Назарбаев с оставка, но остава "Баща на нацията"

Русия: Оставката му е неочаквана и много сериозна!
Обновена: 20 мар 2019 09:11 | 19 мар 2019 17:22, Анисия Иванова
9
Назарбаев с оставка, но остава "Баща на нацията"
Снимка: БТА

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев обяви в телевизионно обръщение днес, че подава оставка от президентския пост след тридесет години начело на богатата на петрол страна в Централна Азия, предаде Ройтерс.

Седемдесет и осем годишният Назарбаев оглавяваше бившата съветска република от 1989 г., първо като комунистически лидер, а после като президент.

"Взех нелекото решение да прекратя пълномощията си като президент. Тази година се навършват 30 години, откакто заемам поста на висш ръководител на страната ни. Бях удостоен от моя велик народ с огромната чест да стана първият президент на независим Казахстан", посочи Назарбаев в обръщението към сънародниците си, цитиран от ТАСС.

Той каза, че решението му влиза в сила още утре, но не посочи конкретна причина за него, отбелязва Асошиейтед прес. Съгласно конституцията временно изпълняващ длъжността президент до края на мандата ще бъде председателят на Сената (горната камара на парламента) Касим-Жомарт Токаев, който ще положи клетва утре, каза Назарбаев.

Президентът, помогнал за привличане на десетки милиарди долари от чуждестранни енергийни компании, съобщи, че остава председател на Съвета за сигурност, който по закон разполага със значителни правомощия при определянето на вътрешната и външната политика на страната.

Още по темата

"Оставам председател и на партия "Нур Отан" ("Светло отечество"), както и член на Конституционния съвет", каза той.

Досегашният държавен глава ще продължи да се ползва с разширени пълномощия и след оттеглянето си благодарение на гласуван през 2018 г. закон и на статута си на "Баща на нацията", който му гарантира съдебен имунитет и влиятелна позиция, подчертава Франс прес.

Назарбаев е преизбиран няколко пъти с огромно мнозинство. На миналите избори през 2015 г. той спечели нов петгодишен мандат с близо 98 процента от гласовете. Досега обаче той не е назовавал категорично свой приемник.

Назарбаев обяви че се оттегля по-малко от месец след като внезапно уволни правителството, упреквайки го за лошите икономически резултати. След това той обеща социални мерки на стойност от няколко милиарда евро, за да отговори на нарастващото недоволство на населението по-малко от година преди следващите президентски избори, отбелязва АФП.

Назарбаев е в много добри работни отношения с руския си колега Владимир Путин. Председателката на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко каза, че оставката му е неочаквана и много сериозна. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Не знам дали вие долу имате представа Алмати какъв град е. Нека питаме треньорите и футболистите ви, които ходят да играят там. Назарбаев бе мъдър човек, а Касъм Токаев говори свободно руски, английски, китайски и френски, освен родния казахски. Та, ако застане до вашето Конграчулейшън мисля е ясно кой ще бъде приет по-насериозно.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Не баце. Просто на следващите избори гласувай за някой друг. Някой дето ще ти дава пари докато си дремеш на компютъра в къщи.
7
0
 
0
 
! Отговори
Л преди 5 години
Какво вод засяга
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как всички богати на петрол държави са богати, а само Венецуела не била?
5
0
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Назарбаев напусна поради здравословни проблеми.Това е .
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нашия баща на нацията кво ще го правим? Да го чакаме да управлява и той 30 години ли?
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 1Не те знам на колко годинки си но Назарбаев е пар екселанс комунист. Просто обстоятелствата го принудиха да се прави на демократ. Постъпи както много други подобни екземпляри от бившия съветски лагер.
2
2
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Не ели малко късно за дрогиране !
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудо невиждано. Комунист си подава оставката.