На младите у нас не им е лесно, а им е интересно… при мама и тате

2/3 от българите под 30 г. живеят с родителите си. Какво се крие зад тези числа?
Обновена: 24 дек 2018 11:34 | 24 дек 2018 09:30,
181
На младите у нас не им е лесно, а им е интересно… при мама и тате
Снимка: Flickr

На младите в България не им е лесно. Дори и да искат да заживеят самостоятелно, много от тях не могат да си го позволят. Затова и над 2/3 от българите под 30 години живеят с родителите си. Какво се крие зад тези числа?

Те просто не могат да си позволят да се изнесат от дома на родителите си поради финансови затруднения.

Младите българи живеят и най-често в пренаселени домове. Докато в целия ЕС средно 27% от хората между 15 и 29 години обитават пренаселен дом, в България този процент е 62%. По този показател страната заема второ място в Общността. На първо е съседна Румъния.

Близо 90% от българските мъже до 24-годишна възраст живеят с мама и татко. Защо са още там?

Още по темата

Младите в България, които живеят с родителите си, могат да бъдат условно разделени на три групи. В първата влизат младежи, които учат/работят, но доходите им не позволяват наем или ипотечен кредит.

Във втората влизат т.нар. NEET (Not in Education, Employment or Training) - хора, които не учат, не работят и не са на обучение.

А в третата - такива, които искат да бъдат обгрижвани възможно най-дълго време от близките си, пише "Дойче веле".

Най-многобройната група са първите. И това не е учудващо. 11 години след присъединяването на България към ЕС, българските заплати все още са най-ниските в Общността - измерени както по размер, така и през индекса на покупателната способност.

Така например в България най-нископлатени за третото тримесечие на 2018 са били наетите лица в "Хотелиерство и ресторантьорство" - със средна брутна заплата от 707 лева (361 евро), "Други дейности" - 788 лева (около 403 евро), "Административни и спомагателни дейности" - 881 лева (450 евро). Все сфери, в които работят много младежи. А като цяло средната брутна месечна заплата в страната за месец септември е 1135 лева (580 евро).

Когато от тези заплати свалим близо 40% - защото, отново според "Евростат", българските домакинства харчат 19% за храна и 19.7% за режийни - като вода, отопление и електроенергия - не остава особено много.

Ако с остатъка трябва да се изплаща ипотечен заем или пък да се плаща наем на жилище, мнозина биха останали на минус, а други биха имали пари само за две-три билетчета за градския транспорт.

В аутсорсинг сектора заплатите са значително по-високи, но общият брой на заетите в тази сфера засега не надхвърля 70 000. Колкото и да са българите под 30 години в този сектор, броят им все ще е незначителен - на фона на нископлатените младежи в другите сектори.

Спасението се нарича "чужбина"

Именно ниските заплати и мрачните перспективи в България са една от основните причини, каращи младите хора да напускат България. Тенденция, чийто край засега не се вижда. Че какъв ли шанс биха имали те в родината?

Мнозина млади българи просто сменят една нискоквалифицирана работа с друга, понякога не биват осигурявани, не им се плаща редовно…

Затова и младите хора от България осигуряват достатъчно работна ръка за "мръсния труд" в Западна Европа. Немалко от тях стават сервитьори, строителни работници, чистачи в Германия, Англия, Испания - там, където безработните им връстници имат по-високи изисквания към работните места. Въпреки това много от емигриралите млади българи не искат да се връщат в родината си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
2
 
4
 
! Отговори
Мирослава преди 5 години
Живея в чужбина. 90% от приятелите ми в България живеят сами, дори и на квартира да е, сравнено със 90% от приятелите ми в чужбина, които делят апартамент/къща с поне още 2-3-5 души. Дори и тези с деца са така.Престанете да лъжете хората с тези статии и да им втълпявате глупости!Мога цяло есе да напиша по темата за и против!
144
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
В Hewlet Packard не се ли искат технически умения и квалификация? Имам роднини, които работеха за тях, но в САЩ... Но те са завършили там инженерни специалности. Както и да е, смятам, че все трябва да имаш някакви умения за да бачкаш в подобна компания.---------------До 160: Насищането на глобалната икономика с достатъчно блага е все още далеч, но и това ще се случи! Към момента има прекалено много изостанали държави, и затова производството в развитите държави не спира да расте.
143
1
 
3
 
! Отговори
ninna преди 5 години
do man-Аз пък си търся точно мъж живеещ с родителите си!
142
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До man-Абе мен,какви глупости пишеш бе ми че те 70% от младите над 20-25 години живееят при родителите си и к,во 70 % да нямат право да създават семейства??То Бог решава кой,какво да създава а такива отрепани мъже",като теб Бог и прибира най-милото!
141
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До -Хахх не трябва да и се дава възможност да създават поколение..хаха а на такива,като теб трябва да се избива цялото семейство..!!
140
6
 
10
 
! Отговори
др. Хаус преди 5 години
Така е братя,капитализма е кучешки строй и всеки го усеща на собствен гръб. Експлоатация и робство до гроб за ядене и плащане на сметки. Хората се ненавиждват и си завиждат,вменява им се че ако много работят ще имат много ама дедовия имат! Омразата и скрита ненавист са качествата на капитализма,прецакай другия и му вземи парите това са посланията на тоя строй. Само голям астероид ще ни оправи вече !
139
5
 
10
 
! Отговори
112 преди 5 години
В това положение са и младите в здругите веропейяски държави. Статистиката за Франция е същата. Необратимо отминаха времената, когато 18-годишните отлитаха от бащиното гнездо и ппоемаха своя самостоятелен път... и много често успяваха... сега вече е друго...
138
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономистВ Hewlet Packard
137
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Близко е деня в който няма да е трудно да произведе каквото и да било, трудно е ще да намериш пазар за всяко нещо. Населението и нуждите намаляват драстично. И това се усеща във всяка изминала година.
136
38
 
14
 
! Отговори
man преди 5 години
Жени, чуете ли, че 25+ годишен живее с мама и тате - бягайте надалеч. Такива не трябва да им се дава шанс за създаване на поколение.Един мъж трябва да създаде собствен дом, тия дето намират 1001 извинения да живеят с мама са ***.
135
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що се подигравате с хората
134
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мила родна картинка.
133
5
 
9
 
! Отговори
redordead преди 5 години
Всъщност, в България все още има що-годе читаво образование. Дори не е чак толкова скъпо. АКо не може да си позволите да учите, има доста безплатни програми към общините за получаване на квалификация.И да, да ви кажа, че да станеш програмист, не е като да станеш магьосник, с много труд, отдаденост и учене, за година може да придобиете основите, за да изкарате стаж в някоя фирма, а след това да почнете като младши специалист, а в тази сфера парите ще ви позволят да се изнесете веднага...
132
4
 
25
 
! Отговори
Спиро преди 5 години
Държавата не прави нищо за младите и те бягат в чужбина. Това е всичко.
131
12
 
5
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Освен това, след 20 години може въобще да няма нужда от работници, заради автоматизацията. Световното население застарява все повече и някой трябва да се грижи за бабите и дядовците. Кой ще е този някой освен техните роднини, които бачкат по цял ден някъде. Да, обаче, ако те гледат възрастните си роднини, тогава кой ще работи за да произвежда блага? Един ден ще имаме роботи домашни помощници, и този ден не е далеч. А веднъж внедрени в домовете ни, няма да е автоматизира цялото производство...
130
3
 
6
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 151Този принцип за търсенето и предлагането по принцип е доста условно понятие. Чувал ли си за еластичност на търсенето и предлагането? Съвършено еластично и съвършено нееластично търсене и предлагане... Така например, стоките от първа необходимост не можеш да не си ги купиш, те винаги се търсят... Производителите и търговците знаят това и много добре се възползват от този факт. Не можеш да не си купиш лекарството за кръвно, колкото и висока да е цената му.
129
6
 
6
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До ВаньоНе знам за ЕС дали ще се разпадне, но на тази система дните и са преброени, дори без тези протести! Просто в системата е заложена системна грешка от самото начало. Лошото е, че политиците и икономистите знаят това много добре, но никой не взема мерки да промени нещата към по-добро. Проблемът е, че много интереси се засягат, затова промяната ще е трудна. Трябва да се премахнат парите като платежно средство, банките, фондовите борси, а след тях и самата система пазарна система.
128
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До икономистНе само това,но се нарушава и основният принцип за търсенето и предлагането.Като имаше много безработни и малко работни места работодателите бяха доволни и плащаха ниски заплати.Сега като намаляха работниците,вместо да вдигнат заплатите,те искат да внасят работници от чужбина.И така да подбиват цената на труда.Хубавото е че след 20 години ще има с 1 милион работници по-малко като се пенсионират поколенията от 50-е,60-е и 70-е години.И щат не щат,ще вдигат заплатите.
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОЙКОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
126
10
 
3
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Планова икономика трябва, чрез която да се разпределят производствените задачи равномерно, между всички членове на обществото. Само така няма да се получава това свръх натоварване на работниците и служителите, кето се наблюдава при пазарната икономика. Всичко това е породено от свръх производителността на икономиките.Ясно е, че трябва някой да работи и да произвежда блага за обществото, но първо трябва да си отговорим на основните икономически въпроси - какво, как, къде, колко да произвеждаме?