Световната банка: Ръстът на BG икономиката ще се забави за години

Растежът на България е сред най- бързите от всички държави в Източна Европа
Обновена: 9 яну 2020 13:31 | 9 яну 2020 11:24, Ния Христова
161
Световната банка: Ръстът на BG икономиката ще се забави за години
Снимка: Pixabay

Световната банка ще запази без промяна прогнозата си за растежа на България през тази година, както и за следващите, съобщи Investor BG.

Очаква се тази година темпът на растеж на брутния вътрешен продукт да се забави до 3% и да се стабилизира та 3,1% през 2021 и 2022 г., се посочва в доклад на Банката.

Растежът на България е сред най- бързите от всички държави в Източна Европа, Балканите и Централната Азия, които Световната банка наблюдава.

За момента от страните на Балканите единствено Косово се очертава да е с малко по- висок растеж. Икономиката на страната ни се съизмерва с растежа на икономиките на Полша, Унгария, Албания, Молдова, Северна Македония, Румъния.

Очаква се най- бърз растеж да постигнат икономиките от Централна Азия, както и Армения и Грузия, които също са част от страните на Източна Европа.

През 2019 г. средният растеж в региона на източна Европа и Централна Азия се забавя до 2% заради бързото забавянето на турската икономика и Русия.

Очертава се продължително отслабване на ръста на износа на страните от региона на фона на по-бавните инвестиции в производството и отслабеното търсене.
 

Цялата статия можете да прочете ТУК

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
2
 
3
 
! Отговори
бивш финансист преди 4 години
Гответе се за тотален срив на имотния пазар, на който се крепеше икономиката, след което ще последва и нейния колапс. Инвестиралите в имоти ще загубят в следващите 1- 2 години над 40% от вложените си пари, което ще е трагедия за много българи. Ако нямате спешна нужда, не купувайте имот, изчакайте след няколко години ще купите на половин цена, после ще ми благодарите. Пазара се пренасити, сделките са паднали до момента с 33%. В София празните необитаеми жилища са 35%, а 30% за останалите градове.
135
0
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Хората, които ги правят тези анализи имат ли представа, че живеят на Земята, а не на Марс, или просто идеята е да лапнем някви кинти, за някаква свършена работа. Аман от бюрократи, ако спрем да ги храним току виж доходите ни се вдигнали!
134
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
edin senior java developer na mesec vnasq danyk kolkoto polovin godishnata zaplata na tuka komentirashtite
133
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
trqbva poveche programisti
132
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно!Ще внесем с 5% повече бойклук е ето ти стабилен ръст от 5%
131
11
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Световната банка да си ЕбМкта!
130
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ха сега де еми нали крадливото недоразумение МУХълбоико казва че всичко е стабилно !!!
129
1
 
21
 
! Отговори
Образование преди 4 години
Ния Христова е абсолютно неграмотна, по дяволите, засрамете се и се научете поне да пишете при положение че искате да работите в медиите!
128
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
наглеца *** иска само да му дават европари да усвоява и да строи къщи за гости и да се прави на най- великия европеец
127
1
 
21
 
! Отговори
реджо преди 4 години
значи да разбираме че икономиката на производителите на банички вече ще спира да емитира че имала нужда от кадри и вече реално няма да се търсят кадри и ще лъснат фалшивите обяви за работа че на ужким се търсело масово работници,кадри и служители....ама нямало кой да работи...така ли да го разбираме че икономиката на производителите на банички официално престава вече да има нужда от кадри!
126
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От бедния всеки бяга.Турци,германци ,англичани,французии руснаци.С нас никой не иска да си има работа защото само искаме заеми и пари.
125
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големия огромния балон ще гръмне скоро много скоро.
124
2
 
24
 
! Отговори
Селянин преди 4 години
Вече в България няма кой да работи.
123
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С колко години ще ни се забави растежа.Със 100 или 200години.Не давате прогнози.
122
0
 
25
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
Един вид, световната банка я е страх от България, че твърде бързо се развива. Голям смях.
121
9
 
5
 
! Отговори
ТОЧНА ПРОГНОЗА преди 4 години
за аветовната икономика - предстоят световни процеси на икономически сривове и кризи. Предстоят бунтове и безредици в т.нар. водещи държави в САЩ и ЕС. До 2025-2026, който не се е върнал в Бг после и да иска ще е невъзможно.
120
1
 
16
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
Важно е да не ние приемат в чакалнята за еврото, пък си пишете глупости.
119
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ръст? Къф ъуст бе МАА ви загубена!!!! Ръст имало! Ай сиктир!
118
8
 
47
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Тези от световната банка и разните му рейтингови агенции да ходят да се гръмнат някъде в празните кратуни! България гине и нищо не може да ме убеди в обратното, защото няма аргументи в обратната посока! Ние сега работещите ще вземаме по-малки пенсии от сегашните пенсионери, които *** в мизерия! Живеем сякаш в средновековието - елементарен репортаж от някое село показва дрипави, оскотели и с окапали зъби хорица! Жалка картина!
117
5
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонименей,ти направо ми написа "двойка" по правопис бе!..Я кажи:-Защо те смущава израза "раЗтеж"?.."раСтеж" идва от "РАСТЕНЕ,израстване",а "разтеж"..-от "РАЗтягане"!..Демек,от раЗтягане на локуми...Но,като нема за какво да са фанеш,една буквичка ти е "сламката"..И друго ,много важно:-Аз НЕ "давам акъл"!!!!!!..Просто споделям мнение!.."Акъла" го оставам ти да го ръсиш..