Целта на Пекин и Москва за Централна Европа: Да я откъснат от Запада

САЩ се страхуват от нарастващото влияние на Русия и Китай
Обновена: 12 фев 2019 08:25 | 11 фев 2019 21:05, Елка Василева
310
Целта на Пекин и Москва за Централна Европа: Да я откъснат от Запада
Майк Помпео. Снимка: архив, Reuters

Страховете на САЩ от нарастващото влияние на Китай и Русия в Централна Европа ще бъдат главна тема при посещението на държавния секретар Майк Помпео в региона тази седмица, казват служители на правителството на Тръмп.

Помпейо замина вчера на обиколка, включваща пет страни в Европа. Тя започва с Унгария и Словакия, където държавният секретар ще изрази тези опасения и ще подчертае, че е важно да се насърчава демокрацията и да се спазва върховенството на закона, за да се парират опитите на Пекин и Москва да откъснат тези страни от Запада и да сеят разкол в Европейския съюз и НАТО, пише Асошиейтед прес.

Най-важното събитие по време на обиколката ще е конференцията за бъдещето на Близкия изток в Полша в сряда и четвъртък, която се очаква да бъде фокусирана върху Иран. В нея ще участват също израелският премиер Бенямин Нетаняху, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, екипът на старшия съветник по близкоизточните мирни преговори и зет на Тръмп Даред Къшнър, както и специалният представител за международни преговори Джейсън Грийнблат.

Но в Будапеща и Братислава днес и утре Помпео ще насочи вниманието конкретно към въпроси, свързани със зависимостта на Централна Европа от руската енергия и присъствието на китайската високотехнологична телекомуникационна компания "Хуауей", особено в Унгария. Това съобщиха пожелали анонимност официални лица, които не са получили разрешение да обсъждат публично пътуването на Помпео. Представители на САЩ са дълбоко обезпокоени от експанзията на "Хуауей", особено в държавите членки на НАТО, където според тях компанията представлява сериозна заплаха за информационната сигурност.

Длъжностните лица казаха, че Помпео се надява да обърне започналата преди десетилетие тенденция на отдръпване на САЩ от Централна Европа, създала вакуум, използван от Русия и Китай. В течение на последните 10 години, казват те, руският президент Владимир Путин и китайските лидери са станали много по-агресивни и навлизат в региона.

Официален представител заяви, че Помпео ще "търси области от общ интерес, които са били пренебрегвани в близкото минало", за да "извади от равновесие съперниците на Запада на места, където са заели твърди позиции".

Правителството на САЩ смята за важно да подаде ръка на унгарския премиер националист Виктор Орбан, който споделя твърдата позиция на Тръмп за ограничаване на миграцията и предприема все по-авторитарни мерки, включително репресии срещу опозицията, профсъюзите, независимите медии и академичните среди.

Кабинетът на Обама до голяма степен избягваше контактите с Орбан, който миналата година спечели трети пореден мандат. Предизборната кампания на унгарския лидер бе основана на антиимиграционни политики. Политиките му бяха посрещнати с улични протести и задълбочиха опасенията в ЕС.

Миналия месец Орбан заяви, че иска "антиимиграционните сили" да станат мнозинство във всички институции на Европейския съюз, включително в Европарламента и Еврокомисията, и прогнозира, че скоро в Европа ще има две цивилизации - една, която "гради бъдеще, основано на смесено ислямско и християнско съжителство" и друга в Централна Европа, която ще е изцяло християнска.

Правителството на Орбан е критикувано, включително от САЩ, за принуждаването на базиран в Будапеща университет, основан от филантропа милиардер Джордж Сорос, да премести по-голямата част от дейността си във Виена. Неговата пламенна реторика срещу мигрантите и отказът страната му да участва в новата прокуратура на Европейския съюз, фокусирана върху измамите и корупцията, също породиха безпокойство.

Правозащитни и други организации се оплакаха от плановете на Помпео да се срещне с Орбан и го призоваха да заеме категорична позиция срещу будещите тревога политики на унгарския премиер.

"Министър Помпео трябва да разглежда това пътуване не като приятелска среща между съюзници, а като възможност да проведе открит разговор с държава, която все повече се противопоставя на американските интереси и задълженията си в областта на правата на човека", се казва в изявление на организацията "Хюман райтс фърст". "В същото време, в което заличава постигнатото от Унгария след Студената война в областта на демокрацията, Орбан все по-ясно демонстрира афинитет към сближаване с Кремъл".

Представители на САЩ защитиха визитата Будапеща, като заявиха, че е невъзможно ефективно да се защитят позициите и интересите на САЩ в Унгария, без да има срещна с Орбан. "Трябва да сме там или да се готвим да загубим", каза един от източниците. Той добави, че администрацията е видяла "резултатите от липсата на ангажираност в САЩ в региона" и "искаме да засилим тази дипломатическа ангажираност". Той също така отбеляза, че Путин е посетил Унгария два пъти миналата година и че Помпео ще се срещне с лидери на гражданското общество, някои от които имат критично отношение към Орбан.

В Братислава Помпео ще се срещне със словашки ръководители и ще говори по подобни въпроси, а също така ще отдаде почит на стотиците убити в опит да избягат от комунистическата бивша Чехословакия в Австрия по време на Студената война. Освен това Държавният департамент каза, че Помпео ще изнесе реч пред студенти за значението на "наследството на западната демократична свобода и нейния триумф над комунизма".

След конференцията за Близкия изток във Варшава Помпео ще приключи в петък пътуването си с кратки визити в Брюксел и Рейкявик, Исландия.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
3
 
! Отговори
Teo преди 5 години
САЩ с тази реторика вървят сами към кошмара си.И той е именно този - сближаване на ЕС с Русия и Китай. В момента не могат да предложат нищо адекватно и действат с ултиматуми - спрете северен поток 2, нека ви натъпчем с ядрени ракети, та барем при трета световна да станете на стъкло,неоправдани санкции срещу Иран,мита на стоки от ЕС и после...ама що търгувате с Русия и Китай!Не Русия и Китай откъсват ЕС от САЩ, а самата САЩ. И това е естествено. Имат толкова проблеми, всяка жаба да си знае гьола.
181
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
вкараха ни в нато и ес без референдум хаиде сега референдум за оставане илиизлизане с всеки изминал ден се влошаваме колко народ измря от грип сега ниналазиха морбили и всичко това в 21 век 3 българи се запалиха за 3 дни
180
1
 
10
 
! Отговори
ЯНКИ ГОО ХЕЛЛ преди 5 години
НЕ РУСИЯ И КИТАЙ НИ ОТКЪСВАТ ОТ ЗАПАДА,А ВИЕ КРАВЕШКИ КАШЕРНИ ФАШКИИ ГО СТОРИХТЕ СЛЕД КАТО БЪЛГАРИЯ ОТ ЕДНА ДОБРЕ ПОДРЕДЕНА СТРАНА С ДОБРА ИКОНОМИКА,С МНОГО ДОБРИ БЕЗПЛАТНИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ОБРАЗОВАНИЯ ПРЕЗ 1989Г Я СЪСИПАХТЕ И НИ НАТРАПИХТЕ ИЗВРАТЕНИТЕ СИ ЮДЕО-МАСОНСКИ САТАНИСТКИ ГАДОСТИ НА ДЖЕНДЪРИЗЪМ,ТРАВЕСТИТИ ,ТРЕТИ ПОЛОВЕ,ГЕЙ ПАРАДИ.УМИШЛЕНО НАСАЖДАТЕ Ц**АНИЗАЦИЯТА И ИСЛЯМИЗАЦИЯТА И СЛЕД ВСИЧКО ТОВА КОЕТО НИ ДОНЕСОХТЕ ,ЗАЩО КВИЧИТЕ СЕГА ЯНКИ,ЧЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВИ МРАЗИМ И НЕНАВИЖДАМЕ
179
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Унгарецът ти дръпна хууубаво слово,а *** американски?
178
0
 
15
 
! Отговори
будала преди 5 години
Е така е, закрихме си четири блоко в Козлодуй с ток на цена1,5 стотинки и напраскахме 2000 мегавата фотоволтаици, нали са западни, е верно с китайски панели с цена на тока 55 стотинки на киловат. Важното е да нямаме пари в джобовете, но е пазарна икономика, требе винаги да си купуваме по-скъпото и да е от запад. Не по-евтиното при същото качество от изток.
177
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кАТО НАЛОЖИХА САНКЦИИ НА рУСИЯ И СЕГА рУСИЯ САМО ДРЪПНА. Маже ли да наложиш санкции на цял континент? Всъщност каквото им трябва на руснаците си го купуват през посредници в Индия, Китай, Беларус. И ядат качествени храни, както в Сърбия, откъдето си пазарувам аз, а вие си ядете от ГМО Чернобила във веригите. И *** *** со ро соидни от рак. Дреме те ми на ку реца
176
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
два лаптопа, като китайския превъзхожда по всичко западния, а цената тройно по-ниска, кой е луд да купи американски ***?
175
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво да правите, като западните стоки са по-некачествени от тези на Хуауей. Нали е пазарна икономика? Комунистическата продукция стана по-евтина и по-качествена от западната. Караме си на руска газ по 92 стотинки, а западната газ е два лева, тая шистовата, непродаваема е. Освен това Русия подарява самолети, а ние купуваме двойно по-скъпи от братята амириканци, отколкото ги продават на Бахрейн, държава, която не е от НАТО.
174
0
 
13
 
! Отговори
Справедливост преди 5 години
Никой,нищо не може да откъсне! Да направим референдум,как живяхме под руско и как живеем по САЩ.. и да изберем с кого да сме..това,което шайка престъпници избраха за България съдба,която само за тях е добре!
173
0
 
6
 
! Отговори
авс преди 5 години
събраха се котките на събрание - и решиха че ще публикуват че мишките крадат им храната една котките казва ами кои ще ни вярва нали сме на тях.а ние всеки ден ще публикуваме че ни крадат кашкавала и догава селският съвет ще ги санкционира и ще спре доставката на кашкавал- я бе я стига глупости --ако трябва ще се публикува ще накараме и съседните села да се оплакват ще им говрим за демокрация и готово .какво е демокрация --купуване на политици корупция диктуване а най важното лъжлива информация
172
0
 
9
 
! Отговори
Adam преди 5 години
А дано скоро ни откъснат от западналото робство
171
1
 
7
 
! Отговори
тато преди 5 години
До Симеонов *** от къде да дойдат като американците са изкупили всички ТВ канали , радиа , вестници ,мрежи и правителства , как да чуеш нещо друго от къде бе тикво?
170
11
 
3
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 5 години
Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление на страната.
169
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простотията насаждана още от сдс вечедава плодове .
168
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Времената се менят и идват нови сили на деня, влияние ще има отвсякъде. Монополът на САЩ, отмъкнат със сила, е застрашен. Нали те говорят за конкуренция? Това ли е тяхната? Да смачкаш с валяк всичко, за да стърчиш!Всички енергийни проекти бяха спрени през България заради тях, не допуснаха китайците да направят инвестиции в транспорта.Не всички са плазмодии в Европа и по света.Нека покажем на пазара кой какво може, а не да ритаме другите по коколачета и да им измислями злокобни качества.
167
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко минути гледах новини по руска телевизия - срещата на този американски дипломат и министъра на външните работи на Унгария. Последният каза в прав текст, че Унгария се грижи по своя воля за своите граждани, в това число с добрите си взаимоотношения във всички области с Руся.По същия начин италиански министър каза, че няма да търпят повече да им бъде налагано да нямат търговски и други взаимоотноиения с Русия, защото тя е важен за тях партньор.
166
26
 
8
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Добре е да си дадем сметка,че от азиатски диктатори нито една държава не е прокопсала.Да западна Европа е люлка на съвременната цивилизация,но без армията на янките щеше да бъде западнала руска губерния.Каквато е цяла русия, без московска област.И не е зле да си припомните откъде е дошла модерната музика (без чалгата),чии са филмите които гледате,откъде идват 80% от книгите в съвременната литература,модата,науката и пр.Не е от Китай, не е и от Русия и няма да бъде.
165
5
 
31
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Тоя янки не може да разбере , че Запада е западна Европа , а не САЩ !Америка е една расистка и терористична държава , която няма нищо общо със западните ценности!
164
7
 
28
 
! Отговори
Краварска работа! преди 5 години
Краварите бяс ги тресе, усещат, че са вече бита карта. Унгарците най твърд отпор дават, и затова първо с тях се занимават! За нашите послушковци даже не споменават, те са им сигурни ***!
163
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Французин пристига в Русияи почва да се чуди че всичкое нормално и функционира .Въпреки санкциите .