Почина световният шампион от Формула 1 Ники Лауда

Легендата си отиде на 70-годишна възраст
Обновена: 21 май 2019 08:08 | 21 май 2019 07:58,
30
Почина световният шампион от Формула 1 Ники Лауда
Снимка: Reuters

На 70-годишна възраст почина трикратният световен шампион от Формула 1 Ники Лауда. Преди 9 месеца той претърпя трансплантация на бял дроб.

Още по темата

"Уникалните му успехи като спортист и предприемач остават незабравими – се казва в съобщението на семейство Лауда до австрийските медии. – Той беше неуморим, прям и много смел, това остава като пример и стандарт за нас. Встрани от общественото внимание, той беше любящ съпруг, баща и дядо. Много ще ни липсва".

Лауда има три световни титли във Формула 1 - през 1975, 1977 и 1984 година. Първите две са с Ferrari, като между тях е най-страшната катастрофа в кариерата на Лауда – на "Нюрбургринг" през 1976, като той прекарва 40 секунди в кокпита на горящия автомобил при 800 градуса.

Оцелява, след като изпада в кома, а 6 седмици по-късно Ники се завръща в битката за титлата на "Монца", но в края на сезона е победен от Джеймс Хънт.

През 1979 г. Лауда слага край на кариерата си във Формула 1, но през 1982 се връща в McLaren, за да спечели третата си титла през 1984.

През миналата година Лауда претърпя трансплантация на бял дроб, а в началото на 2019 влезе в болница заради инфекция след усложнения при грип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
18
 
! Отговори
Възрастен преди 4 години
Не може да се прави класация ,,НАЙ-ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА".Повечето коментиращи тук визират пилоти след 70те години.А моето поколение се кефеше на Джим Клар и Джаки Стюърт,Джак Брабъм ,Греъм Хил а преди това на А.Аскари и петкратният шампион Фанджо.Тогава болидите бяха с по изравнени възможности и майсторлъка беше това което определяше победителите.И тогава спорехме кой е ,,по -най". Така че живота,Формула 1 и емоциите не започват със Фитипалди и класацията ,,най -добър"е условна.А и Лауда беше велик
22
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бях в казармата когато взе първата си световна титла. Когато взе втората си световна титла бях се уволнил от казармата. Бог да го прости велик пилот.
21
5
 
31
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Искам да направя коментар на коментарите: Не може да се сравнява Лауда с останалите, и не може да се говори, кой е по-по-най, по простата причина, че само Ники Лауда, стигна до ада, върна се от там, и стана след това 3-кратен световен шампион! Колкото до пилотски качества, най-добър беше и си остава Айртон Сена. Който се съмнява, да види квалификационната му обиколка на Монако от 1988-***... Да види и състезанието от Донингтън парк 1993-та...
20
3
 
36
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Почивай в мир, шампионе! Изживя живота си на пълни обороти, постигна всичко, каквото искаше, ето на това му се вика пълноценен живот! Перфекционизъм, кураж, и борба до края! Един от малкото, които казаха в очите на Ферари, че колата им е таралясник, и взе че я и оправи тая кола, тогава! Велик човек!
19
13
 
12
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Krom 10 Само част от българите са противно племе и те гласуват за БСП. Винаги недоволни и против всичко. По коментарите ще ги познаете.
18
3
 
50
 
! Отговори
Стефанов преди 4 години
Голям шампион и човек! Светла му памет!
17
4
 
46
 
! Отговори
eve1 преди 4 години
Поклон шампионе!
16
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Легенда! Толкова пъти предизвиква смъртта и толкова пъти и се изплъзваше на косъм. Е, Най-накрая тя го настигна, но не и преди да изживее живота си пълноценно. Поклон!
15
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Показа на всеки човек по света, че когато имаш мечта няма нещо невъзможно! Ще го запомня с неговата педантичност, перфекционизъм и невероятен дух! За съжаление старата гвардия свързана с този спорт вече си отива! От времената когато това беше наистина спорт и доведе до съвършенство инженерните умения съчетано със силата на духа! Почивай в мир шампионе! Надявам се че ще продължиш да се състезаваш по небесните писти с приятели!
14
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велик спортист и човек!R.I.P.
13
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като спънаха двигателите преди няколко години и спрях да гледам Формулата. Заприлича на пародия....Онова Хамилтън дето не знае къде се намира двигателя ми става 5 пъти световен шампион. Смятайте другите колко са зле.
12
29
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Топ 5 за всички времена:1. Михаел Шумахер2. Айртон Сена3. Ален Прост4. Мика Хакинен5. Ники Лауда
11
4
 
51
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Велик! Поклон пред паметта му!
10
4
 
30
 
! Отговори
Аз преди 4 години
RIP :(
9
5
 
119
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Гледам написаното и си давам сметка, че наистина сме противно племе. Всяка ли новина трябва да ни кара да се ядем помежду си? Този човек е велик не само защото е бил трикратен шампион. Велик е и заради куража си да се върне на пистата след ада в който е бил. Кои сме ние, че да отсъждаме пали е по велик или по малко велик? Трудно ли е просто да спрем за момент, и да отдадем почит на една легенда, така както цивилизованите хора правят?
8
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 9 Гарет Бейл е житен бегач- бяга като изтърван и резултати нулеви.
7
3
 
12
 
! Отговори
До air преди 4 години
Да през 1989- 90та и 97ма. Явно си малък.
6
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 3 Мир на праха му, но да кажеш че Лауда е по-велик от Шумахер е все едно да кажеш че Гарет Бейл е по-добър от Лионел Меси.
5
4
 
59
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Светла Му Памет! С него си отива още една легенда във Формула 1. Почивай в мир!
4
43
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шумахер и Сена са най-великите! А всички други са след тях.