Спомен за ужаса от Чернобил: Български хор сред първите с концерт в заразената зона

Хористите не били наясно какви точно са били последствията от аварията
Обновена: 17 юни 2019 19:43 | 17 юни 2019 19:40,
83

Певците от хор "Дунавски звуци" в Русе са първият чуждестранен състав, който изнася концерт в заразената зона след аварията в Чернобил. Затова те по-късно са наградени с почетно отличие от Украйна.

Още по темата

Гастролът се случва само два месеца след избухването на атомния реактор, а самите изпълнители признават, че тогава не са били наясно какви точно са били последствията от аварията.

Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената

Първоначално програмата предвижда само четири концерта, но после ги попитали дали ще направят още един в град Макаров, който се е намирал само на 73 км от Чернобил, разказа хористката от "Дунавски звуци" Маргарита Петрова пред Bulgaria ON AIR.

До Макаров българите пътуват съпроводени от милиция и линейка. Домакините ги водят директно в залата за концерта. След завръщането в Киев всички са предупредени да вземат предпазни мерки. Измерват им и радиацията.

Хор "Дунавски звуци" се оказва първият чуждестранен състав, гастролирал в зоната край Чернобил. Затова получава и специален медал, който и до днес пази в архива си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Атанасов преди 4 години
БЛИЗО ДО ПЛОВДИВ И СЕГА ИМА ЕДИН МАЛЪК ЧЕРНОБИЛ, В КОЙТО ПОСТОЯННО УМИРАТ МЛАДИ (30, 40, 50 годишни) ХОРА - нарича се КЦМ!!!Стотици жертви (служители) и хиляди отровени, въпреки че от КЦМ са изхарчили 800млн. за "безопасни и здравословни условия на труд"!
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СПОМЕН ЗА УЖАСА ОТ СЪРБИЯ 1999Г. ОТ БОМБАРДИРОВКИТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ С ОБЕДНЕН УРАН....САМО НА 340 КМ. ОТ СОФИЯ!
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Концерт на закрито не е опасен и пожара е угаснала преди 2 месеца . Нулева опасност.
62
4
 
8
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Да, специален медал получили. Ако им бяха казали къде точно отиват и че за това ще получат специален медал, дали щяха да идат само заради този медал? съмнявам се?
61
5
 
11
 
! Отговори
ГербБсп-смърт преди 4 години
Слава на Тодор Живков и сие ....Не разбирам-как има хора,които все още ги защитават?Тия руснета ни разкатават от всякъде а ние им се радваме и ги защитаваме,а за похлупак-обичкаме си и ГЕРБ.Няма оправия-България е обречена.За съжаление.
60
4
 
11
 
! Отговори
Прасе с какса преди 4 години
Всичката тая истерия ми напомня за един политик-шизофреник от САЩ. Накрая скочи от прозореца на психиатрията с викове "РУНАЦИТЕ ИДАТ".На него ми напомняте всичките ***.
59
3
 
11
 
! Отговори
В преди 4 години
Абе питах аз преди месец,да питам пак ,а?Защо все пишете толкова много тая година за Чернобил?Нагнетявате напрежение, или има още нещо за казване.
58
10
 
5
 
! Отговори
магурката преди 4 години
73 км,че то имаше оцелели в Хирошима и Нагасаки на 800 м от епицентъра на експлозията.Хиляди години,а животните си живеят в забранената зона и се плодят без мутации.Явно не са чак такива последствията.Доколкото с спомням фаталната доза е хиляди пъти над нормата,а такава човек може да получи в непосредствена близост в момента на аварията.
57
5
 
11
 
! Отговори
шменти-капели преди 4 години
до 59Можеш ли да ми обясниш , след като вече всичко е свършен факт , каква е целта на подобни статии ?Може би да върнем времето назад ?! Дали е северна или южна България , всичко е минало-заминало! Защо трябва да се вадят скелетите от гардероба, освен за евтина пропаганда и отклоняване на внимание от важните неща в момента ? Щото цъфтим и връзваме , само Чернобил ни е проблема !
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за пееенето в Чернобил,трябва да им изплатят солидно обещетение!
55
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам в кой край на БГ живеете, но облака от радиация е зсегнал северна България. Така че не пишете глупости, като нямате цялата информация.
54
19
 
16
 
! Отговори
шменти-капели преди 4 години
Масирана антисъветска ( респ. антируска) кампания се е заформила тия дни в таз т.нар. медия - направо истерия !Тогава бях малък , но много добре си спомням, че ден-два преди 1 май тогава в градчето ни пристигнаха едни чичковци с ГМ броячи и обходиха всички паркове , градини и ниви.Нищо не криеха , казаха защо са при нас идори ни даваха да погледнем показанията на уредите.Стойностите бяха малко над естествения рад.фон( тогава се изучаваше ВТО/НВО и разчитахме уредите).Тъй че - всуе се хАбите !
53
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невярно е твърдението, че Т. Живков е наложил информационно затъмнение за населението. Радиация за първи път над България е измерена на 30 април и то в минимални количества. По-сериозни нива на радиация се натрупват чак от 3 до 6 май без достигат катастрофални нива причиняващи лъчева болест. Населението е информирано по националната телевизия и предложените мерки бяха достатъчни
52
8
 
13
 
! Отговори
сс преди 4 години
Сега руснаците трябва да направят филм Хирошима и Нагазаки да бие рейтинга на Чернобил...
51
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 46 билчерно Тогава сатрапа Живков... - По-данни на служителя на УБО Христо Борисов след 1май 1986 г. висшата номенклатура се е хранела с конcерви, каквито в България е имало в изобилие - месни, кулинарни, рибни, зеленчукови, компоти, сирене в метални кутии, сухо мляко и българска минерална вода. Смехотворни са твърденията, че специално за тях е внесено месо от Австралия, защото поради огромните разстояния такъв внос би отнел 4 месеца и изисква хладилни кораби.
50
9
 
20
 
! Отговори
Моят.... преди 4 години
Нещастници захапали една тема и все за нея пишат разбрахме вече, че сте гледали сериала тъпънари
49
9
 
22
 
! Отговори
Stamat преди 4 години
Все комунистите ви виновни, като се огледаш всички партии са кадри на комунистите, само че тези които са били издънките, които за нищо не стават, сега управляват като демократи. Припомнете си кой беше телохранител на Т.Живков, много лесно забравяте.
48
12
 
24
 
! Отговори
Stamat преди 4 години
Понеже след бомбардировките на САЩ върху Сърбия с обеднен уран правителство ни предупреди че цяла западна България е заразена - същата тъмнина по въпроса, но е по-нагло, понеже е направено умишлено от "съюзници". Защо чак сега след 20г. става ясно че САЩ са замърсили и то повече от това което е било от чернобил?
47
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накратко - във Фукушима гръмнаха 4 реактора, единият от които "спрял". Името на природното бедствие "Цунами" има японски произход, те са го кръстили така, защото са се сблъсквали и преди с него. Защо са построили високорисково съоръжение с кипящи реактори там??? Е не са виновни руснаците, нито бедствието!
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Накратко 43Хм... как да наречем монтажа на аварийни дизелови генератори в подземие на брега на морето в сеизмична зона? Е, имало е противоцунамна стена с височина 5 метра. Ама кой да предположи, че има цунамита над 5 метра???