Бронираната крепост на Ким

Върховният севернокорейски лидер пътува само с брониран влак
Обновена: 25 апр 2019 09:34 | 24 апр 2019 22:45,
64

Снимка: Reuters

Виж други галерии »
Сиво-зелени вагони, тъмни стъкла, брониран корпус и пълен със стотици охранители - така изглежда влакът на Ким -  подвижната крепост на лидера на Корейската Народно-Демократична република.

Верен на стила на баща си и дядо си, младият лидер на най-затворената страна в света, продължава да използва влак за своите задгранични пътувания, подклаждайки десетилетия на интриги, мистерии и интерес.

Какво знаем за влака?

Известни с прекомерната си подозрителност към всичко и всички, висшите ръководители на партията пазят с фанатична отдаденост всички подробности за спецификите на превозносто средство. Години наред различни разузнавания и журналисти се опитват да отсеят истината от митовете за влака, но фактите за него остават твърде малко.

Голяма част от това, което е известно за машината, идва от разузнавателни доклади и най-вече от спомените на длъжностни лица, на които е било разрешено да пътуват на борда, разказа преди време американското издание "Ню Йорк Таймс".

Смята се, че най-малко 90 вагона с най-висока степен на сигурност са на разположение на лидера, според доклад на южнокорейското разузнаване от 2009 година. Информацията е от времето на бащата на Ким - Ким Чен Ир. Според доклада три влака оперират всеки път, когато Водачът пътува: Един пилотен, който се грижи за сигурността, втори - в който е самият Ким и трети, в който е настанен огромният антураж - охранители, готвачи, чистачи, снабдители.

Вагоните са бронирани, което ги прави много по-тежки.  Тази допълнителна тежест обаче отнема от скоростта на движение. Според експерти влакът на Ким би трябвало да може да достигне максимална скорост от близо 60 км/ч.

Според доклада на южнокорейците, над 100 служители по сигурността пътуват предварително с влака, спират на всички гари и търсят бомби, скрити оръжия, системи за диверсии и тестват безопасността на трасетата. Когато Ким е на борда пък, военни хеликоптери  и самолети летят над влака, за да осигурят по-голям периметър на наблюдение.

Гарите, които са построени само за личната употреба на лидера пък са над 20 в цяла Северна Корея.  Външни лица не се допускат при никакви условия, а служителите на спирките са добре обучени, проверени верни членове на Партията.

Когато се качва в личния си влак, Ким винаги минава по рампа, постлана с червен килим.

Снимки от вътрешната част на влака се появяват изключително рядко, а и е невъзможно да се докаже тяхната достоверност. През 2015г. държавната телевизия на Северна Корея показа кадри на Ким, който седи на дълга бяла маса в нещо като конферентна зала. Показани бяха и кадри на движението на вагоните, което предполага, че това е заседателното помещение на лидера. Кадри с подобна маса в същата зала има с бащата Ким Чен Ир. На старите видеа се вижда и телевизор с плосък екран, докато при тези с Ким Чен Ин вече има и лаптоп.

На други разпространени снимки от държавните медии, Водачът е седнал удобно на меки, кожени канапета в розов свят, а между тях са разположени малки дървени масички. Виждаме го и седнал на маса пълна с храна, докато около него се разхождат мъже и жени в официални бални облекла.

Капризите на семейството

Митовете твърдят, че бившият лидер Ким Чен Ир се страхувал да пътува със самолет и затова предпочитал сигурността на влака, който е оборудван със съвременни комуникационни технологии и огромен персонал, който да се грижи за капризите му.

На борда на влака има десетки готвачи, които са готови във всеки един момент да изпълнят поръчките на Лидера - руска, китайска, корейска, японска и френска кухня.

Живи омари, деликатеси, дивеч - всичко е прясно и приготвено лично за него. Виното - най-вече Бордо, е директно доставяно от най-добрите френски изби.

За младият Ким се знае, че е почитател пък на швейцарското сирене, шампанското, скъпият коняк...и красивите жени.

Конспирации

През 2004 година, влизо до китайската граница, влакова композиция, натоварена с лесно запалими материали, експлодира. Загинаха над 160 души, а на 1300 бяха ранените. Причините така и не станаха известни на широката общественост.

Част от слуховете обаче твърдят, че ескплозията е била опит за атентат срещи Ким Чен Ир, защото бронираната крепост на лидера е минала оттам само часове по-рано.

Тази теза е недоказана, но експертите твърдят, че от тогава охраната и мерките за сигурност около пътуванията на Севернокорейския самодържец са се увеличили многократно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
16
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
Тодор Живков пътуваше с луксозни американски автомобили.Това личи при посещението на Брежнев....вижте снимките от онези времена,дори Брежнев остава изненадан от нашия папуняк правешки,дори личния му шивач е завършил във франция и съветския вож харесал костюма му и дори искал такъв да му ушият....аскетични били камунягите,тръндки! Та живков си имаше вграден телевизор във неговото Волво,поръчано специално от Швеция. Дори рускиня ми е казвала че България е била Америка за тях
47
3
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До АнонименВ грека си самолета на братя Райт е излетял с скорост 60 км Значи кореиците плзват за охрана самолети от преди ПСВ Това е извода който трябва да си направиш и от там да се досетиш колко са зле Друг е въпроса че ако влака се движи с 60 разтоянието до Владивосток ще го вземе за 24ч
46
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време пак един дойде със брониран влак в Русия ,само че от запад и започна Октомврийската революция. Така ,че внимателно с тези бронирани влакове в Русия,
45
6
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Колкото и да е брониран влака, охраната ще му резнат вратлето на ***.а.
44
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То по всичко се вижда че е изперкал диктатор. Не се опитвайте да отричате истината защото се излагате.
43
10
 
26
 
! Отговори
ист преди 4 години
Брониран влак от времето на Чапаев и Петка. Двамата са знаели че снарядите са по бронирани от брониран влак. Отживяващ диктатор на отживяващ брониран влак.
42
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имало над 100 охранителя а нашите да не ходят без охрана вижте само колко полиция ги пази от "свободния" народ които живее прекрасно!
41
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво от това нас като ни управляват хора с апартаменти и тераси по над 100 кв. м. а ние нямаме и 2 кв. м . тераса на кого му пука!
40
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста развита фантазия трябва да е имал писача за да напише тези фантасмагории. Никой не е влизал във вагоните но са видяли вино сирене шампанско и келнери. По интересното е как самолет ще се движи с 60 км в час над влака. 20 години съм работил в подръжката на самолети и незнам да има такъв самолет. Най ниската скорост с която самолет може да се задържи във въздуха при пътническите е 240 км а при бойните над 350 км. Стига с тези фантазии че стават смешни.
39
7
 
32
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Про Ким затварят гара в Северна Корея, в България затварят ЦЯЛА София, СТОЛИЦАТА при посещение на американски сенатор за даване на напътствия.
38
9
 
30
 
! Отговори
danko преди 4 години
"военни хеликоптери и самолети летят над влака" - с 60 км/ч ли? - статията е пълна с лъжи, манипулации, внушения и най-долна пропаганда от ерата на Студената война. Ким имал 20 частни гари, влакът му бил брониран, навсякъде червени кили покрай него?!?! Този червен севернокорейски режим може да е всякакъв, но е безкрайно аскетичен. Аре у лево
37
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Суупер брониран"!?Оставете го за една нощ без охрана на Горна Оряховица и сутринта може да го търсите на "вторични суровини";)А костюмите на охраната в близките магазини "Втора употреба"!Нашите Homo NoSapiens само чакат как да "берат" бронирано желязо!!!
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шшшшт, тихо да не чуе НСО.
35
0
 
13
 
! Отговори
granik преди 4 години
Там си ги обичат такива изпълнения от много векове. Още Кубилай Хан е пътувал на платформа качена върху няколко слона ,с 5000 човека антураж.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влакът стрела на две колела.
33
0
 
27
 
! Отговори
Saki преди 4 години
По гарите работели само проверени и обучени членове на партията. Демек ако се смени режима те ще бъдат назначени за бизнесмени и милионери, както се случи в бг.
32
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОя нерез и отвратителният му режим се поддържа от Китай и Русия и целта е една -да няма обединена Корея която ще стане икономическа суперсила и с която ще трябва да се съобразяват всички. В Южна Корея съм бил и видях колко развита, устроена и богата е тази страна. Корейците са изключително трудолюбиви и дисциплинирани а и не им липсва и инженерна мисъл .
31
3
 
17
 
! Отговори
Древен преди 4 години
Напомня ми за гражданската война в Русия - бели и червени се млатели с бронирани влакове.
30
3
 
16
 
! Отговори
Хахахаха преди 4 години
Ако се вярва на статията, 500 кг по-малко товар увеличават скоростта почти два пъти, тогава след соц-а, влаковете в България трябва да се движат с 350 км/ч, тъй като са почти празни
29
0
 
19
 
! Отговори
Край преди 4 години
Разбрах че вагона е брониран и за това тежи с "500 килограма" повече от нормално. Та всъщност питам аз - гащите на Ким ли са бронирани или целия вагон? Щото ако е целия вагон значи е брониран с домакинско фолио.