Петр Келнер ще е новият собственик на bTV, сделката – за $2,1 млрд.

Сделката се очаква да бъде финализирана до средата на 2020 г.
Обновена: 28 окт 2019 09:41 | 28 окт 2019 09:41,
68
Петр Келнер ще е новият собственик на bTV, сделката – за $2,1 млрд.
Снимка: PPF Group

Чешкият бизнесмен Петр Келнер ще стане новият собственик на телевизия bTV. Преди това той се опита да купи конкурентната "Нова телевизия".

За сделката стана ясно от официално съобщение на PPF Group, която придобива СМЕ. По-рано СМЕ съобщи, че сделката е в брой и е на стойност 2,1 млрд. долара.

Сделката се очаква да бъде приключена до средата на 2020 г. Преди това тя трябва да бъде одобрена от събранието на акционерите на СМЕ, както и от ЕК и антимонополните комисии в съответните държави.

С придобиването на Central European Media Enterprises PPF Group разширява влиянието си в медийния сектор в Източна Европа.

CME е собственик на групата на бТВ, която включва каналите bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. Компанията притежава също телевизионни групи в Чехия (Nova), Румъния (PRO TV), Словакия (Markíza) и Словения (POP TV).

"Πpидoбивaнeтo нa СМЕ c нeйнитe мeдийни aĸтиви в пeт eвpoпeйcĸи cтpaни щe дoпълни и щe yĸpeпи нaшитe тeлeĸoмyниĸaциoнни oпepaции в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa. Цeлтa ни e дa изпoлзвaмe ecтecтвeнитe cинepгии мeждy cъздaвaнeтo нa cъдъpжaниe и нeгoвoтo paзпpocтpaнeниe зa пo-нaтaтъшнo paзвитиe нa тeлeĸoмyниĸaциoния и мeдиeн бизнec нa гpyпaтa. СМЕ e здpaвa и дoбpe yпpaвлявaнa opгaнизaция и нямaмe нaмepeниe дa пpaвим знaчитeлни пpoмeни", ĸoмeнтиpa Πeтp Keлнep, мaжopитapeн aĸциoнep в РРF пo пoвoд oбявявaнeтo нa cдeлĸaтa.

Още през 2016 г. се заговори за продажбата на CME, когато американският телекомуникационен оператор АТ&T предложи $85 млрд. за купуването на Time Warner. Към онзи момент СМЕ беше част от Time Warner.

Преди година фонда на Петр Келнер опита да придобие "Нова телевизия". Сделката беше одобрена от европейските регулатори, но българската антимонополна комисия блокира сделката. След това медията стана собственост на Георги и Кирил Домусчиеви.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
Новият ЧЕЗ ? преди 4 години
От чешки купувачи няма да прокопсаме - напр.ЧЕЗ
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чешкият Пеевски си купува телевизия ........
57
1
 
9
 
! Отговори
Успешен купувач ! преди 4 години
От продавач и дистрибутор на ксерокс машини през 90 год. изведнъж Келнер започна да купува един актив след друг и винаги за 2-3 млрд. $ всеки !?!
56
0
 
8
 
! Отговори
Горан преди 4 години
До Анонимен 54:Хич не е задължително да си много умен, виж по-важното е да има достатъчно ***, които да ти осигурят тия милиарди! Нормалните хора отдавна са се убедили, че с честен труд не можеш да изкараш толкова пари! А, и не е нормално! Какво пък толкова ще измислиш, произведеш, и прочее, че да имаш милиарди!?
55
0
 
9
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Бе, тия кво се надпреварват да си купуват телевизии, все едно, че са бонбони? Според мен телевизиите трябва да са някак си хем държавни, хем независими... много трудно изпълнимо! Ама, така, де! Какво общо има някакъв чешки "келнер" с уж българска медия!?
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът ще гледа олигархични телевизии. Демокрацията е химера. "Олигокрацията и капитализмът" са истинските определения на обществено-икономическия строй в България от 30 години.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Язека,2.1млд в брой са 21 тона в копюри от по 100. Два тира пари. Дано този инвеститор не е като нашия Цветан Василев... Че ще трябва и нашия съд да го крие тук, да си пазим "инвеститора"...
52
1
 
8
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
Нормалните хора отдавна не гледат телевизия. Там са останали само зомбита и хора без работа (Пенсионери). Нормалният и мислещият човек, не гледат телевизия. БТВ,НОВА са чумави в мозъците.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Язекакелнер бе.От бакшиши.
50
0
 
11
 
! Отговори
Язека преди 4 години
" че сделката е в брой и е на стойност 2,1 млрд. долара"...Откъде намериха толкова в брой ? Проверявайте си простотиите за кой ли път ви го казвам.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се купува телевия за 2 млрд... доларчета., че и отгоре май има още 100 млн., някакви си. Колко трябва да си гениален, че на 55 години да направиш тия хартийки. Е, сигурно трябва да си много гениален. Все ни убеждават, че едни били много умни по рождение, а другите много прости. То било много лесно, ама не им идвало на пипето.
48
1
 
6
 
! Отговори
БАСИ преди 4 години
Ще продължаваме да падаме във всички класации за свобода на словото, тоя не е случайно станал милиардер в бивша соц. страна, ще се продават без принципно на тези които плащат повече /тези които са на власт/, а хората ще си следват като овце.После не ги хулете руснаците там ги манипулират като при нас, и те са убедени че Путин няма алтернатива.
47
1
 
6
 
! Отговори
БългАрия преди 4 години
До етно граф"Евреи" или хазари?"Е па то разлика нема. Пред душовете всички са равни.
46
3
 
8
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
БТВ влиза в схемите с препродажбите и прането като Мтел навремето. Може да организираме едни залагания кой ще е следващия купувач и кога и за колко ще я купи.
45
1
 
9
 
! Отговори
етно граф преди 4 години
Човек на Сорросс по еврейска линия. В Чехия е пълно с евреи. Мутр.ата му е семитска....................."Евреи" или хазари?
44
3
 
9
 
! Отговори
Банкянският мъдрец преди 4 години
Егати глуппака е тоя! Вместо да си купи 8 никому непотребни и непроизведении изтребителя, той телевизор си купува.
43
3
 
14
 
! Отговори
Сервитьор преди 4 години
Приказки за наивници. Какво толкова има в БТВ за два милиарда. Реалната им оценка барабар със всички имоти е около 20 млн. лева. Тоя не е келнер, а е перач. На пари. На много пари.
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек на Сорросс по еврейска линия. В Чехия е пълно с евреи. Мутр.ата му е семитска.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бал.ъци като тоя трупат трупат и накрая някой като Путин им ги прибира.
40
2
 
4
 
! Отговори
13 преди 4 години
Това е на Баце Келнера, ще сервира каквото му поръчат и ще получава добри бакшиши. С този приход от сделката най-накрая ще си купи ЧЕЗ.