Да теглиш бърз кредит без да знаеш, после – дела, "лошо досие"...

С измама с лични данни и фалшив подпис шофьор се оказа с 20 000 лв. дълг
Обновена: 11 юни 2019 09:14 | 11 юни 2019 09:14, Камелия Цветанова
89
Да теглиш бърз кредит без да знаеш, после – дела, "лошо досие"...
Снимка: Dnes.bg

Шофьор от столичния градски транспорт "изтегли" бързи кредити за над 4000 лева докато по същото време возел пътници до Ботунец.

Чрез измамна схема с личните му данни Тихомир Янкуловски се оказва длъжник с пет заема, без да знае, че е кандидатствал за тях.  За случая разказва "Монитор.

Още по темата
На 14 февруари 2018 г. шофьорът получава обаждане от фирма за бързи кредити, че закъснява с вноската по дълг и следва принудителното му събиране. Прави проверка в кредитния регистър, от справката става ясно, че му се водят 4300 лева заеми.

Всички борчове са изтеглени на 5 януари миналата година по електронен път с неговите лични данни.

Янкуловски обаче заеми не е теглил и вече година и три месеца ходи по мъките по различни институции, за да докаже истината.

На същата дата и час, когато задлъжнява, Янкуловски е бил на смяна зад волана. Возил е пътници по селските линии на столицата, конкретно тогава между София и Ботунец, според пътния му лист при работодателя.

За измамата са използвани предплатени карти на мобилни оператори и е фалшифициран подписът му.

Изчисленията му показват, че за последните 15 месеца е натрупал пет пъти повече задължения - от 4000 лева като сумата е достигнала над 20 000 лева

По кредитите не е платил и една стотинка.

От полицията обясниха, че вероятно в схемата са участвали поне няколко човека, но отказаха да коментират случая.

След като разбира, че е измамен Янкуловски подава жалба в полицията, където е образувано разследване и делото му е минало на първа инстанция. Констатирано, че подписът му върху част от документите за изтегляне на кредитите не е негов.

Пред "Монитор" Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране обясни, че решението по делото служи на кредитиращата организация да заличи длъжника от регистъра на БНБ.

"Лошото за финансовата институция е, че докато не бъде намерен извършителя на престъплението, търпи загуби. От Янкуловски не са търсени никакви пари и не му е съставяно изпълнително дело за сумите. Освен водените дела негативът е, че потърпевшият фигурира в кредитния регистър и има лошо "досие", призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
8
 
! Отговори
Теглете и не връща- преди 4 години
....ще се откажат да дават !
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е то кво стана, по-добре да си с лошо кредитно досие.
58
0
 
14
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Всяка недоволна касиерка на банка може даде копия от лични карти и инфо на бързите кредити и си чао, просто лотария и политика на държавата , от 1000 изгоряли човека 300-400 ще си платят и няма да ходят по мъките, други ще изгорят и няма да ппдадат сигнал в полицията и следват изпълнителни листи, 5-10% ще тръгнат да се занимават , този шофьор е от малкото
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лична карта също трябва за такъв кредит. Освен това питат клиента информация за предходните му работни места за да верифицират че наистина е той. А като не внасяш 2 месеца и почват да ти звънят по телефона.
56
2
 
30
 
! Отговори
Цвента Ц преди 4 години
В ДЪРЖАВАТА НА БОЙКО МУТРЕНСКИ Е ТАКА.
55
4
 
34
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Излезте бе другарю Борисов,излезте и ми напълнете душата с някое тъпо изказване от рода на: "Българина вече има пари,ходи по почивки....","Млади и образовани се връщат на тълпи в България защото заплатите растат стремглаво...."!!!
54
3
 
17
 
! Отговори
Да се поклоним! преди 4 години
Поклонете се на Бойко! Целунете бомбетата на неговите опинци!Па кажете,Вожде към светли бъднини води ни!
53
2
 
10
 
! Отговори
?!?!?! преди 4 години
В коментар 53 (с ник Препатилият-2) замениха със звездички думата м..а..й..ка!Какво неприлично има в това, че се оплаквам, че след като отказах за втори път да й дам хилядарки, тя в мое отсъствие е дошла да иска от моята м..а..й..ка пари под претекст, че трябва да си плати тока?Кой е длъжен да спонсорира здрави млади хора само защото единият от тях не ще да работи и чака на заплатата на жена си и на това, което тя би успяла да изкрънка от роднини,след като прахосаха парите на нейните родители?
52
2
 
15
 
! Отговори
Решението преди 4 години
Премахнете хартиените пари, открийте по една безплатна сметка в БНБ с дебитна карта на всеки гражданин. Цялата сива икономика излиза на яве, тези кредити получавани "на ръка" отиват в историята. Касовите бележки - в историята. Несправедливото осигуряване на МРЗ - в историята. Делата за измама - в историята
51
0
 
9
 
! Отговори
Препатилият - 3 преди 4 години
Успокояваш гл..у..пачката, че нейният възлюбен лентяй няма да я зареже и да замине за чужбина, защото там няма кой да го храни наготово, но тя реве, че ЧСИ ще й вземе жилището. Ама чакай, нали ти е единствено, бе? Но тя пак реве, ще изнесат хладилника, телевизора и т.н., и т.н., мама ще ме убие, ще колабира, олелееее ...Не се маха докато не откачи още някой лев. Вдигнали сме ръце, вече се крием от нея.Молете Бога да нямате сред роднините си такова гл..у..паво, безхарактерно л/йно!
50
1
 
5
 
! Отговори
Препатилият - 2 преди 4 години
И като ти звънне на вратата, ревейки "Ще ни вземат апартамента, ипотекирах и вилата, мама не знае, ще ме убие, мъжът ми ме плаши, че ще замине за чужбина и няма да се върне, помогнете ми, роднини смееее".Първият път даваш няколко хилядарки. После научаваш, че така е "сурвакала" и други роднини. Когато дойде пак да ти реве, я отпращаш. Но на следващия ден тя идва пак, когато си на работа, и иска от *** 100-200 лв, че щели да им спрат тока.След месец пак идва да реве, "успокояваш" я, че ...
49
1
 
6
 
! Отговори
Препатил преди 4 години
Има и друг вариант.Разглезена щерка на добре печелещи родители се омъжва за пройдоха. Родителите й се пенсионират, после баща й умира. Паричните потоци секват, а пройдохата не ще да работи, нали е хванал гл..у..пачка със зестра? За няколко години изпапват паричките, които нейните родители са й внесли на влог.И влюбената гл..у..пакиня започва да тегли кредити. Майка й научава, продава си апартамента за да ги погаси. Но онази пак тегли.И като ти звънне на вратата ревейки "Ще ни вземат .........
48
5
 
8
 
! Отговори
Хахахахахахахахаха преди 4 години
До... 5 милиона жени от 18 до 60 г са изнасилили братушките в победената ГерманияТова като за невинно избитите 50 хиляди души от Народния съд у нас - реално са издадени 2000 смъртни присъди, а останалите са измислени от демократи, които подкрепят гей-парада и дават между задните бузки, като Радан Кънев - намърда се в Европарламента и веднага подкрепи гей-парада.Защо не я обяви тази подкрепа преди изборите???Мисли си, че за 5 години хората ще забравят?
47
0
 
19
 
! Отговори
ЗНАЕМ преди 4 години
Тези неща стават със знанието и напътствията на кредитните институции . Самите те са си писали тези закони чрез които можем да бъдем грабени . Ако саморазправата беше разрешена в подобни случаи , дали кредитната институция би посмяла да действа така ?
46
1
 
41
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Фирмите за Бързи Кредите НЕ ПОДЛЕЖАТ на регулация от БНБ и Комисията по финансов надзор . Всичките тези Фирми са собственост на Мутри и Перат Пари от политиците . Това се прекара със Закон в Народното Събрание от Депутати Лобисти .Крайно Време е Закона да се промени и Виновните Депутати да влязат в Затвора .А тези Фирми да влязат в регулация от БНБ и КФН .
45
1
 
8
 
! Отговори
ПП преди 4 години
"Возил е пътници по СЕЛСКИТЕ линии на столицата ..." Камелиооо, супер зле си....
44
0
 
25
 
! Отговори
избирател преди 4 години
До ТрайчоПриятелю!Проблема е,че ни лъжат че сме цивилизована държава,а ние сме си бананова република!!!
43
0
 
25
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Мъка ми е за този човек, Докато се е трудил с мизерна заплата като шофьор, някой си е напълнил гушата. Държавата явно не функционира, щом не може да спипа измамниците. В Африка и Латинска Америка се случват също подобни измами, но не предполагах, че и Родината може така да пропадне. Къде са Цацата, Боко, да си кажат "тежката" дума?
42
0
 
33
 
! Отговори
трайчо преди 4 години
проблема на нашата система е, че не кредитната институция трябва да доказва, че ти си взел парите, а ти, че не си.
41
4
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Теглете, няма страшно.Кой колкото и когато и където може .Един път се живее. ЕЦБ, печати пари .БВП на България 3-4 процента , все по малко оставаме , има-няма 5-6 милиона и ще има апартаменти за всички.Младост 1 ,ще стане ромски квартал .Българин ще кацне скоро на Луната и ще намери доказателсто, че сме по стар народ от Вселената Яжте и пийте и си карайте джипа кат БашБойко.