Новозеландката Луиза Акави: Най-дълго държаната в плен медсестра

Тя е отвлечена през октомври месец 2013 г., заедно с още двама души
16 апр 2019 20:47,
10
Новозеландката Луиза Акави: Най-дълго държаната в плен медсестра
Снимка: International Commitee of the Red Cross

През 2013 г. медицинската сестра Луиза Акави заминава за Сирия. Тя е част от Международния комитет на червения кръст и е в Сирия, за да помага на ранените при военни действия.

През октомври същата година медицинската сестра от Нова Зеландия е отвлечена. 62-годишната Луиза и двама от сирийските й колеги са държани в плен по-дълго от който и да било в 156-годишната история на организацията за международна хуманитарна помощ.

Новозеландката Луиза Акави и сирийските шофьори Набил Бакдунес и Алаа Раджаб са отвлечени на 13 октомври преди повече от 5 години. Съдбата на двамата сирийци е неясна, но от МКЧК са получавали информация са съдбата на медицинската сестра, пише BBC.

Нова Зеландия разкри нейната самоличност в надежда, че с падането на "Ислямска държава" Луиза ще бъде освободена по-лесно.

Правителството заяви, че спецотряд се опитва да локализира медицинската сестра. Заместника на премиера Уинстън Питърс заяви, че спецчасти от защитните сили на страната са посещавали Сирия в опити да спасят Луиза.

От Международния комитет на Червения кръст също призоваха за информация за съдбата на Луиза и двамата й сирийски шофьори.

За последно Луиза Акави е била видяна в края на 2018 г. край река Ефрат, в близост до сирийско-иракската граница, съобщи оперативният директор на МКЧК Доминик Стилхарт.

Новозеландката е била на своята 17-а мисия и е отвлечена по време на мисия за доставяне на медицинска помощ до Идлиб. По-късно Луиза е била отведена в град Ракка и е държана във фабрика за нефт, заедно с други пленници от западните страни.

През 2014 година командоси от САЩ са се опитали да спасят Луиза, но с неуспех. Тогава джихадистите от "Ислямска държава" заплашили да екзекутират и медицинската сестра, и нейната съкилийничка.

Организацията на медицинската сестра поддържала връзка с "Ислямска държава" в първите години от отвличането й, но не успели да ги убедят да освободят Луиза.

"Опитахме се да се свържем и да накараме лидерите им, говорейки с шейхове в Близкия Изток и Азия. Говорихме със затворници от Близкия изток, които може би можеха да ни дадат прясна информация", обясни Стилхарт.

Луиза Акави е ветеран в работата в конфликтни зони. Работила е в Босна, Сомалия и Афганистан. Тя е оцеляла след атака срещу лагера на Червения кръст в Чечня през 1996 г. Хората, успели да избягат от териториите на "Ислямска държава", казват, че са я виждали да се грижи за ранени и пострадали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Напомняне преди 5 години
Тази медицинска сестра е обгрижвала ранените от ИДИЛ само уточня.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истинатаА какво? Овчедушие и тотална апатия? Знап, че с съвременните ценности за хората с "високу айкю", но Светът не ше стане по-добро място с такива, като вас...
5
6
 
4
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Дали е само адреналин, или клетките на мозъка са спрели да работят отдавна? Сигурен съм, че на нея й трябва медицинска помощ.
4
7
 
0
 
! Отговори
Фашистки-внук...... преди 5 години
Поетата- одговорност, е,....Лично- право,....За- което, обществото- се- отплаща.......
3
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чукат на грешна врата, трябваше да преговарят с Путин за освобождението и.
2
3
 
29
 
! Отговори
Сит преди 5 години
Ти си един ***, в който няма нищо човешко. Добре, че има такива доброволци, които да оказва помощ на страдащите във военните зони.
1
42
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
Каквото е търсила си го е намерила.