На младите у нас не им е лесно, а им е интересно… при мама и тате

2/3 от българите под 30 г. живеят с родителите си. Какво се крие зад тези числа?
Обновена: 24 дек 2018 11:34 | 24 дек 2018 09:30,
181
На младите у нас не им е лесно, а им е интересно… при мама и тате
Снимка: Flickr

На младите в България не им е лесно. Дори и да искат да заживеят самостоятелно, много от тях не могат да си го позволят. Затова и над 2/3 от българите под 30 години живеят с родителите си. Какво се крие зад тези числа?

Те просто не могат да си позволят да се изнесат от дома на родителите си поради финансови затруднения.

Младите българи живеят и най-често в пренаселени домове. Докато в целия ЕС средно 27% от хората между 15 и 29 години обитават пренаселен дом, в България този процент е 62%. По този показател страната заема второ място в Общността. На първо е съседна Румъния.

Близо 90% от българските мъже до 24-годишна възраст живеят с мама и татко. Защо са още там?

Още по темата

Младите в България, които живеят с родителите си, могат да бъдат условно разделени на три групи. В първата влизат младежи, които учат/работят, но доходите им не позволяват наем или ипотечен кредит.

Във втората влизат т.нар. NEET (Not in Education, Employment or Training) - хора, които не учат, не работят и не са на обучение.

А в третата - такива, които искат да бъдат обгрижвани възможно най-дълго време от близките си, пише "Дойче веле".

Най-многобройната група са първите. И това не е учудващо. 11 години след присъединяването на България към ЕС, българските заплати все още са най-ниските в Общността - измерени както по размер, така и през индекса на покупателната способност.

Така например в България най-нископлатени за третото тримесечие на 2018 са били наетите лица в "Хотелиерство и ресторантьорство" - със средна брутна заплата от 707 лева (361 евро), "Други дейности" - 788 лева (около 403 евро), "Административни и спомагателни дейности" - 881 лева (450 евро). Все сфери, в които работят много младежи. А като цяло средната брутна месечна заплата в страната за месец септември е 1135 лева (580 евро).

Когато от тези заплати свалим близо 40% - защото, отново според "Евростат", българските домакинства харчат 19% за храна и 19.7% за режийни - като вода, отопление и електроенергия - не остава особено много.

Ако с остатъка трябва да се изплаща ипотечен заем или пък да се плаща наем на жилище, мнозина биха останали на минус, а други биха имали пари само за две-три билетчета за градския транспорт.

В аутсорсинг сектора заплатите са значително по-високи, но общият брой на заетите в тази сфера засега не надхвърля 70 000. Колкото и да са българите под 30 години в този сектор, броят им все ще е незначителен - на фона на нископлатените младежи в другите сектори.

Спасението се нарича "чужбина"

Именно ниските заплати и мрачните перспективи в България са една от основните причини, каращи младите хора да напускат България. Тенденция, чийто край засега не се вижда. Че какъв ли шанс биха имали те в родината?

Мнозина млади българи просто сменят една нискоквалифицирана работа с друга, понякога не биват осигурявани, не им се плаща редовно…

Затова и младите хора от България осигуряват достатъчно работна ръка за "мръсния труд" в Западна Европа. Немалко от тях стават сервитьори, строителни работници, чистачи в Германия, Англия, Испания - там, където безработните им връстници имат по-високи изисквания към работните места. Въпреки това много от емигриралите млади българи не искат да се връщат в родината си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
На качествената храна за всички от соца,днес, само вкуса не могат да прекопират успешно.Какво да говорим, че българите са болни после ?!
64
1
 
30
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"българските домакинства харчат 19% за храна"Малко съмнителна ми се вижда тази статистика. При брутни заплати от 700лв., че и 1000лв., този процент означава, че храна се харчат по-малко от 200лв. на месец.
63
12
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До АнонименОооо, ми не се махайте бе, стойте си тук, не ходете на Запад да работите за големи заплати, вие сами си решавате.
62
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми аз и сега си купувам жилище и го обзавеждам. С честен труд.Ти като си търтей с две леви, защо си мислиш, че и другите са?
61
9
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
При соца, работника си купуваше жилище и го обзавеждаше.Сега работника, блъска за мизерна заплата, дето не му стига за нищо.
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми купете си нови изтребители бе, като сте толкова отворени. Ето Турция купува Ф 35.Ама нали сте бедни ***...
59
0
 
20
 
! Отговори
outsourcing = цирк преди 5 години
Къде по-конкретно са високите заплати в аутсорсинг сектора? В София и два-три по-големи града може и да е така, но в останалата част на страната заплатите и в този сектор не са много по-големи от средното заплащане за съответния град. На много места дори с по-нискоквалифицирана работа може да се изкарват повече пари, спрямо позиция, изискваща квалификация в аутсорсинг сферата напр. Затова е съвсем нормално младите да емигрират на места, където ги оценяват.
58
0
 
23
 
! Отговори
12 преди 5 години
Ако наистина над 80% от бюджета се попълва от данъци върху физическите лица то излиза че работодатели няма - това са просто мизерници, които нямат печалба или престъпници, които крият данъци! Като се вземат впредвид всички дето реват срещи вдигането на заплатите + тези дето ги арестуваха наскоро- то има по много и от двете групи. Малко са обаче истинските предприемачи, които допринасят за икономиката и държават трябва точно и САМО тях да подкрепя! Само така може да се вдигнат доходите!
57
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соц-икономиката никога не е фалирала, тогава бяхме сред 30те най-развити икономики в света и България беше 27ма по стандарт на живот.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти що не ме рантутиш безплатно, нали сме българи?А?Дай да идвам у вас да ям всеки ден.
55
6
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До до РаботодателАми заминавай за Северна Европа там работодателите да ти плащат 6000 евро и много ти здраве и успехи.
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ защо не ни дадат безплатно 8те ф-16, нали сме парнтьори? На Бахреин продават 16 ф-16 на същата цена, а на наз двойно по скъпо.
53
6
 
21
 
! Отговори
до Работодател преди 5 години
Защото така е в Северна Европа. Ако там работя за 6000 евро, то работодателят ми печели от мен 3000-4000. Ако тук работя за 4000 лева, то работодателят ми печели от мен 15000 лв. Риъл стори, ножкобиец.
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо, не ги е давал бай ти Тошо кредитите, на на него му наливаха спасителни помощи разните кремълски байновци,А днес вашингтонските мистъри ни карат да купуваме стари 40 годишни железа за 2 милиарда.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като видях заглавието и ми стана ясно кой е писал заглавието.
50
1
 
10
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Предлагам работодтелите да се откажат от печалбите и да работят на брейк-ивън фирмите и всчкия оборот ревеню на фирмата да отива за високи заплати на работниците.
49
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Северна Европа и мама и тате са под наем, така че си трайте.
48
13
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До до 50А работниците защо искат работодателят да има по ниска печалба, така че те да имат по високи заплати?
47
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя дето пише ,че е на 26 и работи за 500 лв в държавната администрация Ае чи^*** аз на 27 теглих 15 хиляди лева от банката и заминах за САЩ,с парите си платих разходите 1-Та година за ученето и работих за 700 лв е Мтел Тръгнал да скимти в някъв форум ..че няма пари ,продължавай в същия дух ще стане човек от теб
46
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо, не ги е давал бай ти Тошо кредитите, на на него му наливаха спасителни помощи разните кремълски байновци, за да му закрепят фалиралата и изостанала социкономика.Второ, лихвите са толкова ниски поне сега, че не си казал, не си теглил.Трето, стига лъжи и опорни точки. *** ви е яд, че експериментът ви се оказа крах, и сега тровите обществото с лъжи.