Слуховете за OneCoin кралицата Ружа – от Созопол до "не е сред живите"

5 обвинения бяха повдигнатити срещу Ружа Игнатова в САЩ
Обновена: 11 мар 2019 11:51 | 11 мар 2019 07:00, Александър Попов
160
Слуховете за OneCoin кралицата Ружа – от Созопол до "не е сред живите"
Ружа Игнатова. Снимка: Instagram

Мрежата OneCoin е обхванала от 2014 г. над 3,3 млн. души на 4 континента, показват данните от различни източници. Действа на принципа на секта, като се организират презентации в градове по целия свят, на които Посланици продават "образователни пакети".

Участниците научават как да "копаят" уанкойни, как да търгуват помежду си с тях и какви бонуси ще получават, ако привлекат нови и нови членове. Включването в мрежата става със суми от 1100 евро, а цената на най-скъпите пакети надхвърля 55 000 евро.

Още по темата
Прокуратурата в Манхатън предяви криминални обвинения към двамата българи, основатели на компанията "OneCoin Ltd". Според обвинителите зад океана Константин Игнатов (33 г.), който понастоящем ръководи компанията и сестра му Ружа Игнатова (38 г.), която е създател на OneCoin, са подвеждали инвеститорите, обещавайки им големи печалби при нисък риск в схема.

Константин бе арестуван миналата седмица, а сестра му е в неизвестност от октомври 2017 г. По данни на разследващите е напуснала България с полет на Ryanair за Атина, но след това няма информация за нея.

Срещу Ружа Игнатова, която се смята за лидер на схемата, са повдигнати пет обвинения. Четири от тях (присвояване, участие в организирана група за присвояване, измама с ценни книжа и пране на пари) се наказват всяко с максимум 20 години затвор, а петото (съучастие в измама с ценни книжа) може да й донесе до 5 години затвор, пише "Труд". Тя е обявена за издирване с международна заповед за арест от прокуратурата в Германия.

Новини за Игнатова се споменават спорадично, след като започнаха разследванията срещу "OneCoin Ltd". Според свидетели през лятото била на яхтата си в Созопол. На тази яхта се организираха партита за отбрани хора. Самата Ружа бе носител на наградата "Бизнес дама на годината" през 2012 г. и 2014 г.

Има слухове обаче, че вече не е сред живите.

"Килър командоси от българската мафия" (Killerkommandos der Bulgarischen Maa) превзели бизнеса с криптовалутата уанкойн и е трябвало тя да бяга. Съществуват твърдения, че съдружници на Ружа Игнатова са си тръгнали с голямата част от парите и дори, че тя вече може и да не е между живите”. Това пише немскоезичният сайт "Герлах репорт", регистриран в САЩ. Интернет изданието се позовава на пост във фейсбук на Кари Валроос, наричан Европейски посланик на уанкойн. Сайтът подчертава, че Кари Валроос е наясно с всички тайни на "мрежата за измами" и с мрежата от корумпирани адвокати, които "преследвали всеки клиент като дивеч".

Обвинението

Обвинението твърди, че OneCoin има над три милиона участници, които получават комисионни за привличането на нови членове, купуващи пакети от криптовалутата. Голяма част от идентифицираните 1,2 милиарда долара на инвеститорите са били изпрани в поне 21 държави. Според американската прокуратура за две години – до септември 2016 г., компанията на Игнатови има печалба от 2,23 милиарда евро.

Обвиняемите са създали "компания за криптовалута за милиарди долари, основаваща се изцяло на лъжа и измама", се казва в изявлението на федералния прокурор за Манхатън Джефри Бърман. По думите му "инвеститорите са били лъгани, а обвиняемите са забогатявали".

Ружа Игнатова живее в Германия от 10-годишна с родителите си Пламен и Веска Игнатови. Започва кариерата си като консултант в международната компания "Маккинзи енд Къмпани", където работи с редица международни банки и финансови институции. Според германско списание "Дер Шпигел" Ружа и баща й Пламен до 2012 г. са имали металургичен завод в Бавария, който е фалирал дни, след като собствениците са го продали. Немското издание сочи, че дъщерята е била осъдена условно за това, че е забавила обявяването на несъстоятелност, а синдикът на дружеството обвинява семейството, че преди несъстоятелността са разглобили мощностите с цел да бъдат изнесени от завода. Игнатова е цитирана да твърди, че това е невярна интерпретация, а причината за фалита била световната криза. През 2015 г. представя концепцията за бъдещето на световните разплащания чрез криптовалути на форум, организиран от списание The Economist.

В Германия криптовалутата OneCoin е забранена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми е ясно как се копат биткойни и защо ги търсят.---Транзакциите с криптовалута са вързани в блокове, да се изчисли закачането на следващия блок с един компютър са нужни години, затова много хора изчисляват (копаят) и след 10-20 минути е изчислен. И после ако искаш да фалшифицираш са ти нужни години да промениш всичко по веригата(чейн). Когатго се закачат обределен брой блокова се създава нова биткойн, а който го е закачил получава някакъв процент от него, това е копането.
103
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ружа е внучка на комунисти активни борци партийци затова криптовалутата уанкойн е измама, а криптовалутата биткойн е създаден от внуци на капиталисти демократи и затова е почтена валута.
102
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ай че грозна тая бе! Срам за българската нация.
101
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми е ясно как се копат биткойни и защо ги търсят. Ама ми изгледа същото като когато децата ходеха като зомбита из парковете да търсят и да ловят Покемони. Безмислено.
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В единият случай, благодарение на определен алгоритъм всеки може да "копае" и да открива такива пари (стига да има нужната техника). А в другия случай, някой ти ги продава срещу определена сума пари................А Ружа защо не дава алгоритъма за да можем всички копаеме сами уанкйойн както всички копаем биткойн без пари и забогатяваме, ами иска пари за уанкойн. Измамница с измамница, държи си алгоритъма при нея и хората трябва да дават пари за уанкойн, вместо да копаят без пари като биткой
99
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А би ли дал конкретен пример от многото, защо кратните числа не могат ра работят с така т.нар. "мощност на вероятността"---Ами запиши се на уроци по Математика и ще разбереш по-добре.---А ти можеш ли да дадеш пример от многото за които споменаваш, че ги има и които си научил от уроците по математика, или?
98
1
 
2
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Стига си чесахте езиците, ами отворете сайта на OneCoin и прочетете. Има го даже и на немски :) Последната новина в него е от август 2017
97
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Добре де, къде са измамените. Що не казвате нищо за тях
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ме кефят някви лаици, които са прочели в 2-3 списания и статии в Интернет какво представляват биткойните и са си инсталирали копачки на домашните компютри и сега в разли пуул-ове ги ползват за пчели работнички, а те си мислят, че са големите "хакери", разбирачи... А в същото време очевидно нямат НИКАКВО обяснение как тогава в моята сoбствена фирма за гайки и болтченца, продавам продукта си на килограм и ако сметна цената на 1 гайка, излиза приблизително 1/3 от 1 стотинка BGN. Cмях!
95
0
 
12
 
! Отговори
ISSA преди 5 години
Докато има овце, ще има и касапи...
94
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А би ли дал конкретен пример от многото, защо кратните числа не могат ра работят с така т.нар. "мощност на вероятността"---Ами запиши се на уроци по Математика и ще разбереш по-добре.
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във връзка с коментара някъде по-назад: Да, точно така! Златото не е ценно! Ценно е само когато накрая отлеят златна монета от него! Ахахаха! Представяш ли си?!
92
1
 
11
 
! Отговори
... преди 5 години
С всичките тези пари, поне едни силконови цицn и джуки да си беше сложила. Тя на тия снимки на вълк прилича!
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"A хората защо не използват кратни числа за намиране на виртуална валута, би ли ми обяснил по просто с пример?"Примери много. Но пък криптиращите алгоритми (най-добрите) работят с т.нар. "мощност на вероятността"А би ли дал конкретен пример от многото, защо кратните числа не могат ра работят с така т.нар. "мощност на вероятността" и хората да им се улесни алгоритъмът който за да е мултифункционален спрямо конкретни нужди за да могат хората лесно да разпознават кои са техните пари?
90
1
 
6
 
! Отговори
хохо преди 5 години
АМериканците ще и разкажат и грата , това не е българския съд...
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
94дали се търгува с нея, дали е полезна с нещо за хората.--"полезна" ще е да, много - 2 ч. ше чакаш, за едно кафе.ама да, ти ше ми кажеш, че вкараш "посредник" в играта, който мигновено ще подтвърждава сделката, без да я вкарва веднага в блок-веригата, нали? и този "мусински свидетел" ше знае че съм пил кафе, нали?! да позная ли КОЙ ше е този "посредник"? е па, че ние всички го познаваме много добре, нали? как беше приказката - "нов бардак, със стари ...."= "нов"/стар/ редзакривай!
88
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички криптовалути са финансови пирамиди.
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"A хората защо не използват кратни числа за намиране на виртуална валута, би ли ми обяснил по просто с пример?"Примери много. Но пък криптиращите алгоритми (най-добрите) работят с т.нар. "мощност на вероятността", която се придобива с прости числа. По тоя начин се улеснява алгоритъмът, да е мултифункционален спрямо конкретни нужди - хората лесно да разпознават кои са техните пари, да е трудна кражбата им, да са уникални (да се строят само по един начин) и много други неща.
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята на биткойн е да ползваш парите си както намериш за добре, без те да минават през посредник. Посредника тук ти се явява копача, които работи 24/7 и не може да бъде измамен, поне за 10 години никой не е успял. Таксите за прехвърляне на пари от тук до Австралия например, са смешни сравнение през банка или нещо друго. Биткойна е стара технология, която има доста проблеми за решаване, но има нови неща много по-добре проектирани.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
kato ima glupaci, koito sa tolkova alchni, ste ima i takiva, koito ste im vsimat parite.