Ще има ли завод на Volkswagen у нас? Решението няма да е скоро!

Концернът започва конкретни преговори с кандидатите
14 май 2019 06:45, Александър Попов
194
Ще има ли завод на Volkswagen у нас? Решението няма да е скоро!
Снимка: Reuters

Двама български президенти - Росен Плевнелиев и настоящият Румен Радев, кръстосаха шпаги на тема кой има по-големи заслуги за инвестицията на автомобилен концерн у нас.

Германският aвтoмoбилен пpoизвoдитeл Vоlkѕwаgеn обаче няма да вземе скоро окончателно решение за местоположението на своя нов завод в Източна Европа, за който кандидат е и България, съобщава Bloombergtv.bg.

"Беше решено да се пристъпи към конкретни преговори за планирания нов заводи за множество марки в Европа с останалите потенциални кандидати", става ясно от oфициaлнoто пресcъoбщeниe cлeд cpeщaтa нa нaдзopния и yпpaвитeлния cъвeт нa гepмaнcĸия ĸoнцepн.

Още по темата
Така очевидно решение няма да бъде взето през май, а вероятно такова ще има при следващото заседание на Борда, планирано през октомври.

Πъpвoнaчaлнo ce oчaĸвaшe oĸoнчaтeлнoтo peшeниe за местонахождението дa бъдe взeтo дo ĸpaя нa мapт, а след това стана ясно, че то се отлага.

44 г. ни трябват да догоним Европа, ще помогне ли заводът на VW?

Бългapия e coчeнa зa един от оставащите кандидати oт изгpaждaнeтo нa зaвoдa, ĸъдeтo може дa бъдe пpoизвeждaнa мapĸaтa Ѕkоdа. Ocвeн страната ни ĸaтo възмoжeн избop се обсъждат oщe Typция, Pyмъния и Cъpбия.

Πpeди няĸoлĸo ceдмици Ѕkоdа oбяви, чe oт пъpвoнaчaлнитe чeтиpи вapиaнтa ca ocтaнaли caмo двa, а Наndеlѕblаtt писа, чe оставащите дестинации ca Бългapия и Typция. И в двете страни разходите за персонал са много по-ниски, отколкото в Германия, а самата инвестиция е за около 1 млрд. евро.

Според DPA България продължава да има добри шансове за вложението. В деня преди посещението на федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в София в началото на април група мениджъри на Volkswagen е разгледала немскоезична детска градина в столицата. Това също е едно от условията, които се преглеждат от Volkswagen - автомобилопроизводителят не иска да остави нищо на случайността при избора на бъдещото си местоположение.

Турция или България – изборът, който трябва да направи VW

"Днес одобрихме важни стратегически решения за Volkswagen Group в Надзорния съвет. Като част от нашата електрическа офанзива ние искаме да осигурим капацитета за нашите батерии чрез стратегически партньорства. Също така искаме да разширим производствения си капацитет в Европа, за да подкрепим своите планове за растеж. Акцентът върху основния бизнес е от съществено значение на фона на все по-сложната индустрия и съответните предизвикателства“, каза председателят на Надзорния съвет Ханс Дитер Пьотч.

И на тазгодишното Общо събрание на автомобилната компания от Волфсбург - повече от три години след разкриването на фалшифицирането, дизеловата измама отново ще бъдат в центъра на дискусията.

Критичните акционери дори искат в Надзорния съвет да бъде избран Юрген Реш, управляващ директор на Deutsche Umwelthilfe (DUH). При това Реш, който влезе в медийните заглавия с десетки съдебни искове за забрани на дизелови коли в много германски градове, нещо като интимен враг на Volkswagen Group.

45 години не стигат: VW продава по един Golf на 41 секунди

Ясно е обаче, че кандидатурата му ще има най-много символичен характер и няма никакъв шанс да се наложи срещу истинските властови отношения. Семействата Порше и Пиех ще прокарат с мнозинството от гласовете собствените си кандидати - преизбирането на Ханс Михел Пиех и Оливер Порше в Надзорния съвет са почти сигурни.

Още повече, че акционерите на VW, независимо от продължаващите последици от дизеловия скандал, имат сравнително малко причини да се оплакват от икономическото развитие на групата. Въпреки че VW трябваше да задели 30 млрд. евро за справяне със скандала с емисиите, а краят все още е непредвидим, в реалния автомобилен бизнес групата се справя сравнително добре, а много клиенти отдавна са забравили скандала, пише в свой анализ Handelsblatt.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак окензаха нещата. Ще сглобяваме катефалки
146
4
 
17
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
Дойдат ли немски фирми, тия червени тапири пак ше почнат със саботажи те.ТОЛКОВА им е аккъла!
145
5
 
19
 
! Отговори
Как ше има, бе... преди 4 години
Комунистите пак се изкензаха на метенето.За тех е важно да сме бедни и гладни.Такава е инструкцията на Решетников.
144
3
 
6
 
! Отговори
Я има, я няма преди 4 години
Още нищо не е ясно, решението ще се взема най-рано на управителния съвет на фирмата през октомври. Какво бистрите сега, не се знае.
143
5
 
14
 
! Отговори
Х преди 4 години
Отчетен е политическият риск от предсрочни избори и възможността БСП да дойде на власт. Никой инвеститор не иска да си влага парите при доказани крадци.
142
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каза ви го Президентът Плевнелиев, да си мълчи самальотчика че гони инвеститорите! Ама може ли да разбере какво му говориш тази чугунена глава с дъх на миг-63 ?
141
9
 
17
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Самальотчика Боратино крадеф постигна целта си! Изгони гергманците и сега ще кани решетката да му строи завод за лади! Ставай страна агромная!
140
1
 
2
 
! Отговори
wer преди 4 години
Аналитичвия център на концерна Фолксваген е поискал повече време, за да разбере наредбата Н18 - новост в световната практика.
139
3
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Ще има ли завод на Volkswagen у нас? Решението няма да е скороРешението няма да е скоро"Ама,кой голям инвеститор ще дойде в България и защо.Нямаме инфраструктура,няма квалифицирана работна ръка,тази,която беше придобила своята квалификация по време на "тъмният" социализъм,вече не съществува.Ако разчитаме само на корупция и грабеж просто няма такъв наивник да дойде да инвестира.Та ние сме в ЕС,не да има инвестиции,а да бъдем нещо като плацдарм за провокации срещу Русия и сива зона за задържане
138
9
 
10
 
! Отговори
Айсберг преди 4 години
Кой нормален ще иска да инвестира в такава корумпирана държава. Утре Боко може да отиде в завода и да поиска няколко милиона за изборите. Суджуците бяха само върха на айсберга.
137
8
 
14
 
! Отговори
,.,., преди 4 години
Единствената заслуга на Румен Радев е че назначената му нова съпруга излага България по света.
136
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Язък.Шайката така разчиташе на това да бъдем избрани и да се бият в гърдите как са довели един инвеститор.Щото другите вече избягаха.
135
12
 
7
 
! Отговори
Бай Данчо преди 4 години
Изпотрябвал Ви е завод тука. Да пълните гушите на швабите. Вие сте роби на западния див капитализъм!
134
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 141Ми бегай в Русия като е така бе! Какво го дириш тука?Странно защо обаче, всички бягат в посока запад, никой не иска на изток?
133
4
 
11
 
! Отговори
Стефан преди 4 години
Във новата българска държава само Червенков бие Радев по изключителна и вродена простотия и наглост но не е невъзможно сегашния президент да го надмине
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
143, направо 10-12 пъти, така и така си тръгнал...
131
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа де, но заплатите в Русия са 5-7 пъти по високи отколкот в България.
130
5
 
9
 
! Отговори
Радев-балалайка преди 4 години
Балалайка - руски музикален инструмент.
129
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСкоро и Донец и Луганск, ако не бяха руските и туристи с техните 80 рубли за левче, много българи щяха да мият улиците и да просят в Германия.
128
2
 
2
 
! Отговори
mr fake преди 4 години
ще има завод за луноходи аман от недоносени журналисчете и тролчета с мозък катона прахусмукачка робот , бийте сипростите кратуни ......