Световната банка: Ръстът на BG икономиката ще се забави за години

Растежът на България е сред най- бързите от всички държави в Източна Европа
Обновена: 9 яну 2020 13:31 | 9 яну 2020 11:24, Ния Христова
161
Световната банка: Ръстът на BG икономиката ще се забави за години
Снимка: Pixabay

Световната банка ще запази без промяна прогнозата си за растежа на България през тази година, както и за следващите, съобщи Investor BG.

Очаква се тази година темпът на растеж на брутния вътрешен продукт да се забави до 3% и да се стабилизира та 3,1% през 2021 и 2022 г., се посочва в доклад на Банката.

Растежът на България е сред най- бързите от всички държави в Източна Европа, Балканите и Централната Азия, които Световната банка наблюдава.

За момента от страните на Балканите единствено Косово се очертава да е с малко по- висок растеж. Икономиката на страната ни се съизмерва с растежа на икономиките на Полша, Унгария, Албания, Молдова, Северна Македония, Румъния.

Очаква се най- бърз растеж да постигнат икономиките от Централна Азия, както и Армения и Грузия, които също са част от страните на Източна Европа.

През 2019 г. средният растеж в региона на източна Европа и Централна Азия се забавя до 2% заради бързото забавянето на турската икономика и Русия.

Очертава се продължително отслабване на ръста на износа на страните от региона на фона на по-бавните инвестиции в производството и отслабеното търсене.
 

Цялата статия можете да прочете ТУК

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните "икономически" глупости на този сайт!Вчера ОК беше с нулев ръст на икономиката за 2020, сега нашата се забавяла, защото руската се забавяла! Е, нали нямаме нищо общо с Русия? Какво ни пречи тя?Отделно, уж се забавя, ама остава същата... Колкото за разгорелия се спор за данъците - Данъка, затова е данък, защото е за всички - подоходен, ДДС... Как си представяте отивайки в магазина да ви питат "програмист ли си?", казваш да и ... вместо 20% - 30% ДДС.Мислете бе хора, мислете!
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
инфлацията ни е растежа при инфлация 7 процента ръст 3 - 4 процента рецесия
114
3
 
24
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
Взимам бруто около 2000 лева месечно, а след осигуровки и данъка върху дохода получавам чисто 1550 лева. Колегите са същата работа. Какви данъци искаш да ми вдигат? Не е ли по-добре твоите данъци да вдигнат - не е хубаво да се толерират глyпocтите.
113
1
 
21
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Бегайте да купувате апартаменти бързо, че ще свършат.
112
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 116Не можеш да им вдигнеш данъците, защото това е оутсорсинг - отива там, където му е изгодно. Ще им вдигнеш данъците и за седмица ги няма, даже компютрите няма да вземат. Данъците могат да се вдигат само ако има производство - машиностроене и др.
111
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре ще е тези дето само врякат против програмистите, да бъдат пратени да свършат нещо полезно, примерно да чykaт камъни в някоя кариера.
110
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е заради програмистите.много пари вземват тия и не знаят как да ги харчт.най-много накоя курволеткa веднъж годишно ,че за повече не им стигат силите.не върви да взимаш 6-7хил лева заплата и да не харчиш достатъчно ,че да стигне малко и до народа.отделно ,че много ток харчат с тия компютри и тока не стига за производство на истински неща.аз викам да вдигнем данаците на програмистите.
109
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква икономика хората гладни като кучета
108
3
 
13
 
! Отговори
had enough преди 4 години
Всъщност това мен ме успокоява, защото фалшивият ръст е много изнервящНе съм Дянков и Дянков не мъ преписвай този път
107
0
 
9
 
! Отговори
Aaaa преди 4 години
Когато имало ръст, имало, ама когато почнат да търсят активно финансов министър през февруари, явно слухът е достигнал по-далеч от местните задръстени и злобни клюкарки
106
1
 
5
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Що верно не изберете един нов финансов министър през февруари, то така и така всички рейтинги са напът да се сринат? Особено след такова настървено търсене и предлагане на поста и то през февруари? Не е ли яко? Къде е Дянков между впрочем или имаме само биозаместниците му, сътворени с бихейвиористичните усилия на хиляди желаещи
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търсенето на нов финансов министър приключи ли или още се търсят желаещи да успокоят въобразилите се граждани след многохилядните успокоения от Дянков, че всичко е супер и че само тези, които са го обучавали/e обучавал страдат
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 68Диверсантите, както си написал, няма какво да ги търсим в Перник, те са до един в кабинета Му и в централата на гепИ
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоВиж първо как се пише правилно раСтеж и тогава давай акъл
102
3
 
24
 
! Отговори
абсурдистан преди 4 години
И как го мерите тоя "бърз" растеж ? по Окрадените пари ли ? да,на някои "хора" сметките и имотите много бързо нарастнаха с Милиони та и Милиарди !а дъртите броят стинки ,а младите емигрират .
101
5
 
22
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Световната банка: Ръстът на BG икономиката ще се забави за вечни времена
100
0
 
16
 
! Отговори
Иван преди 4 години
"През 2019 г. средният растеж в региона на източна Европа и Централна Азия се забавя до 2% заради бързото забавянето..."Вие наистина не можете да напишете една статия като хората. Смях. :D
99
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоДа, 3-4% не е разтеж, а застой и аз го написах долу. Разтежа е разтеж, когато изпреварва инфлацията, като разликата дава реалния разтеж.НЯма начин брат, кражбата е основно занимание на псевдополитиците, а народа не му пука, промяна скоро няма да има. Стабилната мизерия още поне едно поколение, докато на постсоцкратуната и стане ясно какво всъщност е демокрация и как се консумира.
98
7
 
26
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ние нямаме нужда от "костенурчещия" разтеж от 3-4 процента!На нас ни трябват поне 30-40,за да догоним ДОНЯКЪДЕ развитите държави!Подобно на "Шоковата приватизация" преди време,сега ни трябва "Шоков скок" в икономическо отношение!!!!..Но как да стане това?..-"Бащицата на нацията" е най-обикновен хулиган,махленски бияч,целия му Харем е от некадърни ФИГУРАНТИ,"опозиция" на практика няма,а народа...народа спи сън,който е подхванал още преди 5-6 века..
97
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ръстът на българските уиьови глави нараства!