Бронираната крепост на Ким

Върховният севернокорейски лидер пътува само с брониран влак
Обновена: 25 апр 2019 09:34 | 24 апр 2019 22:45,
64

Снимка: Reuters

Сиво-зелени вагони, тъмни стъкла, брониран корпус и пълен със стотици охранители - така изглежда влакът на Ким -  подвижната крепост на лидера на Корейската Народно-Демократична република.

Верен на стила на баща си и дядо си, младият лидер на най-затворената страна в света, продължава да използва влак за своите задгранични пътувания, подклаждайки десетилетия на интриги, мистерии и интерес.

Какво знаем за влака?

Известни с прекомерната си подозрителност към всичко и всички, висшите ръководители на партията пазят с фанатична отдаденост всички подробности за спецификите на превозносто средство. Години наред различни разузнавания и журналисти се опитват да отсеят истината от митовете за влака, но фактите за него остават твърде малко.

Голяма част от това, което е известно за машината, идва от разузнавателни доклади и най-вече от спомените на длъжностни лица, на които е било разрешено да пътуват на борда, разказа преди време американското издание "Ню Йорк Таймс".

Смята се, че най-малко 90 вагона с най-висока степен на сигурност са на разположение на лидера, според доклад на южнокорейското разузнаване от 2009 година. Информацията е от времето на бащата на Ким - Ким Чен Ир. Според доклада три влака оперират всеки път, когато Водачът пътува: Един пилотен, който се грижи за сигурността, втори - в който е самият Ким и трети, в който е настанен огромният антураж - охранители, готвачи, чистачи, снабдители.

Вагоните са бронирани, което ги прави много по-тежки.  Тази допълнителна тежест обаче отнема от скоростта на движение. Според експерти влакът на Ким би трябвало да може да достигне максимална скорост от близо 60 км/ч.

Според доклада на южнокорейците, над 100 служители по сигурността пътуват предварително с влака, спират на всички гари и търсят бомби, скрити оръжия, системи за диверсии и тестват безопасността на трасетата. Когато Ким е на борда пък, военни хеликоптери  и самолети летят над влака, за да осигурят по-голям периметър на наблюдение.

Гарите, които са построени само за личната употреба на лидера пък са над 20 в цяла Северна Корея.  Външни лица не се допускат при никакви условия, а служителите на спирките са добре обучени, проверени верни членове на Партията.

Когато се качва в личния си влак, Ким винаги минава по рампа, постлана с червен килим.

Снимки от вътрешната част на влака се появяват изключително рядко, а и е невъзможно да се докаже тяхната достоверност. През 2015г. държавната телевизия на Северна Корея показа кадри на Ким, който седи на дълга бяла маса в нещо като конферентна зала. Показани бяха и кадри на движението на вагоните, което предполага, че това е заседателното помещение на лидера. Кадри с подобна маса в същата зала има с бащата Ким Чен Ир. На старите видеа се вижда и телевизор с плосък екран, докато при тези с Ким Чен Ин вече има и лаптоп.

На други разпространени снимки от държавните медии, Водачът е седнал удобно на меки, кожени канапета в розов свят, а между тях са разположени малки дървени масички. Виждаме го и седнал на маса пълна с храна, докато около него се разхождат мъже и жени в официални бални облекла.

Капризите на семейството

Митовете твърдят, че бившият лидер Ким Чен Ир се страхувал да пътува със самолет и затова предпочитал сигурността на влака, който е оборудван със съвременни комуникационни технологии и огромен персонал, който да се грижи за капризите му.

На борда на влака има десетки готвачи, които са готови във всеки един момент да изпълнят поръчките на Лидера - руска, китайска, корейска, японска и френска кухня.

Живи омари, деликатеси, дивеч - всичко е прясно и приготвено лично за него. Виното - най-вече Бордо, е директно доставяно от най-добрите френски изби.

За младият Ким се знае, че е почитател пък на швейцарското сирене, шампанското, скъпият коняк...и красивите жени.

Конспирации

През 2004 година, влизо до китайската граница, влакова композиция, натоварена с лесно запалими материали, експлодира. Загинаха над 160 души, а на 1300 бяха ранените. Причините така и не станаха известни на широката общественост.

Част от слуховете обаче твърдят, че ескплозията е била опит за атентат срещи Ким Чен Ир, защото бронираната крепост на лидера е минала оттам само часове по-рано.

Тази теза е недоказана, но експертите твърдят, че от тогава охраната и мерките за сигурност около пътуванията на Севернокорейския самодържец са се увеличили многократно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не можаха нищо да измислят вият от проклетия срещу влака на Ким.
7
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вагоните са бронирани, което ги прави почти с 500 килограма по-тежки от нормалното. Тази допълнителна тежест обаче отнема от скоростта на движение."Мда. На вагон, дето по прицнип теглото му е 20-тина тона, още 0.5 тона му отнемат скоростта на движение. Айде мислете малко като пишете.А товарните влакове, закачили по 30 цистерни от по 80 тона всяка максималната им скорост колко е? 10км/ч ли? Щото като карама с 90км/ч успоредно на тях по асфалта и такива влакове понякога ме изпреварват...
6
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ким беше посрещнат като велик лидер и маршал на най-великата държава на света.
5
9
 
10
 
! Отговори
Краварски щуротии преди 4 години
До АнонименМного Трансформърс си гледал.
4
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прасляка да не забравя че американците имат такива технологии че могат да му наврат ракета в гъ3a докато е във влакчето в движение. Тоя се пази от неговите хора, щото много го обичат.
3
3
 
11
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Който го може го може...
2
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гуци с кочинка на колела.Колко модерно.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индира Ганди я погубва охраната.За сина и забравих.Мисля,че го искат жив.