Взрив от лъжи, драма за сметка на истината - "Чернобил" в Германия

Сериалът не предизвика възторжени реакции в страната
Обновена: 7 юни 2019 17:11 | 7 юни 2019 10:00, Елка Василева
117
Взрив от лъжи, драма за сметка на истината - "Чернобил" в Германия
Снимка: архив, Reuters

Американският сериал "Чернобил" успя да бие всички рекорди: той е с най-висок рейтинг в историята. В Германия обаче "Чернобил" не предизвика такива възторжени реакции, както в САЩ и в постсъветското пространство. Защо?

Тази седмица в САЩ, Великобритания и Украйна приключи излъчването на минисериала "Чернобил". В тези страни филмът на американската телевизия HBO привлече огромен интерес и породи разпалени дискусии в социалните мрежи. В Русия възторгът след първите епизоди отстъпи място на скептицизма, но и там се водят разгорещени дискусии - и то не само сред кинокритиците.

В Германия няма и следа от възторг

В Германия обаче почти никой не говори за филма, пише Дойче веле. Което е доста странно, като се има предвид, че, първо, катастрофата от Чернобил не само даде важен тласък на младата тогава Зелена партия, която десет години по-късно дори влезе във властта, но и наистина промени из основи нагласите в страната. Бавария бе сред най-засегнатите региони: и до днес там има заразени почви.

Второ, днес в Германия Зелените отново са във възход, а според някои проучвания дори изпреварват всички останали партии, като този път стремглавото им изкачване се дължи на опасенията, породени от глобалното затопляне.

Сериалът "Чернобил" надви GoT с най-високия рейтинг в историята

В Германия, където един блогър предизвика широк обществен дебат със своята критика срещу управляващите заради техния провал в екополитиката, където всеки петък хиляди ученици излизат да протестират в защита на природата, където след катастрофата във Фукушима бе взето историческото решение за отказ от ядрената енергия, филмът за Чернобил изненадващо не се превърна в събитие.

Още по темата

Възможно е това да се дължи на факта, че сериалът бе излъчен от платената телевизия Sky, чиято аудитория е ограничена. Или пък причината се крие в това, че "Чернобил" не предизвика вълна от положителни реакции в пресата, макар че всички големи издания писаха за сериала. Като цяло оценката гласеше, че това е един добър, но твърде драматичен филм.

"Взрив от лъжи"

Една от най-критичните рецензии публикува "Зюддойче Цайтунг", където журналистката Марлене Вайс, физик по образование, определя "Чернобил" като една "по-скоро несполучлива екшън-драма". На сайта на вестника статията на Вайс е озаглавена "Прекалено много драма за сметка на истината", докато в печатното издание заглавието гласи "Взрив от лъжи".

Това може да се тълкува не само като препратка към лъжите след аварията в Чернобил, но и като критика към самия сериал. Вайс обвинява създателите на филма, че са се престарали. Така например журналистката определя като пресилено предположението, че освобождаването на радиоактивна пара, каквито опасения имаше в първите дни след аварията, може да унищожи напълно Киев и Минск и да направи половин Европа непригодна за живот. Вайс смята, че създателите на сериала са заложили на преувеличенията, за да постигнат максимално висока степен на драматичност.

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" излезе с доста по-благосклонна рецензия, но авторът все пак намира "слабото място" на сериала: в него най-голямата опасност произтича от изотопа на уран-235, макар други изотопи - на цезий-137 и на йод-131 - да са били основните замърсители около атомната централа след инцидента. Още по-неудачно, според автора на рецензията, е решението на създателите на филма да покажат катастрофата с хеликоптера във втория ден след аварията, докато в действителност той се разбива в района на централата много по-късно - чак през октомври 1986 година.

Докато над тях се сипе радиоактивна пепел

Една от най-подробните рецензии за сериала публикува берлинският "Велт ам Зонтаг". Според автора филмът се занимава не толкова с причините за катастрофата, колкото с последствията и реакцията на различни нива. Изданието хвали сериала най-вече заради "контраста между красотата и ужаса", давайки пример със сцената, в която деца най-спокойно си играят, докато над тях се сипе радиоактивна пепел.

С положителна рецензия излезе и списание „Шпигел“, но само на сайта си. В печатното издание така и не се намери място за темата. Единственото, за което изданието критикува сериала, е хиперболизираният образ на съветските апаратчици. Това със сигурност е повлияно от американското кино от времената на Студената война, пише авторът на рецензията и добавя, че целта на създателите на сериала е била не толкова да реконструират историческите събития, колкото да породят нов дебат по темата.

Ако действително е имало такъв замисъл, в Германия целта не е постигната. Поне засега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименНикога не съм твърдял че Фукушима и изобщо Япония има проблем с земетресенията. Само казах че при тях земетресения които при нас са предизвикавали Катастрофи им се случват по няколко пъти годишноЗа АЕЦ и ВЕИ 1. АЕЦ струва примерно 5 000 000 000$ за 2000МВ2. Една от големите ВЕИ перки с макс мощност 5МВ струва 1 000 000$ Приемаме че тази перка работи на 20% тоест 1МВ за да достигнем същата мощност като АЕЦ ни трябват 2000 перки = 2 000 000 000$ Още за толкова да изградим ПАВЕЦ на +
103
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиЕксперте чебурак на заплата, Фукушима няма никакъв проблем със земетресението, подсигурена е отлично още през 60-те години. Обаче са изградили дизелгенераторите осигуряващи помпите или охлаждането с вода под морското равнище. Когато идват вълните, АЕЦ-а остава без аварийния ток и съответно охлаждане. От там нататък само гледат и изпускат пари и вода за да не стане бум.Б-я обаче има избор - може да построи АЕЦ в не най-сеимичните си зони, хем евтино, хем сигурно.
102
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Троленето вече не върши работа. Никой не ви вярва.Редовно гледам новини за Фукушима. Вече разрешиха на някои жители да се завърнат"ЕХ ЕКСПЕРТЕПри Фукушима има взривове но те са от Водород и летливи радиоактивни газове след това свалени от дъжд на земята. Всички реактори са спрени по време на Цунамито но заради спиране на охлаждането(спира тока и генераторите) от ОСТАТЪЧНАТА ТОПЛИНА 1,2,3 Са се стопили и побили пода а 4 е повреден но държи горивото в реактора. 5,6 са кто цяло ОК
101
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 110Троленето вече не върши работа. Никой не ви вярва.Редовно гледам новини за Фукушима. Вече разрешиха на някои жители да се завърнат.Докато в Чернобил (Припять) се самонастаняват бездомни пенсионери. Защото няма къде да отидат. Въпреки забраните.
100
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе филмче за Фукошима няма ли ? Или поне някоя новина ? нещо за радиоктивната риба ? ?????????????????????
99
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатадАЙ РОМСКИ МАХАЛИ, КОИТО СА ЗА бсп. Аз ти давам за ГЕРБ - сливен, Ямбол, Пловдив, Ракитово,Кюстендил, Трън, Брезник, Перник, София, Лом, Видин, Монтана, Враца, Катунци, Микрево, Благоевград, Бургас, Габрово, Шумен... да продължавам ли
98
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
зА герб И ПРОВАЛА ИМ СА ВИНОВНИ КОМУНИСТИТЕ И чЕРНОБИЛ, МОЖЕ И ХАН аСПАРУХ ДА ОБВИНЯТ, САМО ТЯХНАТА НАГЛОСТ И КРАДЛИВОСТ НЯМА НИЩО ОБЩО С ПРОВАЛА НА СТРАНАТА НИ. 2006 България - 36 стандарта покупателна способност на човек, 2008 43, 2017 - 49, Румъния 2006 35, 2008 42, 2017 - 63!!!!!!!!!!!!!ДОЛУ ПРОВАЛИЛАТА СЕ ШАЙКА ОТ ГЕРБА
97
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румен Гечев - ГЕРБ не използва партийната си субсидия а я държи на лихва 3,5 процента. При това положение да върне парите на бюджета. И ДА КАЖАТ КОЙ ГИ ФИНАНСИРА. АЗ МИСЛЯ ЧЕ ГИ ФИНАНСИРА ОЛИГАРХИЯТА И МАФИЯТА
96
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаДЪНИ НИ, ДЪНИ, В РОМСКИТЕ МАХАЛИ Е НОМЕР ЕДНО. ТАКА НИ ПРОДЪНВА ВЪПРЕКИ МЕДИИ СОЦИОПОЛИТОЛОЗИСПОНСОРИ, ОЛИГАРСИ, СДЕЛКИ С ПОСОЛСТВАТА, ЧЕ ЗА НЕГО ДОБРОВОЛНО И ДОБРОЗОРНО ГЛАСУВАХА 8 ПРОЦЕНТА ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ. ОТ РАДОСТ ПРЕД ОГРОМНИЯ УСПЕХОПРОВАЛ УВОЛНИ ЦВЪКО.
95
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евростат показва, как в западна европа има вече траен тренд на понижение на стандарта на живот. Нашите чуждопоклонници, излъгани да работят на запад, виждат простотията, злобата, расизма, завистта към нас от техните общества и започнаха да си идват тук. КРАЯТ НА ЗАПАДНИТЕ ЛЪЖИ Е ВИДЕН ЗА ВСЕКИ ЛИЧНО ВИДЯЛ ТЕХНИЯ ФАЛШ, РАСИЗЪМ, РАЗВРАТ, ЛИЦЕМЕРИЕ, АЛЧНОСТ И НЕГРАВМОТНОСТ, А И ИСЛЯМИЗАЦИЯТА ИМ.
94
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тО И кИТАЙ БЕШЕ ДЪРЖАВА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ АМА С КОМУНИЗЪМ И ПЛАНОВА ИКОНОМИКА С ПАЗАРНИ МЕХАНИЗМИ, СМАЗАХА ИКОНОМИЧЕСКИ ЦЕЛИЯ СВЯТ. Западопоклонниците - яжте им Хуавея. Гледам една където знае немски, френски, английски, сега започнала да учи РУСКИ, А КАТО ГО НАУЧИ МИНАВА НА КИТАЙСКИ. Тя казва френските фирми нямат иновативност и конкурентноспособност пред китайските и част от руските.
93
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото в сериала има отвратителни кадри - гледах в ютюб клипчета и после с дни се чувствах като болен...Не препоръчвам !!!
92
7
 
12
 
! Отговори
Путин преди 4 години
Е Чернобил е в Украйна ! Нас какво ни засяга...
91
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тоя Цезий 137 с който са били заразени гъбите си е точно от Чернобил. Пък вие си говорете каквото щете. В Родопите има уран, има и други полезни изкопаеми. Но цезия в гъбите идва от Чернобил или Фукушима. В случая предвид колко сме далече от Фукушима, много по-вероятно е да е от Чернобил. Иначе водата в цяла България свети от урана, това е ясно. Но и малко странно, предвид твърдението на Свет. банка, че той е изкопан изцяло по съветско време и с него е изплатне Козлодуй. Явно има още.
90
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професор Дачев от минно-геоложкия има карта, която показва, че Родопите освен от минна дейност, са си природно замърсена планина с тежки метали и радиация. Помните ли как в питейната вода в Хасково, Пазарджик, и други прилежащи краище наскоро бе намерен уран? Сега пак замълчаха. Помните ли надписите водата е негодна за пиене. Дъждовете отмиха хартиените надписи и всичко си е по старому, кой видял видял. гарантирано от ГЕРБ, блейте си със сериала Чернобил и гласувайте за ГЕРБ, ДПС и ВМРО-ТУРКОШПИ
89
6
 
11
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
НЕ МНОГО ВРЕМЕ ,ПРЕДИ ЧЕРНОБИЛСКАТА КАТАСТРОФА В УКРАЙНА ,ГЪРМИ АТОМНА ЦЕНТРАЛА В СЕВЕРОЗАПАДЕН ОСТРОВ НА САЩ И ВСИЧКО Е ПОТУЛЕНО !!! НБО СЪЗДАДЕ СЕРИАЛ "ИГРА НА ТРОНОВЕ" , В КОЙТО НАЙ СИЛНИЯ ,ВЕЛИК И ЖЕСТОК ИГРАЧ Е "ЖЕЛЯЗНАТА БАНКА " !!!!!! АКО НЕ СЕ ИЗДЪЛЖИШ- НЯМАШ ШАНС ЗА ОТЦЕЛЯВАНЕ- НА ЯСНО ЛИ СТЕ С ВНУШЕНИЕТО НАЛОЖЕНО ОТ НБО ???!!! ЕВВАЛЛААА НА КУБИНЦИТЕ - НИЕ ЩЕ "ВЕНСЕРЕМУС " -ТРУДОВИ ХОРА -ПРОИЗВЕЖДАЩИ БЛАГАТА -НЕ СУБЕКТИВНИТЕ "ПАРИ" НА ОБЩЕСТВОТО НА -ГОСПОДАРИ ,СЛУГИ И РОБИ !!!!!!!!
88
9
 
7
 
! Отговори
vlady преди 4 години
СССР и без това е бил в тежка икономическа криза още края на 70-те години с ниски темпове на икономически растеж, нарастващи задължения и авантюрата в Афганистан е влошила допълнително състоянието. Щетите от аварията в Чернобил още повече влошават ситуацията, но СССР и без това е бил на практика неплатежоспособен и обречен на разпадане без сериозни икономически реформи, които е нямало кой да проведе.
87
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЕРИАЛЪТ МОЖЕ ДА ХВАНЕ ДИКИШ В КРЕ ТЕ НОИДНИТЕ ГЕРБАВИ ИЗБИРАТЕЛИ. Другите няма за какво да го гледаме. Видяме им ракетите с обеднен уран, от които е умряло от рак доста повече българско население отколкото от Чернобил. Чернобил е авария, а американците умишлено засипаха съседна нам страна, че и у нас падаха такива ракети с уран. Да им платят и да ни платят обещетение за обеднения си уран а не да ни лъжат...
86
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специално Родопите са най-радиокативното място в Бълария.И това няма нищо общо с Чернобил.Минералната вода от родопските извори също е радиоактивна.Препоръчвам ви да не я пиете.Особено пък Девин на Цветелина.
85
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще има облак над България, като облака се разнася към Беларус Прибалтика, и Швеция. Днес там няма никакъв пик на раковите болести. Според западните лъжци, сърбите още не са свалили Стелта, ама те играха хоро по ламарините му, и после от пропагадна немощ Клинътън даде заповед да стрелят по Сръбската телевизия. Толкова за ЧЕСТНИЯ ЗАПАД. Срина ни огромната промишлиност за да не фалират техтните предприятия. Сега правят диверсии срещу Хуавей, щото стоките им са по-евтини, по-качествени ЗЛОБАРИ!!