Проучване: 47% от компаниите у нас ще вдигат заплатите догодина

Само 36% от фирмите ще работят около празниците
18 дек 2019 18:00, Анисия Иванова
47
Проучване: 47% от компаниите у нас ще вдигат заплатите догодина
Снимка: Dnes.bg

Близо 47% от компаниите смятат да увеличат заплащането на своите служители през 2020 година, показва проучване на Българска търговско-промишлена палата /БТПП/, разпространено от работодателската организация.

Допитването е извършено в периода 6-12 декември 2019 година и отразява намеренията на компаниите, свързани с измененията на нивата на работните заплати през 2020 г., както и бонусите, които фирмите ще дадат на своите служители.

Анкетата показва, че 36 на сто от фирмите ще работят около празниците, защото производството не позволява прекъсване (25 на сто) или поради факта, че ако не работят ще претърпят големи загуби (11 на сто).

От друга страна, 40 на сто от фирмите са посочили, че в малкото работни дни около празниците предпочитат да не работят, защото и техните партньори планират да почиват в този период. За 14 на сто от анкетираните разходите ще са повече от приходите и затова ще преустановят работа в делничните дни около празниците.

Около 68 на сто от мениджърите на компаниите съобщават, че ще дават бонуси, като 52 на сто заради празниците, а 16 на сто заради доброто финансово състояние на компанията през тази година. При близо 9 на сто от допитаните няма да има допълнително възнаграждение за служителите, защото финансовият резултат на компаниите не позволява допълнителни разходи.

Обичайно средният размер на бонусите ще бъде до 500 лв. - това е резултатът от проучването, отнасящ се до 69 на сто от допитаните. Близо една четвърт от фирмите ще зарадват своите служители с бонус в рамките на 500 - 1000 лв., а при 7 на сто ще е над 1000 лв.

Попитани за причините за увеличение на работните заплати, 31 на сто ще го направят, за да повишат мотивацията на служителите си, при 16 на сто основен мотив е приносът в приходите на фирмата от страна на заетите. Около 28 на сто от участвалите в допитването планират да запазят възнагражденията, само 1 процент от фирмите очакват да намалят работните заплати и причина за това е затрудненото им финансово положение.

Средното увеличение на възнагражденията на заетите се очаква да бъде с до 10 на сто при голямата част от анкетираните членове на БТПП (74 на сто), с ръст на заплатите между 10 и 20 на сто ще са около 22 на сто от фирмите.

Вече увеличението на заплатите в публичната сфера с 10 на сто има своя ефект и тласка и тези в частния сектор, предвид големия недостиг на работници, коментират от БТПП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партийната журналистика измисля все по-големи лъжи
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, то от догодина се вдига минималната. И тъй като една голяма маса са на минимална, вдигането всъщност се случва автоматично. От което никой няма да спечели, защото вдигнатите цени вече са го изяли, че и отгоре. Та къде е новината?!
39
1
 
8
 
! Отговори
245 преди 4 години
Престанете с бруталната демагогия!Вдигат заплатата и вместо работа за трима,както досега, работи за шестима-пример известни международни хиперамаркети и една нашенска на дърто дс.Всички знаем какво се дига сувеличението на минималната заплата- партийни субсидии,депутатски екстри,здр.осигуровки на безработни и самоосигуряващи се, цени и данъци.И колкото и да лъжете и вашата няма да се увеличи,дори може и да се намали- справка бг работодател как мастити фирми и известни феодали намаляватзапл.в21в
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам смисъла на новината. Във всяка международна компания има годишна индексация. От сума години съм на мениджърска позиция на средно ниво и всяка година получавам двуцифрен процент увеличение. Същото правя и с хората под мен. Ако човек има добра самооценка, конкурентноспособен и квалифициран е, за него би било обида да не му се вдигне заплатата. Ама *** не е такъв- той си плюе шефа из интернет, ама на живо му се размазва. Именно и затова *** живурка за 1500лв. месечно, вместо с 8000
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2020 година? По това време ли? С 3% ли?
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КО речи,ко?
35
0
 
3
 
! Отговори
червен трол преди 4 години
а на мен ще ми вдигнат ли надника или другарите пак са опапали кинтите?
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗначи 47%от фирмите осигуряват служителите си на минималната работна заплататова по телевизията на *** ли го казаха?
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В документ от декември Франция и още четири страни - Португалия, Италия, Гърция и Испания, предлагат отпускането на средства от бюджета на ЕС да бъде свързано с условието съответната страна да предлага справедливи възнаграждения, които осигуряват приличен жизнен стандарт.
32
2
 
7
 
! Отговори
Таткощемикупиколело преди 4 години
Искат, ама нямат желание...
31
7
 
10
 
! Отговори
Пришалеца преди 4 години
Баах мама му в България и заплати ли дават ???не мое да бъде !!!!
30
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи 47%от фирмите осигуряват служителите си на минималната работна заплата
29
0
 
2
 
! Отговори
:o преди 4 години
До иванеее верно ли бе
28
1
 
11
 
! Отговори
иван преди 4 години
в Хасково търговските магазини и складове за трикотажни платотове които работят в тия складове и магазини полу4ават по 1500лв запата но Шефа ги осигуряват от минималната заплатите полу4ваме 500,600лв по банков път останалите в ръка ги полу4ават и така собствениците на трикотажните пплатове укриват данъци от държавата
27
2
 
21
 
! Отговори
h1ze преди 4 години
Значи 47% от фирмите ДАРЯВАТ около минималната заплата. Жалка история!
26
1
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
"Близо 47% от компаниите смятат да увеличат заплащането на своите служители през 2020 година" - като държат работниците си на минимални заплати, а тя се вдига 2020 г. - много ясно защо са отговорили така...
25
0
 
9
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Вервайте ми
24
1
 
23
 
! Отговори
Веселяка преди 4 години
Явно ни взеха българите на подбив. Понеже се вдига минималната заплата и оттам ще отчетат че са вдигнати заплатите.
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мнооого сладникава статия, чак блудкава.Къде ли е проведено проучването? 100% в София. В офиси.
22
0
 
16
 
! Отговори
мушмурокално! преди 4 години
Аз пък мисля цялата 2020 да е на три (3) дневна работна седмица експериментално!При четири (4) дневна работна седмица ми вдигнаха приходите на компанията с около 35%, а персонала е още по-доволен и работят с желание и много ама много по продуктивни са!Хората имат време за личните си неща и семейства, а то е за мен най-ценният капитал!Сега за Новата 2020 ще ги изненадам с идеята и ще им запазя заплатите, а който иска да вдига заплати, мен ме интересува персонала и неговата продуктивност!