Швеция разочарована за F-16: Предложихме ви 10 нови Gripen-a

България се отказа едностранно от сделката
Обновена: 23 дек 2018 09:33 | 23 дек 2018 09:00, Нели Христова
1340
Швеция разочарована за F-16: Предложихме ви 10 нови Gripen-a
Снимка: Reuters

Швеция е разочарована от решението на България да се откаже от закупуването на самолетите Gripen.

В петък вечерта Министерството на отбраната обяви, че ще иска мандат от правителството и Народното събрание за преговори със САЩ за закупуване на изтребители F-16.

Още по темата

"С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители", бе позицията на страната по въпроса.

Позицията на Швеция е подписана от Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения" на шведската агенция за отбранително имущество. Той водеше преговорите с България за продажба на самолетите Gripen.

"В рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че Gripen е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност. В допълнение, шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ. Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на Gripen", гласи още позицията на Швеция.

Тя предложи на България 10 нови изтребителя, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
916
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербав ***-***. Парите дето Боко ще даде на фащ излизат от твоят джоб и от този на близките то, като данъци, цени и т.н. стотинките,които вземаш да дезинформираш са нищо пред това, което ще загубиш. *** сте всичката гербав пастмина..
915
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми разочарована, кат не знаят в България как и на кой се предлага...
914
32
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз също сам разочарован от Грипен. Можеше и на мен да дадат някой милион , а не само на др. Радев. Сега ми е мъка , че генерал Деси си остана само с една рокля от 20 000 евро , а имаше поръчки за още десет рокли. Като отиде на село ще я подиграват , не става така .
913
7
 
10
 
! Отговори
Stoedin преди 5 години
Хмммм, изглежда им е било обещано да спечелят...
912
6
 
24
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Каракачанов каза следното: Не ни казват крайните параметри(цена) а първо департамента на САЩ искат да започнем официално преговори - т.е. ако се откажем да им дължим неустойка. С две думи - цената ще я разберете като подпишете договора .......
911
34
 
8
 
! Отговори
F16 преди 5 години
е най-правилният избор.
910
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен до 999 преди 5 години
Премери ли си температурата преди да напишеш тази глупост. А как ще противодействаме на калибър, ярс, сатана, които ще пристигнат до България за около минута. Или толкова не можеш да мислиш, и не дай си боже таралясниците които нашите предатели искат да купят да не се използват, а да си седят в хангарите. Никой нормален не иска да воюва с Русия защото знае какви ще са последствията.
909
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите сме мрънкащо и глуповато племе по принцип. Всеки тук мрънка на посоки и се изживява като експерт не по малко от Цецо физкултурника.Самолетите, които ни се предлагат от САЩ са ЧИСТО НОВИ, модификацията е АБСОЛЮТНО нова концепция. Няма нищо общо с 30 годишна каруца. Проблема е, че всъщност тоя самолет на практика дори още не съществува. Няма произведени бройки, има го само на чертежи още. И ТОЧНО ТАМ Е ПРОБЛЕМА! Купуваме нещо с твърде много променливи! Поемаме опасен финансов риск!
908
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еха че майтап - нали старо желязо нямаше да купуваме - колко са това 30 тина години- един човешки живот, един период на управление на демокрацията, пардон все още преход, 2/3 от периода на управление на социал-комунизма. ХАХА - ХА. За такава възраст БГ армията наряза за скрап наличната техника - ракети, самолети,хеликоптери, ПВО,танкове и други не нужни неща, но пък явно сега има нужда...
907
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 999, стратег си бате, война с Русия водиш.
906
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гольо ще си купи Майбах, а после само за него ще работи.
905
36
 
12
 
! Отговори
русофилите вият преди 5 години
Най-естествено е да изберем F16, а не Миг, защото то е все едно да избираш между Шевролет и Москвич...
904
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците нямат 5000 самолета.Имат 3200, от които само 1/3 са изтребители, и тая 1/3 е разхвърляна из цялата ***, по сички граници. Така че на нашето направление са 150-200 самолета. Понеже не излитат всичките, това означава вълна от 60 руски срещу около 40-50 български, румънски и украински. Плюс ПВО на наша страна.
903
15
 
29
 
! Отговори
Егати преди 5 години
Немогат да хранят малкото останали военни в България ,но ще напълнят гушата на бедните хамериканци заради някакви стари играчки-самолетчета,които ще се счупят бързо.
902
0
 
6
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
До Ганчоимагинерно като двата "реактора" за 10 милиарда, дето щели да ги докарат ако сметнели за добре? или по-малко имагинерно
901
9
 
25
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Американския самолет за България е само на чертеж. Грипен- произведен и лети. Не разбрахте ли бе балъци , че купихме нещо имагинерно. Руснаците ги било страх от нас - глупости на ***. Неща да кажете за съотношение 16самолета след определен брой години към 5000 руски самолети. Вие не сте в час. На руснаците им пука за това че не сме купили самолети от тях - те продават при тези дето е нефта. Ни сме бедни и нещастни. Преди ближехме на Русия сладоледа , сега ближем на САЩ.
900
13
 
19
 
! Отговори
мисъл преди 5 години
Хенри Форд : Най-добрата кола е новата. Същото важи и за самолетите. Тъпо е че след посещение на един американец наште продажници се надупиха и искат самолети втора ли трета ли не знам коя ръка. Ей държат ги с нещо явно. Или поне този най-отгоре. Направо ме е срам от тях.
899
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоРуснаците реват щото знаят, че Ф-16 означава смърт за МиГ, Су, Му и Пу............
898
12
 
32
 
! Отговори
Евгени преди 5 години
Не ви ли е срам бе алчни мошенници просите пари с есемеси за коледа за децат а харчите за самолети с кого ще се биете кои ще лети с тях от каде пари за подръжка
897
13
 
32
 
! Отговори
Прогрес преди 5 години
ПРЕДИ ГОДИНИ ДОЙДОХА ДВАМА КУЦИ СЕНАТОРИ И СЛЕД ДВА ДНИ СПРЯХМЕ ЮЖЕН ПОТОК А СЕГА ДОЙДЕ ЕДИН ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ И СЛЕД ЕДИН ДЕН ИЗБРАХМЕ Ф16