На "Калотина" – митничарите вземали до ?1000 такса "почерпка" на смяна

Искали пари от предимно турски граждани, 20 души са обвинени
Обновена: 7 фев 2020 15:27 | 7 фев 2020 15:26, Анисия Иванова
94
На "Калотина" – митничарите вземали до ?1000 такса "почерпка" на смяна
Снимка: БГНЕС

Задържаните митничарите от Калотина си искали такса "почерпка" от водачите, за да преминат пункта. Те събирали  от 800 до 1000 евро на смяна, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата.

Ако водачите на товарните автомобили давали пари в по-голяма банкнота им се връщало съответно ресто, каза още тя. Искането на подкупите ставало директно или чрез мимики и жестове.

Вчера на пункта бяха задържани над 30 души. Организираната престъпна група действала от началото на 2019 година и имала строга пирамидална структура, на върха на която бил началникът на митническия пункт. В групата имало както митнически инспектори, така и гранични полицаи.

Още по темата

Членовете на пункта са искали и получавали неправомерно различни парични суми от водачите на преминаващите през пункта, предимно турски граждани. Те са искали пари и от български граждани, влизащи на територията на България, в случаите когато транспортирали хранителни стоки.

Целта на исканите парични суми била, за да не се извършва реално физически контрол на товара, включително да не се подложи превозното средство на рентген или щателно претърсване, в случаите когато това е било необходимо според нормативните изисквания, заяви Милева.

20 души са привлечени в качеството на обвиняеми за участие в групата, сред тях е и началникът на митническия пункт "Калотина”, който е обвинен за ръководител на ОПГ. Сред обвиняемите има 4 гранични полицаи и 15 митнически инспектори, каза още Сийка Милева, цитирана от БГНЕС.

При претърсванията и иззета е голяма парична сума в лева, евро и турски лири, наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.

Всичко е започнало по повод множество сигнали от водачи на МПС и граждани, че при преминаване през пункта са им искани парични суми под формата на такса "почерпка“.

"Не се извършал физически контрол над товара, проверка с рентген или щателна митническа проверка, когато това е било необходимо според нормативните изисквания. Всеки митнически инспектор е отделял 50 евро и предавал на ръка на началника, останалата сума се е разпределяла между инспекторите и граничните полицаи", обясни Милева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И други митници цели смени бяха арестувани,и доказателства имало и пари по домовете им огромни суми,и кой е в затвора от тях!
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, в България е нормална практика на такива да им бъде вдигната заплатата... То и на една мома от НАП казват, че са и вдигнали уж заплатата... Шефка уж била някаква там...
67
8
 
7
 
! Отговори
Бг преди 4 години
Вдигнете им заплатите!
66
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много искам на всеки турски камион, влизащ в България, да се прави тотална проверка. Тези са абсолютни контрабандисти. НИКОГА НЕ ПЛАЩАТ ВСИЧКО, КАКТО Е ПО ЗАКОН.
65
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази практика е от години и десетилетия. Всеки го знае (с изключение на прокуратурата, те едва сега го разбират). И ако искат да въведат контрол е съвсем просто да пускат като пътници подставени лица и да пуснат няколко екипирани с камери леки автомобила с говорещи турски в тях и някой друг товарен да преминат границата под контрола на прокуратурата и със СРС. Моментално ще хванат корумпираните, а по границите като знаят че всеки един автомобил, може да е такъв, доста ще се замислят преди да пои
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В началото на 2019 г. реорганизираха основни структурата на митниците. Вече започва да става ясен смисъла на реорганизацията щом по същото време са започнали да действат организираните престъпни групи.
63
1
 
8
 
! Отговори
Az преди 4 години
Всички дървавни *** в затвора, само лапат и решават кръстословици по цял ден...
62
0
 
23
 
! Отговори
Гина преди 4 години
Държавата нарочно държи народа *** и в сивия сектор. Аха надигне глава някой и хоп в панделката за данъци, подкуп или непоискана касова бележка на излизане от магазина. После една смяна митничари крадяли, а те чак сега разбрали. Искам да ми посочите един на държавна заплата, от който зависи нещо макар да било да не чакаш на опашката дълго, и да не е взимал "почерпка". Или фирма ми посочете, която е 100% изрядна спрямо всички нормативни изисквания и закони.
61
1
 
17
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
КАКТО НАЧАЛНИКА НА МИТНИЧЕСКИЯ ПУНКТ НОСИ ОТГОВОРНОСТ НЕ ПО МАЛКО ВИНАНА ИМА И НАЧАЛНИКА НА гкпп СЛЕД КАТО СА ЗАДЪРЖАНИ ГРАНИЧНИ ПОЛИЦАЙ.ИНТЕРЕСНО ЗАЩО НЕ ИМ СЕ ОСВЕТЛЯТ ИМЕНАТА .
60
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моята пенсия е 9.76 лева за ден.Началника на митницата взема по 500 евра на ден,плюс заплатата и осигуровките от нас.Е,това ако не е мафия? Защо бягали младите от България,защото са отвратени от системата.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МитничарВ Румъния също се прави дезинфекция ама никой не ти иска пари за тази работа. Тогава да се събират пари за имунизация от трети лица а не от държавата или пациента. Интересна логика. То и с изгонването на хората после паспортните опашки и още какво ли не беше правено за други и българинът все гледа отзад и че не става въпрос за него ама идва време и той става пострадал от всичко това.
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СнайперовНе си прав в изчисленията. Само тая смяна е корумпирана. Другите три смени са света вода ненапита и срещу тях няма да има никакви действия. Така че не ги брой като пресмяташ парите.
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корупцията е държавна политика. Такива акции имат за цел да убедят обществото, че виновниците за корупцията са едни лоши хора, които като хванеме, всичко ще се оправи. Уви, няма да е така. Когато държавата иска да има корупция, на мястото на отстранените корумпирани, ще назначат други корумпирани. Ако не са корумпирани, ще направят необходимото да ги корумпират - има изпитани методи. Това, което пиша, го доказват всички досегашни подобни акции - с нещо промениха ли корупционните практики.
56
1
 
25
 
! Отговори
Снайперов преди 4 години
Тия за година и един месец са взели 790000 евра.На началника всеки снасял по 50 евра на смяна.Ако са 10 бандита на смяна,началнику чопва всеки божи ден по 500 евра,а за година 182500 евра.Е,беден митничар в сравнение с Божков.Божков ще го гони и бие с пачки от София до Кулата!И аз чакам да ми върнат откраднатите ми парите за пенсия.С 42 години трудов стаж 293 лева.
55
0
 
6
 
! Отговори
Митничар преди 4 години
До АнонименПарите за дезинфекцията ги събира частна фирма. Служителите й пазят в най-строга тайна точната сума, която струва самата дезинфекция (пазят тайната за истинската цена от преминаващите). Ако някой от останалите служители на пункта реши да каже на някой шофьор колко точно струва дезинфекцията, това е повод да му се сърдят до смърт. Само че там прокуратурата не се бърка, щото има интереси, които тя не трябва да засегне.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как от 2019 а отпреди нямаше ли ? С тези винетки обраха всички чужденци защото не връщаха ресто. Лично от мен са взимали за кафе.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой събира парите от дезинфекцията на границите с Турция ? Омръзна ми да ви псувам и да казвам че тези пари са харам за вас и държавата.
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако проблема беше една смяна митничари да се хванат, да се осъдят и пъхнат в затвора, нещата с корупцията щяха просто да са прекрасни. Проблемът е, че държавата иска да има корупция. Тя създава корумпиращи условия с явното намерение те да бъдат корумпирани. Не знам дали знаете, че назначават митничари със заплати по-малки от необходимото за жизнен минимум. По времето на Танов, след конкурси ги пращата на Калотина с 540 лв. чиста заплата. Самият факт, че са живи, вече означава че са корумпирани.
51
0
 
14
 
! Отговори
DVB преди 4 години
Не знам дали от 2019 година е тази 'групичка', но имах един колега етнически турчин в Швейцария (тук живея от доста време, а той си e втора генерация), и още през 2014 ми разказваше, че почти всеки път като пътуват към Турция той или родата, постоянно им искали нашите с лаф от сорта 'комшо, 10 евр за чорба' .. Пълен срам. На мен лично не ми се е случвало директно да ми се иска, но съм много любопитен дали на някой тук се е случвало..Не мога да си представя как на гишето за проверка се искат пари
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше вече няколко такива акции. Шумно ги задържаха, после съвсем тихичко ги пуснаха. Някои осъдиха държавата и получиха тлъсти обезщетения. Познавам един митничар, дето всяка смяна, като идва на работа, паркира демонстративно новичкия си джип "Тойота", купен с обезщетението, точно под камерите, за да му се радват тия, дето го гледат.