Гласувано! Британските депутати не искат отложен "развод"

Вотът каза още: Излизането на Великобритания от ЕС - със сделка
Обновена: 30 яну 2019 07:17 | 29 яну 2019 21:52, Веселина Йорданова
169
Гласувано! Британските депутати не искат отложен "развод"
Снимка: БТА

Британските депутати приеха днес поправка, призоваваща правителството да не позволи Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз без споразумение, съобщи Ройтерс.

Поправката бе приета с гласовете на 318 депутати, а 310 гласуваха против. Тя не е правно обвързваща за правителството, но от политическа гледна точка е трудно да бъде пренебрегната, тъй като изразява волята на парламента, отбеляза Асошиейтед прес.

Още по темата
Поправката противоречи на възгледите на премиера Тереза Мей, според която единственият вариант да се предотврати Брекзит без сделка е депутатите да гласуват в подкрепа на споразумението й с ЕС.

Депутатите отхвърлиха с 327 срещу 296 гласа поправка към законопроекта за излизането на Великобритания от ЕС, предложена от лидера на Лейбъристката паритя Джереми Корбин. Тя призоваваше парламента да обмисли варианти за предотвратяване на "Брекзит без сделка", включително постоянен митнически съюз и втори референдум, предаде Ройтерс.

Отвърлено бе и предложението на Шотландската национална партия, призоваваща правителството да отложи датата 29 март за излизане от ЕС и да не допусне Брекзит без сделка, предаде Ройтерс.

Поправката, внесена от лидера на фракцията на шотландските националисти в камарата на общините Иън Блекфорд, която изискваше също Шотландия да не бъде извадена от ЕС против волята й, бе отхвърлена с 327 срещу 39 гласа.

Те гласуваха и против поправката към законопроекта за излизането от ЕС, внесена от лейбъристката депутатка Ивет Купър, която щеше да даде на парламента правото да отложи Брекзит - победа за премиера Тереза Мей, която бе против плана, предаде Ройтерс. Депутатите отхвърлиха с 321 срещу 298 гласа предложението.

С 322 срещу 290 гласа бе отхвърлено предложението, внесено от опозиционната лейбъристка депутатка Рейчъл Рийвс - за отлагане на Брекзит.

Британските депутати отхвърлиха с 321 срещу 301 гласа поправка към законопроекта за излизане от ЕС, внесена от Доминик Грийв, целяща да даде на парламента по-голям контрол над Брекзит, позволявайки на Камарата на общините да обсъжда алтернативи на сделката на премиера Тереза Мей с ЕС. Смята се, че това е победа за Мей, която бе изразила опасения, че предложението ще узурпира ролята на изпълнителната власт, предаде Ройтерс.

Депутати гласуваха в подкрепа на предложение към правителството да замени т.нар. предпазен механизъм за северноирландската граница с алтернативна мярка, съобщи Ройтерс.

Поправката, внесена от влиятелния консервативен депутат Греъм Брейди, бе приета с 317 срещу 301 гласа. Тя засилва позициите на премиера Тереза Мей, когато се върне в Брюксел да опита да предоговори сделката за Брекзит - нещо, което ЕС досега изключва като вариант.

Целта на този предпазен механизъм е да бъде избегнато връщането на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: Брекзит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а дано - това вече ми омръзна. Крайно време е това вече да приключи. Но както трябва надявам се - излизат но след като върнат всичко изядено. Не мисля че печелят с това излизане но това си е техен проблем. Сега е време да се побратимят с бившите колонии. Че инак накъде? Да видим.
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дребноБританиците - "Хем ги сърби, хем ги боли" !
124
0
 
1
 
! Отговори
Оня преди 5 години
Някаква паника усещам в действията им :) започна да се нагорещява котлона хахаха
123
0
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
ЕС ДГД!
122
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС отива в канавката,като Съветският съюз и всички съюзи до сега в историята, всяка страна сама за себе си!
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия съвсем забуксуваха.
120
4
 
12
 
! Отговори
Така като гледам преди 5 години
И на тукашните британци да се въведат визи и да не могатда стоят в България повече от 3 месеца без виза. Трябва да затегнем границите, защото много ни напъплиха.
119
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Втори начин влизат с танкове свалят ирланският флаг и турят британския.И без тва папата католицизма и италия да го ду.ат!
118
1
 
3
 
! Отговори
николай преди 5 години
Толкова сложно, само и само да печелят време, наумили са си да провалят еввропейските избори, това е ясно. Но от Брюксел нищо не казват, пълна тишина. Просто невероятно!
117
2
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Накрая ще дойде датата за напускане на Великобритания и ако до тогава няма сделка, проблема е решен - напускане без сделка.
116
3
 
11
 
! Отговори
Питър преди 5 години
До Анонимен 124Не е вярно. Кралицата няма право на политически изявления, завоалирани или скрити. Не мисля, чен якога е правила обръщения към нацията извън четенето на протоколната "Кралска реч" която всъщност е програмата на министър-председателя на следващото правителство - демек кралицата само го чете. Жълтата преса обаче спекулира, че е била за излизане (тя сигурно е била), но това бяха само спекулации тип "Уикенд". На нея не й пука - и всички англета да пукнат, тя пак ще е богата
115
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В навечерието на референдума от 2016 година престарялата британска кралица направи обръщение към нацията в което завоалирано призова да се гласува за излизане от ЕС. Това беше сепуко за Обединеното кралство. Вече е късно за оправяне на тежката политическа грешка. Едва ли някой си е представял че кралската институция ще сложи тлъста точка на Британската империя.
114
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на тези им се казва, че или така, както е договорено или без сделка, те пак наопаки гласуват, искат да покажат че те са по силни от ЕС и дори излизайки да диктуват правилата. Но според мен даим бият шута без сделка и другия път да мислят като репават съдбата на страната си.
113
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът със Северна Ирландия може да се реши по 1 начин. Отстъпват я на Ирландия и тя остава и Великобритания остава само БританияШотландия също може да напусне
112
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласувани са много неща които доказват единствено пълната безизходица в която попаднаха британците. Благодарение на торите ще видим скоро разпад на остатъка от Британската империя от 3 до 5 години което ще е крайният резултат от Брекзита.
111
1
 
19
 
! Отговори
akud преди 5 години
каквото и да си гласуват на острова си е тяхна работа. ЕС няма нужда от никакво прегласуване. ТОЧКА
110
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези пък ако някой може да ги разбере какво искат ...май и те не знаят със сигурност !! Хем извън ЕС пък хем да използват почти всичко, като член на ЕС ,хем извън ,пък с общи граници ....оплетоха се като патки в кълчища като слушат разни тъпоумници като Борис Джонсън и оня с пакистанското име Фарадж на който българите и румънците му бяха най големия кусур !!!!!
109
0
 
8
 
! Отговори
това е то политикани преди 5 години
До Анонимен - Значи следва BREXIT без сделка.Доколкото може да се разбере от тази объркана публикация и малко повече от други, консерваторите не пускат брекзит без сделка. Ще се преговаря още. Правят премиера Мей на ***. Всъщност нищо не е решено все още. Консерваторите изпробват принципа "отлагай и живей!". Явно се решава, ако ще е гарга, да е рошава! Опити за игричка на нерви. Знаят, че в Брюксел се притесняват за наближаващите избори на ЕП и целят отстъпки чрез създаване на напрежение.
108
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великата демокрация на велика Британия! Направиха на парчета Източна Европа, но какво става с Шотландия и Ирландия, какво става с Каталуния, Баския?
107
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Британските депутати не искат отложен "развод"Колко хубава новина.Значи следва BREXIT без сделка.Това и чакам.Колапс на лирата.