Спомен за ужаса от Чернобил: Български хор сред първите с концерт в заразената зона

Хористите не били наясно какви точно са били последствията от аварията
Обновена: 17 юни 2019 19:43 | 17 юни 2019 19:40,
83

Певците от хор "Дунавски звуци" в Русе са първият чуждестранен състав, който изнася концерт в заразената зона след аварията в Чернобил. Затова те по-късно са наградени с почетно отличие от Украйна.

Още по темата

Гастролът се случва само два месеца след избухването на атомния реактор, а самите изпълнители признават, че тогава не са били наясно какви точно са били последствията от аварията.

Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената

Първоначално програмата предвижда само четири концерта, но после ги попитали дали ще направят още един в град Макаров, който се е намирал само на 73 км от Чернобил, разказа хористката от "Дунавски звуци" Маргарита Петрова пред Bulgaria ON AIR.

До Макаров българите пътуват съпроводени от милиция и линейка. Домакините ги водят директно в залата за концерта. След завръщането в Киев всички са предупредени да вземат предпазни мерки. Измерват им и радиацията.

Хор "Дунавски звуци" се оказва първият чуждестранен състав, гастролирал в зоната край Чернобил. Затова получава и специален медал, който и до днес пази в архива си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
10
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 26...А в Хирошима и Нагазаки. Кой "котел" " гръмна" Че не разбрах?! -:) Леле лелееее....-:(
24
21
 
19
 
! Отговори
българин преди 4 години
Чернобил казвате? Трагедия? И как нито един Американофил.Не написа за съвсем съзнателно хвърлените бомби над Хирошима и Нагазаки от Американците?!И да коментира колко са жертвите в Япония примерно? А не спряхте да коментирате Аварията! Не нарочно хвърлена бомба А АВАРИЯ В УКРАЙНА!!! Та???? Мълчание а? Промити мозъци! Вече сте изградени Американофили! Усещате ли се? Едва ли! За съжаление сте!
23
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...do 4 ...asmiratsii za napisanoto !!! Inache zombiraneto si teche po plan !!!
22
1
 
9
 
! Отговори
Много ми е интересно преди 4 години
защо при толкова много официални доклади за причините за експлозията на ядрения реактор в Чернобил, и съветски и западни, нито една от свободните демократични медии като сиенен, дойче веле, ройтерс, бибиси, фокснюз не публикива нещо по въпроса да го направи известен на широката публика, HBO направиха филм и там нищо, нито докладите, нито доклада на Дятлев, абсолютно нищо, много ми е интересно що така...
21
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото, какво става с визите за САЩ, нали сега бъгларите сме със САЩ, нали сме партньори със САЩ, трябват ли още визи за да пътуваме при нашите парнтьори САЩ? Нашите парнтньори САЩ нали имат договор за безвизов режим с напите други партньори ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. Нашите партньори САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.=====А ваз нормалните това какво ви интересува ?
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои нещя не са съвсем ясни, защото всичко е станало за секунди и се разчита показаниятя на оцелелите оператори. Но едно е ясно реакторът е имал фрапантен дефект. Който вече се е знаел на високо ниво, но не е бил споделен по центалите. Забавителните прътове всъщност са ускорили деленето на основния горивен елемент. Действията на операторите са били породени от това незнание.
19
8
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
А защо не се казва нищо какво е станало после с тия хористи които са пяли под ужаса на Чернобил, колко от тях са се разболяли от радиацията в Чернобил по времето на мракобесния социализъм когато е нямало тоалетна хартия и банани?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това на теб звездите ти го говорятИма десетки официални материали. Съветски доклади-два броя. Като в нито един не се говорят такива глупости. Има доклад на МААЕ. Дятлев е издал книга, в която е описал експеримента и най-вече дефектът на реактора довел до аварията. А за него би било най-лесно да се оневини твърдейки че някой го е взривил. Подобен случай, който се разминава на косъм е имало и в АЕЦ край Ленинград. След ттагедията тотално са променени процедурите за работи с този тип реактор
17
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е било авария, централата е взривена умишлено. За това говори и факта, че в района е нямало радиация, само отломките от графитените блокове на реактора които са били разрпръснати от взрива наоколо са били силно радиоактивни и затова е имало толкова много жертви от спасителните екипи, но не е имало радиоактивни облаци и други такива измишльотити, графитените блокове са тежки и не могат да летят.
16
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теоретически и практически ядрен реактор да предизвика експлозия е невъзможно. Има други рискове, но експлозия е невъзможна. И досега никой не дава обяснение как е предизвикана експлозията, толкова се изписа и филми се правиха - нищо, само разни "експерти" по форумите под статиите обясняват какви са били причините.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9 . Стамат. Тия симптоми са от заразения гологлав дълъг чалгар. Той е закачил от облака още като малък.
14
13
 
8
 
! Отговори
Интересното е, преди 4 години
че в района е нямало никаква радиция, всичко е било потушено в първите часове на място от спасителните екипи и от тях са жертвите. Но Швеция изведнъж открива редиация и още преди да е изнесена каквато и да е било информация започва да тръби, че облакът дошъл от Чернобил, проследили облака моля ви се не е ясно как е възможно това, и как другите държави от Украйна до Швеция не са регистрирали никаква радиация.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10. Ми то визи на САЩ за България няма и " неможе да се разминем от американци по морето. "
12
7
 
10
 
! Отговори
Гладен преди 4 години
Купих си консерва с цаца, страх ме е да я отворя да не излезе някой от нея да ми заговои за Чернобил, а съм гладен..
11
1
 
6
 
! Отговори
Блядките са ни преди 4 години
Ползвали за опитни мишки Виждате ли няма нищо страшноКато сме прости
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е какво излиза от спомена нищо не разбрах. Това за значката е ясно. Интересно е лабораторните изследвания.
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото, какво става с визите за САЩ, нали сега бъгларите сме със САЩ, нали сме партньори със САЩ, трябват ли още визи за да пътуваме при нашите парнтьори САЩ? Нашите парнтньори САЩ нали имат договор за безвизов режим с напите други партньори ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. Нашите партньори САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.
8
14
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Интересно чисто статистиески, нямам нито един познат или познат на мои приятели и познати който да е заболял от чернобил. Единствените симптоми виждам в поколението родено след 90-та - чалга поколението, безникаква ценностна система, оп бъркам - изповядват чалгата :)
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на тоя хор правена ли е медицинска проверка и какво е показано. Това е важно за всички.в Народна Република България.
6
13
 
25
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Какъв САЩ пак ви гони бе!? Под всяка публикация САЩ, САЩ, САЩ... Ясно е че България е със САЩ, не с Русия и че това не се харесва на много хора. Но повярвайте ми, от Русия добро не сте видяли, само болшевишки престъпен комунизъм, Чернобил и да продължам ли да изброявам... В запада е истината и блиския и далечния. Колкото по далеч от Русия(която между другото се обединява с Турция) (ама комунистите си харесвате турците), толкова по-добре