Роботите настъпват, правят палачинки, дирижират симфоничен оркестър

Неуморните машини ще заместят стругари, месари, бояджии, кроячи...
Обновена: 23 окт 2019 13:07 | 23 окт 2019 11:04, Камелия Цветанова
65
Роботите настъпват, правят палачинки, дирижират симфоничен оркестър
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Автоматизацията на българския бизнес доведе до въвеждане на роботи на мястото на стругари, месари, бояджии и кроячи, могат да правят и палачинки и да дирижират симфоничен оркестър, показва проучване браншова организация по автоматизация (ПАРА), пише "Монитор".

Още по темата

По-ниско платените и трудни длъжности биват заменени от неуморни и безпристрастни машини основно в хранително-вкусовата промишленост, автомобилния сектор, фармация, машиностроене и обработката на метали.

В последните години София се превърна в световен инвестиционен център. Само за месец 70 компании в развойната дейност са проявили интерес да се установят в столицата, показват данни на Агенцията по инвестиции.

В автоматизация на процесите влагат средства основно фирми с персонал над 500 души или числен състав под 50. Изводът от проучването е необходимост от роботи в производството наравно със служителите, а не сами в халетата, за да се увеличава производителността, коментира на форум в столицата мениджърът продажби на международна компания за автоматизация. Роботизацията на българската икономика ще я изведе на следващо ниво, смятат от ПАРА. Ръководители на едни от най-големите български компании за изкуствен интелект прогнозират, че IT - секторът ще развие своя потенциал в близките 5 години. Уверяват също, че работната ръка няма да отпадне, а персоналът ще бъде преквалифициран, както в много компании по света.

Проучване сред 54 български компании сочи, че автоматизацията води до увеличаване на производството и на качеството. 40 на сто от фирмите, участвали в анкетата, са инвестирали над 1 млн. лева в иновации.

Индустриалното оборудване, което използват са главно машини за управление и контрол на машини, но не липсват и други промишлени и сортировъчни машини. Сред интересните бизнеси, които в момента се модернизират у нас, е пакетажът на захарен памук в кутии. Заводът в Свиленград е на второ място в производството на сладкия десерт в световен мащаб след Ирландия.

Съвместно с икономическия растеж на роботизацията и автоматизацията идва и страхът на част от служителите, че роботите ще ги изместят. Често има случаи на саботажи в родни заводи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 35Нищо лично, против Homo Sapiens, ама ако не беше цялата индустря, за Homo Sapiens, нямаше да има много работа, така или иначе.
29
1
 
0
 
! Отговори
предприемач преди 4 години
ами имам си човек засега още наваксвам но се увеличи работата
28
0
 
16
 
! Отговори
стругар преди 4 години
навремето работех на един стругсега на 6+ 2 фрези тогава заплатата ми беше 500 лв по комунистическося ми е 800 лв при капиталистическо те тва е автоматизацията
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Кой ще консумира труда на роботите ако намалят човешката популация?! И хората освен от базов доход няма от къде да получават пари,и повечето като бездействат по цял ден ще деградират.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В такси управлявано от роботи няма да се кача,ще се лиша от разговорите с бакшиша,които понякога са безценни.
25
0
 
1
 
! Отговори
предприемач преди 4 години
до 27абре те несвесните искат толко научил се да играе игри на компютъра и е решил че е програмист
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факта че,Homo sapiens става излишен в производството на стоки и услуги,говори че или трябва да ограничат драстично неговата популация,или трябва да въведат система за ББД система който много наподобява на така отричаният от всички"комунизъм"Абе "интересни" времена предстоят!
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33Явно си изтървал последните 30 години ... Добре, че EDM загубия яко популярност прз 2016-а, ама ще се върне нещо подобно, където един диджей ли е къф е там, натиска едно бутон на айпада, вдигха ръци и 2000 пачрчета и те перят ръчички и ревът, а на личица имат изпъкнали очички, ама им е лошшичко ... И са дали по 100 лева за "привилегията".
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно, това с "трансхуманизма" го има и съм съгласен!Няма лошо в технологиите, ако служат на хоратата за общо развитие.Това означава да има морал, в който едни да не го използват за лично обогатяване и подчинение на други. Като няма да има тежка работа или въобще да се отделя внимание на нещата за производство от първа необходимост, хората ще развивта науките, здравето и духа си.
21
2
 
4
 
! Отговори
Музикант преди 4 години
За симфоничния оркестър съм абсолютно ЗА !!! Ей, хора, за 20 години как не срещнах една свястна челистка ?! В музикално отношение! Защо всички са като по калъп *** ?!
20
0
 
8
 
! Отговори
Ко? Не! преди 4 години
Чакайте да помисля. Роботи заместват всички хора в автомобилостроенето. Роботи заменят всички шофьори. Роботи заменят всички земеделци и скотовъдци. Роботи заменят всички продавачи в магазините .... Ииии, сега настъпва екшъна. Кой точно ще отиде в магазина да си купи домат или кило месо? Че то хората са останали без работа и нямат пари. И са се отеглили из селца да си произвеждат и доставят сами храната. Готино, а :)))
19
2
 
2
 
! Отговори
предприемач преди 4 години
ей свестен програмист не може се намери под 5 бона
18
0
 
11
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
*** тук никой не реве,Хората разсъждават за "светлото дигитално бъдеще"и негативните и позитивите от него!Ако си мислиш,че"подготвените"ще бъдат много,значи дълбоко грешиш.Пожелавам на всеки един да се Подготви!
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Това са пет думи ....Можеш, да се подготвиш за класажцията от сега, вмсто да седиш тука и да ревеш.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закривайте всичко . дай дега, да работим на полето, в мините или като прислуга - ве по 14 часа работи, със заплата, колкото да не умреш от глад ... за децата ти, обаче не е знае.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С епохата на изкуственият интелект,неминуемо ще дойде и времето на ББД-без условен базов доход,оттам нагоре който се класира ще живее качествено,всички останали ставаме двукраки мравки живеещи ден за ден!Абе с две думи дупе да ни е яко!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Често има случаи на саботажи в родни заводи."Ако има съботажи в заводите на мутрите, има и ... саботирани работници, които я ги открият я не .. Стига глупости...
13
2
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Е, не сте ли чели адептите на Трансхуманизма, там се дава предположение, че роботите щели да плащат данъци без да имат имат чувство на съпротива и да изградят перфектното работно и социално общество:))!!! А, този гений който искаше да събере в бъдеще съзнанието на всеки човек във влашка и хората да са в нещо като полусън и всеки да си избира реалност, която да му харесва и изживява! Лошото е, че не е виц ,а вече се тества обществото и са сериозни изказвания и публикации...
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БРАВОЗабавник ...
11
0
 
5
 
! Отговори
ИНЖ. преди 4 години
АБС. СЪГЛАСЕН С 6, ИМАМЕ ПАЗАРНО РАВНОЕСИЕ! ВСИЧКИ СЕ РАДВАТ , ЧЕ ЩЕ СЪКРАТЯТ СТРУГАРИ, АМА ПОСЛЕ ДА СИ ПРОДАВАТ *** НА РОБОТИТЕ! ЕЙ ТОВА НЕ СТЕ ГО ИЗМИСЛИЛИ ОЩЕ КАК ЩЕ СТАНЕ, УМНИЦИ!!!