На младите у нас не им е лесно, а им е интересно… при мама и тате

2/3 от българите под 30 г. живеят с родителите си. Какво се крие зад тези числа?
Обновена: 24 дек 2018 11:34 | 24 дек 2018 09:30,
181
На младите у нас не им е лесно, а им е интересно… при мама и тате
Снимка: Flickr

На младите в България не им е лесно. Дори и да искат да заживеят самостоятелно, много от тях не могат да си го позволят. Затова и над 2/3 от българите под 30 години живеят с родителите си. Какво се крие зад тези числа?

Те просто не могат да си позволят да се изнесат от дома на родителите си поради финансови затруднения.

Младите българи живеят и най-често в пренаселени домове. Докато в целия ЕС средно 27% от хората между 15 и 29 години обитават пренаселен дом, в България този процент е 62%. По този показател страната заема второ място в Общността. На първо е съседна Румъния.

Близо 90% от българските мъже до 24-годишна възраст живеят с мама и татко. Защо са още там?

Още по темата

Младите в България, които живеят с родителите си, могат да бъдат условно разделени на три групи. В първата влизат младежи, които учат/работят, но доходите им не позволяват наем или ипотечен кредит.

Във втората влизат т.нар. NEET (Not in Education, Employment or Training) - хора, които не учат, не работят и не са на обучение.

А в третата - такива, които искат да бъдат обгрижвани възможно най-дълго време от близките си, пише "Дойче веле".

Най-многобройната група са първите. И това не е учудващо. 11 години след присъединяването на България към ЕС, българските заплати все още са най-ниските в Общността - измерени както по размер, така и през индекса на покупателната способност.

Така например в България най-нископлатени за третото тримесечие на 2018 са били наетите лица в "Хотелиерство и ресторантьорство" - със средна брутна заплата от 707 лева (361 евро), "Други дейности" - 788 лева (около 403 евро), "Административни и спомагателни дейности" - 881 лева (450 евро). Все сфери, в които работят много младежи. А като цяло средната брутна месечна заплата в страната за месец септември е 1135 лева (580 евро).

Когато от тези заплати свалим близо 40% - защото, отново според "Евростат", българските домакинства харчат 19% за храна и 19.7% за режийни - като вода, отопление и електроенергия - не остава особено много.

Ако с остатъка трябва да се изплаща ипотечен заем или пък да се плаща наем на жилище, мнозина биха останали на минус, а други биха имали пари само за две-три билетчета за градския транспорт.

В аутсорсинг сектора заплатите са значително по-високи, но общият брой на заетите в тази сфера засега не надхвърля 70 000. Колкото и да са българите под 30 години в този сектор, броят им все ще е незначителен - на фона на нископлатените младежи в другите сектори.

Спасението се нарича "чужбина"

Именно ниските заплати и мрачните перспективи в България са една от основните причини, каращи младите хора да напускат България. Тенденция, чийто край засега не се вижда. Че какъв ли шанс биха имали те в родината?

Мнозина млади българи просто сменят една нискоквалифицирана работа с друга, понякога не биват осигурявани, не им се плаща редовно…

Затова и младите хора от България осигуряват достатъчно работна ръка за "мръсния труд" в Западна Европа. Немалко от тях стават сервитьори, строителни работници, чистачи в Германия, Англия, Испания - там, където безработните им връстници имат по-високи изисквания към работните места. Въпреки това много от емигриралите млади българи не искат да се връщат в родината си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
8
 
! Отговори
до 104 преди 5 години
Ей, колега. Заради такива като теб не ни харесват. Трай си малко.
84
29
 
5
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Каквито и оправдания да си измислят , хората които на 30 живеят с родителите си са загубеняци.
83
5
 
19
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
На 27 години по времето на социализма живеех в свое собствено жилище !!! Новобрачен заем с ниска лихва и с него направих вноска за апартамент и след това ми отпусна ДСК жилищен заем ,чието погасяване ми струваше 26 лева на месец !!! Кой не скача е червен...
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мият улиците на Запад и слугуват за мизерно заплащане...По принцип неквалифицирана работа за постоянно работят хора, които или не знаят езика, или нямат образование и по принцип винаги са имали неквалифицирана работа, или образованието (трудовият стаж) в чужбина не им се признава. Другите в определен момент си намират квалифицирана. Заплащането не винаги е добро, но е еднакво и за чужденците, и за местното население.
81
0
 
16
 
! Отговори
до Работодател преди 5 години
Да вземем да те махнем тебе за данъчни измами и 100 камшика, че на чужд гръб са малко :) Ножкобиец, какъв работодател си ти? Ти дори обикновен *** не си.
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В подобни статистики никога не се включват стипендиите в отделните държави. Пример Германия - при родители с ниски доходи най-високата държавна студентска степендия с кредит (Бафьог) са 735 евро на месец. Почти единствените, които успяват да се издържат сами, сме чужденците. Швеция - държавата буквално плаща на гражданите си да учат. В България стипендиите (и за успех, и социалната) сигурно са малко над 50 лева на месец.
79
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да отбележа че мръсен труд по белия свят няма,стига това което работиш да е законно и да ти плащат подобаващо. Мръсен е труда в България, иначе работата е това което до голяма степен осмисля живота ти и ти дава удовлетворение,но това не са нашите изконни православни ценности,нали ?
78
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БГ без връзки работа не се намира. До сега работа без връзки съм намирал само при Орешарски, никога при Мухобойко. СлучаЕност?!
77
1
 
34
 
! Отговори
Все тая преди 5 години
Поредната платена статия , насърчаваща младите да се заробват с ипотечен кредит.И дървените философи да не ми говорят за ИТ сектора и София където заплатите са малко над средното.Защо никой не иска да говори за покупателната мощ на българския лев, а БНБ не спира да печати 50 лв и 100 лв банкноти.Рецесията *** на вратата. Без СИНДИКАТИ положението в държавата няма да се оправи!!!
76
11
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До АнонименМи не ходете и не се махайте на Запад бе, стойте си в България бе брадчеди, щом тук ви харесва не ходете на запад и не се махайте.
75
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При соца в Коми ходеха много малко хора, и бяха доволни. А днес 3 милиона българи - повече от една трета от населението, мият улиците на Запад и слугуват за мизерно заплащане.
74
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При соца всеки имаше сигурен дом, надеждна работа и гарантирано материално обезпечено бъдеще. Банани, и тоалетна хартия бяха дефицит, нямаше маркови дрехи и нови 15 годишни западни коли а хората не можеха да ходят на запад да стават миячи. Сега всичко това го имаме. Има и висока безработица. Има и страх. Див страх. Страх че ако останеш без работа губиш дом, губиш поминък, оставаш на улицата. А станеш ли на 40 години и не си специалист - тогава вече забрави да си намериш работа ако те уволнят.
73
3
 
33
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Каква е тази пазарна икономика в която търсенето и купуването на апартаменти е никакво, докато строенето и цените са непосилни? Какво стана с търсенето определя цената? Или май май мирише на балон. А за фалиралата ни соц икономока дето капиталистите я крадат вече над 30 години има ли смисъл да говорим.
72
1
 
27
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
За работника говорим.Къде сте тръгнали, да правите европейски капитализъм, с пигмейски мизерни заплати за работниците ?!
71
7
 
34
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
От години ни се внушава, че трябва да оставяме родителите си сами за да се правим на големи и самостоятелни. Ти си самостоятелен в момента в който започнеш сам да си изкарваш прехраната и поемешш отговорност за близките си. С тия евроценности които проповядват деление на семейството видяхме до къде стигнаха западняците!
70
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре при родители,вместо да се харчат пари за наеми и да пълнят гушите на баби реститутки.В момента има много празни жилища,но не се продават или отдават под наем.Затова и цените са високи.Но до максимум 10 години те ще излязат на пазара и тогава ще има срив на цените на имотите.Моите деца са малки и докато пораснат ще се освободят три жилища от възрастни роднини.Тъкмо ще има за всяко по едно.
69
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При "милият ти соц" нашите пестяха като просяци, а баща ми замина за Коми да блъска с петокласници, за повече пари, при все че беше инженер.За да купят 100 кв. и отделно да го изплащат 20 години. Сега си купих 100 кв. в Дианабад и го изплатих за 6 години. Сам, с труд.Толкова за байтошовският ви рай.Като си цървл и мързел с две леви, някои не сме.Яд те е, а?
68
1
 
13
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
83Ами ако е три-четири членно семейство, включващо 1-2 деца, то става направо страшно.
67
2
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Повечето са Роми - те живеят в една къща и взимат огромни ПОМОЩИ в пари за децата си - пишат се самотни майки .
66
13
 
4
 
! Отговори
Анто пе антов преди 5 години
Те тъй както не им стига, само по Коледа ръсвст 2 млрд.Като "бедните" пенсионери, дето все нямат, а като им звъне *** по телефона, имат 20 000 да хвърлят през балкона.