Швеция разочарована за F-16: Предложихме ви 10 нови Gripen-a

България се отказа едностранно от сделката
Обновена: 23 дек 2018 09:33 | 23 дек 2018 09:00, Нели Христова
1340
Швеция разочарована за F-16: Предложихме ви 10 нови Gripen-a
Снимка: Reuters

Швеция е разочарована от решението на България да се откаже от закупуването на самолетите Gripen.

В петък вечерта Министерството на отбраната обяви, че ще иска мандат от правителството и Народното събрание за преговори със САЩ за закупуване на изтребители F-16.

Още по темата

"С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители", бе позицията на страната по въпроса.

Позицията на Швеция е подписана от Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения" на шведската агенция за отбранително имущество. Той водеше преговорите с България за продажба на самолетите Gripen.

"В рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че Gripen е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност. В допълнение, шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ. Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на Gripen", гласи още позицията на Швеция.

Тя предложи на България 10 нови изтребителя, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари