Възможно е: Само 1 загинал по улиците на Осло за 2019 г.

България и Румъния си остават най-опасните държави за шофиране в ЕС
Обновена: 4 яну 2020 16:03 | 4 яну 2020 10:45, Нели Христова
136
Възможно е: Само 1 загинал по улиците на Осло за 2019 г.
Снимка: Reuters

Само 1 човек е загинал по пътищата на столицата на Норвегия, Осло, през изминалата 2019 година. За първи път в статистиките за цялата страна не присъстват деца под 16-годишна възраст. Но въпреки добрите новини, извън Осло повече хора са убити на пътя, 110 души, в стравнение с 2018 г., когаго загиват 108 души.

Според местните медии, 2017 г. е втората най-безопасна година, когато трима души са убити при пътни инциденти в Осло. През последните 50 години, столицата на Норвегия отчита драстичен спад на катастрофите по пътищата си. През 1975 г. загиналите са 41 души.

Също така, през 2017 година, Норвегия отбелязва и най-ниския брой хора, загинали на пътя в Европа - 20 смъртни случая на 1 милион души.

За сравнение - в Лондон, само до началото на декември 2019 г., в пътни инциденти са си отишли 126 души. През 2018 година техният брой е бил 22. Въпреки това Великобритания се счита за една от най-безопасните страни за шофиране в Европа, тъй като има по-малко от 30 смъртни случая на 1 милион жители.

Според Independent, най-опасните държави в ЕС остават България и Румъния, които имат средно повече от 90 смъртни случая на 1 милион души.

Успехът на Норвегия е в следствие на план Vision Zero, който сраната въвежда през 2002 година. Той се грижи за транспортната система в страната и нейната сигурност, за да няма загинали или тежко ранени при пътни инциденти. За да посигне това, Норвегия намалява ограничението за скоростта по пътищата си и насърчава закупуването на големи и здрави коли, с висока оценка при краш тестовете.

В столицата Осло също бе въведено ограничение на движението на автомобили в центъра, а велоалеите бяха преработени така, че да са възможно най-безопасни за велосипедистите.

Очаква се Vision Zero да бъде приета от всички държави членки на ЕС.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
19
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
В Норвегия е добре , ама много студено бе.
95
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, знаете ли как се взема шофьорска книжка в Норвегия???Повече от половината от шофьорите в Бг ще бъдат скъсани още на първия тест!!!!
94
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко зависи от хората, които населяват дадена страна: държавници, политика, социален живот, катастрофи, корупция... Всичко, абсолютно всичко! Ако искате нещо да се промени в България има само един начин: подобрете хората с техните знания, морал, възпитание. Всичко друго, приказките за "изконни българси ценности" са пълни дивотии с които пълнят главите на празноглавците. Продължавайте така, и ще влезем трайно в списъка на страните с мракобесни режими и мизерно съществуване.
93
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е Осло ,къде сме ние?Тук дори маркировката по пътищата е няма,смятай.За качеството на настилката няма да говоря.
92
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си внесем специалисти от Норвегия да ни научат как се справят.Явно нашите за нищо не стават.
91
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Твоята швейцарка се е подвизавала в някоя маала, ако изобщо я има и на си си я измислил.
90
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ви кажа че в Бг колкото и кинти да имаш ще живееш като Скот!!!ФАКТ !!Само като погледнеш заобикалящите бългapaци и ..... до там с благоденствието.Преди година една швейцарка идвала в София по служба ми сподели че миришело.Казвам, ами зимата въздуха е малко мръсен а тя, не бе човек, българите МИРИШАТ.Ето това стИ гордите ***!!
89
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Норвежците изчезват като етнос от доста години и затова пълнят държавата си със всякакви тарамбуки и налагат разни стратегии за детето, за да може да отвличат деца от други държави.
88
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално. Естествен подбор. Дивото балканско племе изчезва с бързи темпове докато нормалните народите продължават напред.
87
3
 
7
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
В Норвегия като блъснат някой, той също ли обикновено бяга от местопроизшествието ?
86
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 89Да е ние сме най-големите за това на година умирате повече от колкото в Сирия.
85
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По една случайност пътувах при едни норвежци в България. Е, няма такава простотия като норвежката на пътя.
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
въх някой се засегна... :(
83
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално на балакните селяните нямат култура на пътя.... какво на пътя те нямат култура като цяло.
82
2
 
8
 
! Отговори
какво преди 4 години
целите с тая статия да не би да искате да сравнявате българите с норвежците,ако е така,идете се прегледайте
81
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там където липсва мало-умието е така! При нас е в изобилие и ...........
80
3
 
3
 
! Отговори
Господин Цветанов преди 4 години
Да ви кажа нещо: Вие сте лош човек! А бившите ви подчинени работят за представилия най-висока сума! И разгласяват лична информация срещу по-високата сума!
79
3
 
1
 
! Отговори
Очаквам уведомление преди 4 години
Съгласно чл. 34ж от Закон за СРС в неговата последна редакция, Националното бюро за контрол върху СРС е длъжно да уведоми служебно всеки български гражданин, който е бил незаконно подслушван, освен ако това няма да навреди на националната сигурност или да попречи за предотвратяването и разкриването на престъпления, да доведе до разкриване на оперативни способи и др., което в случая не изглежда основателно
78
9
 
7
 
! Отговори
Едо преди 4 години
...Как не трябва простосмъртните, да се изживяват като богове! ЖИВЕЙ ЧИСТ И СКРОМЕН ЖИВОТ, КАКТО НИ ДАДЕ ПРИМЕР, КОЙТО ДА СЛЕДВАМЕ, ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС! Най-същественият исторически момент за България е, че Господ чу стенанията на онеправданите българи и ни изпрати Спасител в Личността на Генерал Румен Радев-ЧЕСТЕН, ОТКРИТ И ПРОЗРАЧЕН, СМЕЛ, ТРЕНИРАН ДА ПОБЕЖДАВА ВСЯКАКВИ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ! АМИН!
77
1
 
5
 
! Отговори
До Селския Гущер преди 4 години
Твоя пряк началник май много неща ти е споделял от личният си живот,че чак ти е раздрънкал фантазията