Токов удар с цената на тока за бизнеса! Ще поскъпнат ли стоките?

Експертите Симеон Присадашки и Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 9 яну 2019 14:59 | 9 яну 2019 13:15,
94

Борсовата цена на тока, на която купуват електроенергия фирмите, скочи рязко в понеделник. Търговията на платформата "Ден напред" приключи при цена 207.02 лв./МВтч базова мощност, което е с над 50% повече от средните стойности на сделките от 1 до 7 януари, когато нивата бяха 134.5 лв./МВтч.

Рекорд обаче няма, тъй като на 3 декември 2018 г. бе постигната средна стойност от 207.21 лв. за мегаватчас.

Още по темата

Ще се отрази ли обаче това поскъпване на цената на стоките и на бита?

По думите на зам.-председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки от цената на тока много зависи цената на млечните продукти, защото това са бързо ликвидни стоки.

"Не може да бъде казано с колко ще бъде увеличението на продуктите, защото всяка една фирма има различни начини на производство. Произвеждаме продукти от първа необходимост, това е основна храна за населението. Не може да спрем производство. За млечния бранш е успокояващо, че при нас няма да има рязък скок от днес за утре на цената на електроенергията, защото имаме едногодишни договори", допълни още експертът в "България сутрин".

Той обаче смята, че тенденцията сочи към повишаване себестойността на млечните продукти.

Според енергийния експерт Еленко Божков има голяма манипулация на пазара на електроенергия.

"Не е вярно, че цената на тока в България е най-ниската в Европа. Това може да се провери веднага. В съседните страни енергията е с 30% по-евтина. Част от производителите на енергия се опитват да избият цената на емисионни квоти, която БЕХ трябва да плаща за "Марица-Изток 2", коментира още Божков пред Bulgaria ON AIR.

Той е сигурен, че цената на тока се вдига изкуствено, като производството се занижава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди да се либерализира пазара едни като Д. Добрев, Т. Трайков, И. Иванив, М. Димитров, Ц. Цачева обикаляха по студиата и казваха, че тази либерализация ще доведе до намаляване на цените на тока за промишлеността. Хайде медиите припомнете тези факи сега и сега ги попитайте защо стана така?
89
0
 
1
 
! Отговори
Все едно да пръд.на преди 5 години
и Вие да питате,ще замирише ли ?.................
88
1
 
1
 
! Отговори
Германия преди 5 години
В Германия е 30 евро
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха, 207.02 лв./МВтч, това не е ли почти същата цена която ние всички плащаме за битови нужди?
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Последен мандат БудаАми като не е рентабилно, пускат кепенците и отиват да пасат овце бре.Тия пък дето имат ток не им е рентабилно да го продават евтино.
85
1
 
8
 
! Отговори
Последен мандат Буда преди 5 години
До АнонименСаше, защото за предприятия не е рентабилно да копуват ток за производството на стоки, които не могат да продадат при висока себестойност на продукцията и са принудени да спрат производство. П. П. Отивам да доработвам и няма да отговарям повече.
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Последен мандатИ що трябва да слагат таван?
83
3
 
5
 
! Отговори
456 преди 5 години
Тази година съвсем ще ни е...т отвсякъде в стил gangbang, с тази разлика, че няма да изпитаме никакво удоволствие от това!!
82
1
 
12
 
! Отговори
Последен мандат преди 5 години
"По думите на Пламен Димитров(КНСБ), че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) има механизми да следи и свободния пазар на ел. енергия и да започне разследване дали има спекулации."КеВР могат да регулират цената на тока и да сложат таван, а не го правят. КЕВР нали са под контрола на ГЕРБ бре гений.
81
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Последен мандат.Какво е виновен Бойко?Това е БОРСА. Държавата нито е купувач, нито е продавач.Едни БИЗНЕСМЕНИ, продават ток на други БИЗНЕСМЕНИ.По това време на годината, търсенето е по-голямо от предлагането.Освен Бойко да направи като бай тошо - да въведе режим на тока за населението. Та да има повече ток за купуващите бизнесмени.
80
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента България изнася ток за Румъния, Сърбия, Севернамакедония и Гърция.Общо около 500МВт.Та как може в съседните държави да е с 30% по-евтин не ми е ясно.
79
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен76Познавам производители, които имат собствено ФВЕЦ. Продават скъпия ток на НЕК. И в същото време купуват евтин за производството си.
78
1
 
7
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 5 години
Що ,бе .....Доганя ше ви свети за "без пари" ...!Нали затова купи ТЕЦ-Варна---ЗА ДА ВИ ОСИГУРЯВА ЕВТИНА ЕЛ. ЕНЕРГИЯ...!!!???ЕТО , ТАКА ---"СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА" --ПЪЛНИ ДЖОБА И УРНИТЕ ПРИ ИЗБОРИ !!УЧЕТЕ СЕ ..ОТ СОКОЛА ,БЕ..ХА,ХАААААААААААААА
77
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом си дупедафец и тока няма да ти е евтин. Дарвин
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали не могат производителите да си инсталирате собствени централи на слънчева енергия, която да им е по-евтина? Дали имат сметки това какво ще им струва?
75
1
 
18
 
! Отговори
Последен мандат. преди 5 години
Бойче народа може и по трудно да те свали, но ако фалираш предприятията на бизнесмени и олигарсите в България, ще те свалят много бързо.
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те иначе стоките не са поскъпнали хич.водата и тя в шуменско стана 3,40 щото живеем в пустинята.
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадам "Yes", къде е?/предполагам пак на някоя евро служба наредена от приятелите, от ГРОБ/. Тиквата няма ли да затвори АЕЦА, а на стадото не му нужна нова АЕЦ, да пасе на тъмно в Белене. А иначе всичко се внася в *** и ток за производство на измисления "бизнес" не им трябва.
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата се ръководи от САЩ и Германия.Каквото му кажат те, това прави.Иначе пада от власт.Руснацие са лоши че ни прекараха с Южен поток.
71
0
 
12
 
! Отговори
ХА,ХА, СОЦИАЛЕН УДАР преди 5 години
НАЛИ ИСКАТЕ ДА СТЕ СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААААНАЛИ ЩЕ ДАВАТЕ РАБОТА НА МИНЬОРИТЕ У ТЕЦ-МАРИЦИ-те...И ОБЕЩАХТЕ ДА НЕ ГИ СЪКРАЩАВАТЕ ...??!!ТОГАВА---ЩЕ ИМ ПЛАЩАТЕ ЗАПЛАТИТЕ , СКЪПИЯ ТОК , ...И САНКЦИИТЕ НА ЕС , ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА!НЯМА "СОЦ-ПОЛИТИКА" .-..БЕЗ ПАРИ , И БЕЗ ДА ПЛАЩА НЯКОЙ!НЕ ПРАВИТЕ ЕКО-ПРОМЕНИ ---ПЛАЩАТЕ ВСИЧКИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТАКАВА Е ИГРАТА , У ЦЕЛ СВЕТ.НЕМА ЛАБАВОООООООООООООО.......!!!