържаме, а американските направо ще ни излезнат "без пари". При всеки избор все някой ще облажи, но е важно и колко ще струва на държавата в дългосрочен план. Виж ако американските самолети са с фотоволтаници и слънчеви панели, вече е друга работа.
929
2
 
18
 
! Отговори
345 преди 5 години
НА ВСЕНАРОДЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ НАГЛОТО ПОРЕДНО ПРЕДАТЕЛСТВО ОТ ГЕРБ!И на неспециалистите им стана ясно продажбата на Българската нац.сигурност от ББ,ЦЦ и КК.Всички знаят колко са зависими от САЩ ББ и ЦЦ.А третия го държат за ...с паспорт-гейт и той се съгласява угоднически.ПРЕДАТЕЛИ !
928
1
 
20
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Купува се това което ни дадат.България няма пари за повече от една ескадрила.Бедна територия с намаляващо население как да си позволи най-новите модели?А и кой ще ни продаде най-новия си самолет?Нито Русия нито САЩ дори и да имахме пари!След 20 години ще ни продават това с което днес те са въоръжени.Това е положението.Малките износват дрехите на големите и траят за да не ядат шамарите.Така е било и така ще бъде!
927
1
 
8
 
! Отговори
deo преди 5 години
До колегата: на ти от 1023,Локатора и борд. комютъра са важни . но по важни са планера и двигателя.На един стар Форд от 70-те год. на миналия век можеш да сложиш бая неща; и нов компютър,, и климатроник и да подобриш окачването и комфорта в купето, и, и и ,но платформата си е стара.Просто това ,,фърчило няма шанс,, срещу Грипена 39J.
926
2
 
17
 
! Отговори
Гунчо преди 5 години
Сега остава да почнем да купуваме и доста по скъпия американски втечнен газ и ще цъфнем и ще вържем...
925
3
 
15
 
! Отговори
тато преди 5 години
като колония на сащ нямаме право на мнение,така че не протестирайте!
924
12
 
6
 
! Отговори
На ти преди 5 години
Сега много е лесно да седим отстрани и да дрънкаме глупости кой какъв бил без да си направим труда да прочетем малко преди това. Искам да уточня няколко неща: 1. Офертата за F16V е различна от тази за старите 30 годишни португалски самолети. 2. Вайпъра е с година на производство 2012,а грипена C/D варианта 1998. 3. На F16V се внедряват радара и бордови компютър на F22/F35. И преди русофилите да ме почнат да уточня, че и аз изкам последен модел МИГ 29, но докато русите не дойдат... F16V.
923
2
 
6
 
! Отговори
DD преди 5 години
До wer 1020Не е задължително да са за независими държави. Сега всички държави са зависи една от друга по един или друг начин, но това няма значение. Грипенът има по-добри параметри, но нещата са в дългосрочен план да се разбере коя е по-добрата оферта. Трудно е да се коментира понеже цялата информация, която е нужна не е публикувана. Не знаем как ще са договорите с поддръжката, обученито, муниции и във времето как ще се развият нешата. Може и да е яко прецакване с Ф-ките, но няма как да знаем.
922
5
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Важно е самолетите да долетят от запад,да са демократични и хуманни.Сърбите вече ги изпробваха на свой гръб,сега има да ни завиждат...
921
3
 
20
 
! Отговори
wer преди 5 години
Това, че Грипен не е воювал не е аргумент срещу сямолета. Просто той се произвежда от една миролюбива, приятелска европейска държава. Но идеята на САЩ, която се подкрепя от нашите продажници е хем да купим самолетите Ф16, хем да се комвандват дистанционно в интерес на глобалните интереси на същите.Или с две думи с нашите пари -за тяхните интереси. Грипена е за независими държави.
920
2
 
25
 
! Отговори
ert преди 5 години
Когато давахме 4 военни бази на САЩ, ни беше срам да си поискаме нещо в замяна.САЩ не ги беше срам да ги ползват безплатно.Когато нашите политици ходиха в САЩ ги беше срам да си поискат някой друг самолет.САЩ не ги беше срам да поискат по $60млн за морално остарели самолети.Нашите сега ги е срам да откажат офертата - какво ще кажат отвъд океана?Става дума за по два самолета на база - общо 8 самолета от виетнамската война.Не ги е срам!
919
37
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
БРАВО !.....БЪЛГАРИ - ЮНАЦИ !!! ..Ф -16 няма загубен бой ! Свалил е НЯКОЛКОСТОТЕН МИГ-ове ..а Грипен няма пропусната авиоизложба ! .на Решетников и русофилите - българомразци ...весели празници !
918
3
 
22
 
! Отговори
Брадвата преди 5 години
Не е важно колко самолета имаш, а колко можеш да вдигнеш във въздуха и колко дълго можеш да ги поддържаш там. НАТО няма човешки потенциал, НАТОвските военни нямат психологическата нагласа да загинат за Родината си. Нато нямаме и икономически потенциал да държим самолети дълго в небесата. Ако имаш американски самолети и има резервни части в Щатите, колко време ще ги чакаш тия части, докато противника има самолети във въздуха и воюва с тебе?!
917
3
 
21
 
! Отговори
До откачалката 999: преди 5 години
Понеже не излитат всичките, това означава вълна от 60 руски срещу около 40-50 български, румънски и украински.Плюс ПВО на наша страна. ===============На каква дрога си бе откачалник?Имаше един Наакашвили, който същ си правеше твоите сметки.Искаш ли да ти дам линкове от Наакашвили как бягаше като смахнат когато чу някакъв шум във въздуха. Или как Наакашвили си ядеше вратовръзката.Ей на такива като тебе трябва съд или лудница.