Целта на Пекин и Москва за Централна Европа: Да я откъснат от Запада

САЩ се страхуват от нарастващото влияние на Русия и Китай
Обновена: 12 фев 2019 08:25 | 11 фев 2019 21:05, Елка Василева
310
Целта на Пекин и Москва за Централна Европа: Да я откъснат от Запада
Майк Помпео. Снимка: архив, Reuters

Страховете на САЩ от нарастващото влияние на Китай и Русия в Централна Европа ще бъдат главна тема при посещението на държавния секретар Майк Помпео в региона тази седмица, казват служители на правителството на Тръмп.

Помпейо замина вчера на обиколка, включваща пет страни в Европа. Тя започва с Унгария и Словакия, където държавният секретар ще изрази тези опасения и ще подчертае, че е важно да се насърчава демокрацията и да се спазва върховенството на закона, за да се парират опитите на Пекин и Москва да откъснат тези страни от Запада и да сеят разкол в Европейския съюз и НАТО, пише Асошиейтед прес.

Най-важното събитие по време на обиколката ще е конференцията за бъдещето на Близкия изток в Полша в сряда и четвъртък, която се очаква да бъде фокусирана върху Иран. В нея ще участват също израелският премиер Бенямин Нетаняху, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, екипът на старшия съветник по близкоизточните мирни преговори и зет на Тръмп Даред Къшнър, както и специалният представител за международни преговори Джейсън Грийнблат.

Но в Будапеща и Братислава днес и утре Помпео ще насочи вниманието конкретно към въпроси, свързани със зависимостта на Централна Европа от руската енергия и присъствието на китайската високотехнологична телекомуникационна компания "Хуауей", особено в Унгария. Това съобщиха пожелали анонимност официални лица, които не са получили разрешение да обсъждат публично пътуването на Помпео. Представители на САЩ са дълбоко обезпокоени от експанзията на "Хуауей", особено в държавите членки на НАТО, където според тях компанията представлява сериозна заплаха за информационната сигурност.

Длъжностните лица казаха, че Помпео се надява да обърне започналата преди десетилетие тенденция на отдръпване на САЩ от Централна Европа, създала вакуум, използван от Русия и Китай. В течение на последните 10 години, казват те, руският президент Владимир Путин и китайските лидери са станали много по-агресивни и навлизат в региона.

Официален представител заяви, че Помпео ще "търси области от общ интерес, които са били пренебрегвани в близкото минало", за да "извади от равновесие съперниците на Запада на места, където са заели твърди позиции".

Правителството на САЩ смята за важно да подаде ръка на унгарския премиер националист Виктор Орбан, който споделя твърдата позиция на Тръмп за ограничаване на миграцията и предприема все по-авторитарни мерки, включително репресии срещу опозицията, профсъюзите, независимите медии и академичните среди.

Кабинетът на Обама до голяма степен избягваше контактите с Орбан, който миналата година спечели трети пореден мандат. Предизборната кампания на унгарския лидер бе основана на антиимиграционни политики. Политиките му бяха посрещнати с улични протести и задълбочиха опасенията в ЕС.

Миналия месец Орбан заяви, че иска "антиимиграционните сили" да станат мнозинство във всички институции на Европейския съюз, включително в Европарламента и Еврокомисията, и прогнозира, че скоро в Европа ще има две цивилизации - една, която "гради бъдеще, основано на смесено ислямско и християнско съжителство" и друга в Централна Европа, която ще е изцяло християнска.

Правителството на Орбан е критикувано, включително от САЩ, за принуждаването на базиран в Будапеща университет, основан от филантропа милиардер Джордж Сорос, да премести по-голямата част от дейността си във Виена. Неговата пламенна реторика срещу мигрантите и отказът страната му да участва в новата прокуратура на Европейския съюз, фокусирана върху измамите и корупцията, също породиха безпокойство.

Правозащитни и други организации се оплакаха от плановете на Помпео да се срещне с Орбан и го призоваха да заеме категорична позиция срещу будещите тревога политики на унгарския премиер.

"Министър Помпео трябва да разглежда това пътуване не като приятелска среща между съюзници, а като възможност да проведе открит разговор с държава, която все повече се противопоставя на американските интереси и задълженията си в областта на правата на човека", се казва в изявление на организацията "Хюман райтс фърст". "В същото време, в което заличава постигнатото от Унгария след Студената война в областта на демокрацията, Орбан все по-ясно демонстрира афинитет към сближаване с Кремъл".

Представители на САЩ защитиха визитата Будапеща, като заявиха, че е невъзможно ефективно да се защитят позициите и интересите на САЩ в Унгария, без да има срещна с Орбан. "Трябва да сме там или да се готвим да загубим", каза един от източниците. Той добави, че администрацията е видяла "резултатите от липсата на ангажираност в САЩ в региона" и "искаме да засилим тази дипломатическа ангажираност". Той също така отбеляза, че Путин е посетил Унгария два пъти миналата година и че Помпео ще се срещне с лидери на гражданското общество, някои от които имат критично отношение към Орбан.

В Братислава Помпео ще се срещне със словашки ръководители и ще говори по подобни въпроси, а също така ще отдаде почит на стотиците убити в опит да избягат от комунистическата бивша Чехословакия в Австрия по време на Студената война. Освен това Държавният департамент каза, че Помпео ще изнесе реч пред студенти за значението на "наследството на западната демократична свобода и нейния триумф над комунизма".

След конференцията за Близкия изток във Варшава Помпео ще приключи в петък пътуването си с кратки визити в Брюксел и Рейкявик, Исландия.
 

/БТА/

 


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
36
 
! Отговори
46щжэ преди 1 година
Човешката история не познава свободен пазар. Това е от сферата на измамните понятия сред което и демокрацията.
10
37
 
17
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 1 година
Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия.
9
7
 
39
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Не забелязвам Запада нещо да се е загрижил за Източна Европа!Нещо повече-отношението към нея е направо обидно,а на САЩ и направо опасно,след като я виждат като поносима жертва на войната с Русия.За Балканите какво да кажем-същият тоя Запад ги превърна в ислямска ко.чина....
Каква лоялност тогава искат от нас???Всеки ще се спасява както може и това е!
8
8
 
40
 
! Отговори
прчина - следствие преди 1 година
До Анонимен 2

Китайчетата си бяха ОК , но влезнаха в икономическа война със сащ, и започнаха да печелят .Резултата : "демокрацията" , започна да слага Китай на едно с Русия а след време , когато китайците дръпнат видимо пред сащ , ще бъдат обявени за заплаха номер 1 срещу демокрацията и свободата !
7
5
 
32
 
! Отговори
46щжэ преди 1 година
Не са гости, натрапници са и не само тук!
6
3
 
10
 
! Отговори
V преди 1 година
Айде пак свери на влияние.Нали щеше да има свободен пазар и който е по добър да строи южен поток?Това нито е обещания ни капитализъм нито свободен пазар. Източна Европа трябва да си развие нейни корпорации и да оправи трудовите права със седмично заплащане на труда за да има по справедливо разпределение на блага.Ако хората могат по лесно да се освободят от душманина никой няма да си позволява това . А в Европа дори никой не се интересува от мениджмънт и технологии защото прецакването е най важно
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А допълнителни пояснения към новия глагол ,,разколят", ще спуснете ли!?
4
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците.Са гости в Европа. И един ден Просто ще трябва да си тръгнат!-:)
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам основен въпрос : защо им е да сеят разкол в ЕС и НАТО ? Ще не превземат ли след като ни разколят ? Предварително пояснявам, че никой няма да ми даде смислен отговор. И не очаквам.
2
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама и Китай ли ? Мислех, че само Путин е виновен пък то и Си Дзи Пин и той бил виновен...
1
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Помпео направо да си се пресели тука. Че за всяко нещо трябва да дава акъл. Нещо се оплетоха наще гении. Интересно нищо не казват какво му е отговорил Орбан за руската газ.