Да пораснеш без баща – съдбата на хиляди деца в Киргизстан

Бедността е принудила 800 000 мъже да търсят препитание в Русия
Обновена: 9 яну 2019 19:21 | 9 яну 2019 18:44,
42
Да пораснеш без баща – съдбата на хиляди деца в Киргизстан
Снимка: Дойче веле

Киргизстан – страната на самотните майки. Държавата се е превърнала в място, на което стотици жени отглеждат децата си сами. Причината за това е, че много мъже в трудоспособна възраст изоставят семействата си и отиват на гурбет в Русия.

Стотици хиляди мъже са на 3000 км от дома си, за да изхранват своите жени и деца.

"Това не е живот, ужасно е. Ако можехме да сме заедно, всички щяхме да сме толкова щастливи. Децата вече пораснаха без баща си, говорят с него само по телефона", разказва Айркайренза Кущарбек пред "Дойче веле".

Това е действителността, в която са принудени да живеят много семейства в региона. Бедността е принудила 800 000 мъже да търсят препитание за семействата си в чужбина. Трудовите мигранти изпращат в страната си над 2 млрд. евро в страната си. Това прави икономиката на Киргизстан силно зависима от гурбетчиите и паричните постъпления.

Жителите в региона споделят, че там се живее изключително трудно. Самата Айркайренза, която живее в малко селище, сгушено дълбоко в планините на Киргизстан. Самотната майка разказва, че в селото няма работа, а магазинът е много далеч и нямат нищо, което да могат да продават.

Реалността, в която живеят хората в Киргизстан, е позната и в родната ни България. Стотици семейства са оставили децата си при роднини, за да търсят препитание някъде другаде. Така много деца остават с един родител или пък порастват при други роднини. Същевременно именно българите, работещи в чужбина, носят най-големи приходи в България, тъй като внасят голяма част от доходите си обратно в страната.

Докато възможностите за по-добър, спокоен и финансово стабилен живот са далеч от домовете на стотици семейства, те ще са принудени да посрещат празниците заедно, но през камерата на телефона. Ще вдигат наздравици онлайн и ще си махат за довиждане всяка вечер по Skype, защото не могат да се прегърнат наистина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
4
 
! Отговори
НЕЕЕЕ . . . преди 5 години
Русея ги е принудила като е оставила държавата им в това състояние . Разбирате ли ? На държавно ниво .
31
2
 
6
 
! Отговори
wqw преди 5 години
голям зор да са независими (като всички бишви съветски републики).. и пак в русия ходят. А колко трябва да си зле да ходиш в Русия да работиш като емиграт.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоу, крадат най- нагло в момента работата на 150 хиляди български семейства от транспорта и стотици хиляди деца ще останат без родители тук, щото бащите ще емигрират при велешките страни да слугуват...
29
3
 
6
 
! Отговори
любо преди 5 години
Най ми е кеф да чета статия на доиче-веле. Направо получавам напъни.....
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааааа, каква трагедия! А за хилядите българчета, които растат и без двамата си родители и ги гледат баби и дядовци нещо да напишете? Нееее, важно е да роним сълзи н чуждите деца, нищо че при нас вече направо взе да става масово тате и мама да са в Германия, Испания, Англия... и да си идват веднъж годишно, за Коледа, а децата си да виждат по скайп.
27
2
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
До ognyanzКиргизите няма да получат виза за ЕС. Просто няма причина да им разрешат да работят, а за Русия не се нуждаят от виза и им е по-близо .Затова работят там.Ако имаха възможност да се докопат до ЕС няма да се откажат.Виж какво става с Сирия ,Авганистан ,Ирак и пр.
26
5
 
11
 
! Отговори
Беселина преди 5 години
У нас е обратното - хиляди деца растат без майки, отглеждани от възрастни баби. Майките са масово на гурбет, за да изпращат пари на съпрузите си, които са или "твърде квалифицирани" или "няма да им работят" или "не знаят език", та затова от сутринта са в кръчмата.
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още от заглавието ми стана ясно, че е пропагандата на Дойче Веле и Сорос.
24
7
 
4
 
! Отговори
горките преди 5 години
Които излязоха от съюза нямат нужда да работят като уборщици в Русия.Те си намериха по-добре платена работа според квалификацията която имат и не искат и да чуят да се върнат обратно в съюза.
23
8
 
9
 
! Отговори
читател преди 5 години
Русия е най-ислямизираната страна, при последното преброяване над 20 мил. се определят като ислямисти.И какво плачат тия, ако искат, връщат се, ако не искат, не се връщат. Въпрос на избор.3000км в днешно време са около4 ч. със самолет, или ден и половина с кола, ако има път разбира във великата страна.
22
5
 
12
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 5 години
В България децата се гледат от дядовците. Бащите им са на гурбет, майките им са на работа, бабите им гледат по цял ден турски сериали. Основният възпитател остава дядото.
21
8
 
8
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 5 години
В Русия работят около 3 милиона украинци.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ognyanzТО е очевидно,но не и за "умници" като теб,тези няма кой да ги пусне в европа,това първо и второ ,русия им е далеч по-близо и много от тях знаят поне малко руски,а и в руското строителство масово работят гастарбайтери от много години.Сега стана ли ти ясно *** ?
19
8
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Интересно, че отиват на гурбет в Русия, а не в държава от ЕС например. А тук един т'рол, има-няма връзка с темата, все пита "Защо никой не емигрира в Русия?". А ето че киргизите отиват да търсят работа точно в Русия. Защо ли?
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18 През 1990г.,нито една средноазиатска република не искаше да излезе от съюза!Това бе видно от референдума който се проведе по онова време !Горбачов искаше нов съюз ,с нова конституция,с президент начело!Прибалтика,Грузия и Азербайджан отказаха референдума!Елцин, заедно с ръководителите на Украйна и Беларус разтуриха СССР и изненадаха Киргизия и другите републики!
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да пораснеш без баща и майка-съдбата на хиляди отнети деца в Европа и отглеждани от еднополови ,,родители,,
16
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Krim tatariБългарите не са татари. Чисто физически разликата е очевидна - татарите са стройни, с изящни грациозни тела, като раса са една от най-красивите раси физически. Българите са ниски, набити, склонни към затлъстяване, походката им е леки пригърбена.
15
21
 
3
 
! Отговори
Krim tatari преди 5 години
Селям от България на братята къргъзи. Татар, тунгуз, оезбек, къргъз, якут всички тюркски племена трябва да се обединим и тогава вече няма да има кой да ни спре. Целта е Туран, пътеводителя е Коран.
14
9
 
27
 
! Отговори
ИМПЕРАТОРА преди 5 години
Лошо ли им беше на всички тези : мистан , азан и т.н в СССР ???? Хранехме ги , поехме ги , давахме им без пари всичко ... Сега , духайте демократичните у*йове и си трайте !!!!
13
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България и децата няма и те избягаха.