Кукла с изпъкнали очи и зловеща усмивка: "Момо" плаши децата в нета

Ужасяващият образ ги кара да се самонараняват и дори да отнемат живота си
Обновена: 28 фев 2019 09:37 | 28 фев 2019 07:10,
61
Кукла с изпъкнали очи и зловеща усмивка: "Момо" плаши децата в нета
Снимка: кадър YouTube

Разтревожени родители сигнализират за интернет опасност, наречена "Момо", насочена към малки деца в социалните медии. Предизвикателството се изпраща чрез WhatsApp или "изскача" на рекламите в Youtube и Youtube Kids, пише "Дарик".

Още по темата

 
"Момо" започва с анонимен човек, който се крие зад зловеща снимка или кукла. Тя насърчава децата да добавят контакт в услугата за съобщения WhatsApp, след което ги преследва с яростни образи и предизвикателства, насърчава ги да се самонараняват и дори да отнемат живота си. Видеото не може да бъде премахнато, докато не бъде изгледано докрай.
 
Ако бъде прието съобщението, децата започват да получават множество изображения на убийства и изнасилвания, като биват заплашени, че ако не сложат сами край на живота си, ще бъдат обладани.
 
Образът на "Момо" представлява фигура на кукла с изпъкнали очи и страховита усмивка, имитираща известна картина на японска художничка, за която световните медии пишат, че няма общо с играта.

За пръв път "Момо" се появява през лятото на 2018 г., а от скоро и български потребители сигнализират за него.
 
Според полицията в Северна Ирландия приложението се използва от хакери за събиране на информация. Органите на реда съветват родителите да знаят до какво имат достъп децата им в интернет, да им обяснят колко е важно да не дават лична информация на непознати и че никой няма право да ги кара да правят нещо, което не искат.
 
Експерти съветват родителите да бъдат бдителни за онлайн активността на децата по принцип, не само по отношение на "Момо". Примери за повишено внимание са: ако детето стане много потайно, особено за това, което прави онлайн, ако прекарва много време в интернет и социалните медии, ако превключва екрана на устройството си, когато родителите се приближат, ако се оттегля се или се ядосва след използване на интернет или изпращане на текстови съобщения, ако има много нови телефонни номера или имейл адреси на неговото устройство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сигурни ли сте, че това не е Корнелия Нинова ?
2
3
 
24
 
! Отговори
Р. ОВЧ. преди 5 години
Измислено е само за деца, но на нас ни трябва за политици, кмет-кметица общински съветник.
1
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Видеото не може да бъде премахнато, докато не бъде изгледано докрай."Като приключиш процеса на браузъра през контрол панела надали видеото ще продължава да тече.