Швеция разочарована за F-16: Предложихме ви 10 нови Gripen-a

България се отказа едностранно от сделката
Обновена: 23 дек 2018 09:33 | 23 дек 2018 09:00, Нели Христова
1340
Швеция разочарована за F-16: Предложихме ви 10 нови Gripen-a
Снимка: Reuters

Швеция е разочарована от решението на България да се откаже от закупуването на самолетите Gripen.

В петък вечерта Министерството на отбраната обяви, че ще иска мандат от правителството и Народното събрание за преговори със САЩ за закупуване на изтребители F-16.

Още по темата

"С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители", бе позицията на страната по въпроса.

Позицията на Швеция е подписана от Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения" на шведската агенция за отбранително имущество. Той водеше преговорите с България за продажба на самолетите Gripen.

"В рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че Gripen е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност. В допълнение, шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ. Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на Gripen", гласи още позицията на Швеция.

Тя предложи на България 10 нови изтребителя, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
856
5
 
36
 
! Отговори
Гошето преди 5 години
Нашите за пореден път доказаха, че са едни пудели на американците. Господарите презират такива които нямат достойнство, колкото и да им раболепничат.
855
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък бих повдигнал въпроса защо в България не се заделят пари за технологии и иновации и не произвеждаме собствени модели изтребители?
854
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дааам, скандалът отива на европейско равнище...честито герберасти!
853
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
герберастите се о.а.каха на световно нивоцвъклюото освен милиционер физкултурник стана и предателцвъчко мамин златен - безплатен обяд няма, а ти 2-3 пъти яде от ръката на шефа на ред неците...шкембе войвода също се е наредил на редичката - и това ми бил патриот, май е забравил какво прави вмро с такива като него...
852
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БАБА КУНА 1085Балък, дали самолета ще се купи или не не зависи от ГЕРБ. Парламента назначава комисия, комисията решава нещо и го дава на министъра на отбраната, оня се подписва под него и го връща в парламента където депутатите ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ, тоест ВСИЧКИ маскари в България, не само ГЕРБ ще решават дали да се купува или не. Правителството в случая само събира рейтинг (или го губи, като в случая)
851
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф-16V на хартия превъзхожда Грипен. По-нов, с АФАР радар, носи малко повече оръжие, има по-голям обхват и е МНОГО по-скъп за обслужване и закупуване. Проблема е, че реално от тази модификация произведени бройки няма, завода им е закрит и тепърва предстои да се отвори пак и поради толкова много непредвидими неща, ЕДИН БОГ ЗНАЕ американците как ще ни извиват ръцете и ще ни изнудват само веднъж да подпишем договора. Ф-16 е поемане на голям риск, особено финансов. Може да се оскъпи в пъти с времето.
850
7
 
29
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ХАЙДЕ СЕГА НЯКОЙ ДА ОСПОРИ ЧЕ ГЕРБ СА МАФИЯ !!!
849
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тия, които не са разбрали "как Ф-16 не съществува, а е 30 годишна каруца".На нас ни се предлага Ф-16V, това е модификация, която е чисто нова и до сега от нея не е произведен нито 1 брой. На хартия самолета е чудесен, много модерен, нов, мощен и т.н. На практика не ни е по-джоба и надхвърля нуждите ни. Радара му е много по-добър от грипенския (за сега), а двигателя му е по-мощен, защото самия самолет е по-голям. Също така е по-скъп за обслужване. Грипен е правен аз държави като нас.
848
1
 
23
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Кое от обещаното след 89 се случи че да вярваме на управляващите.
847
3
 
34
 
! Отговори
ретро преди 5 години
швеците ше обжалват официално..както каза главния им мениджър за източна европа (която е българка между другото) - шведските самолети са чисто нови,модерни,европейски,10 (а не 8) и най важното - действащи..американските не само че още не са произведени - завода,в който ше се произвеждат още не е построен..корупционните схеми и зависимости на цвъки и бочко вече излязоха от границите на България..дано тази хапка им приседне..
846
1
 
26
 
! Отговори
Истината преди 5 години
До АнонименИстината е,че индустрията отиде по дяволите и като дойде време да се възстановява,се оказахме без надеждни източници на ток и газ!Що на Турция руския газ е изгоден,а на България-не?Същите проекти,които захранват сега Турция и движат нейната икономика,първо бяха предложени на нас!Знаеш ли че над 50% от тока идва от Мариците и като вдигнат цените на емисиите-горим!И,че заводът,в който работя е спрял заради скъп ток?И не само той.Па ти си повтаряй мантрите за лошите Белене и Ю.Поток.
845
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Швеция ни предлага 10 самолета които са с американски двигатели и американска авионика. Фюзелажите ще са от втора употреба Грипени и това тарикатите от СААБ и русофилските им клакьори го представят за много изгодни "нови" самолети. Що се отнася за политическата стойност на сделката с Швеция тя е почти нула колкото е и геополитическата тежест на държавата Швеция.
844
5
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До ПацuА бе орта будала,тия пари за Ф-16 ще ги плащаш и ти,солидарно с русофилите и целокупния български народ!Освен ако си от няколкото души,които ще вземат комисионните,ама едва ли.
843
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИстинатаТова не е истината. Истината е че закупихме два руски атомни самовара за 5 милиарда лева и ги сложихме в саламура. Истината е че за руската тъпня Южен поток платихме 1,5 милиарда лева за да се въргалят ръждясали тръби по българските пристанища. Истината е че всяка година плащаме данък Русия минимум по 2 милиарда лева. Истината е че всяко тримесечие ни вдигат цената на газа. Истината е че Русия ни обира по най-долния "братски" начин. Това е истината товарищ русофил-предател.
842
6
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ф-16 има два големи недостатъка свързани с българските условия-само един двигател и въздухозаборник ниско под фюзелажа.При българската поддръжка да се лети на самолет с един двигарел си е риск,а и ще смуче какво ли не от "чистите" български писти.Впрочем и Грипена е с един двигател,обаче Юрофайтъра-с два.
841
4
 
36
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Всъщност не става въпрос за превъоръжаване на умрялата българска армия,а за плащане на "такса спокойствие" към САЩ!Познайте какво ще ни се случи,ако не се съгласим!Някъде на тая практика и викат принудителни продажби,а другаде-чист рекет.....
840
2
 
12
 
! Отговори
тцтц преди 5 години
хахах к'ви соцялисти кви 5лева тя Швеция си е демократична държава ама излиза че пак се делим на демокрация и демокрация хахах а глупците кка дрънкаха че *** Радев щял да гуши комисьонни хахаха гпупациии сега ясно ли ве кой наистина ще гуши комисионните за кокала е борбата и дебелака пак ще го налапа ама за подгласниците му антикомунисти ще останат само огризкии събудете сее антикомунисти и псевдодемократии пак ви фъкът и ви диктуват плюйте комунизма соцялизма радев Путин
839
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ябе, еййй.нищо българско не остана в българския народ явно ?!--викаш докато седяха МиГ-алките в хангара - сичко беше българско, а?българите не обичат пу-тин - това е истината! и той сам предизвика това, по-зле стои и от ястреба - малкия буш!
838
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СААБ да предложат 20 самолета за тази цена. Десетте Грипена ще ги продадем на *** щото според русофилията това е най доброто в руския свят в който все още се въргаля България и на нас ще ни останат 10 супер самолета Грипен без пари.
837
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За световното по футбол 2300 година ще ги имаме! и ще участват в церемонията по закриването!