На "Калотина" – митничарите вземали до ?1000 такса "почерпка" на смяна

Искали пари от предимно турски граждани, 20 души са обвинени
Обновена: 7 фев 2020 15:27 | 7 фев 2020 15:26, Анисия Иванова
94
На "Калотина" – митничарите вземали до ?1000 такса "почерпка" на смяна
Снимка: БГНЕС

Задържаните митничарите от Калотина си искали такса "почерпка" от водачите, за да преминат пункта. Те събирали  от 800 до 1000 евро на смяна, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата.

Ако водачите на товарните автомобили давали пари в по-голяма банкнота им се връщало съответно ресто, каза още тя. Искането на подкупите ставало директно или чрез мимики и жестове.

Вчера на пункта бяха задържани над 30 души. Организираната престъпна група действала от началото на 2019 година и имала строга пирамидална структура, на върха на която бил началникът на митническия пункт. В групата имало както митнически инспектори, така и гранични полицаи.

Още по темата

Членовете на пункта са искали и получавали неправомерно различни парични суми от водачите на преминаващите през пункта, предимно турски граждани. Те са искали пари и от български граждани, влизащи на територията на България, в случаите когато транспортирали хранителни стоки.

Целта на исканите парични суми била, за да не се извършва реално физически контрол на товара, включително да не се подложи превозното средство на рентген или щателно претърсване, в случаите когато това е било необходимо според нормативните изисквания, заяви Милева.

20 души са привлечени в качеството на обвиняеми за участие в групата, сред тях е и началникът на митническия пункт "Калотина”, който е обвинен за ръководител на ОПГ. Сред обвиняемите има 4 гранични полицаи и 15 митнически инспектори, каза още Сийка Милева, цитирана от БГНЕС.

При претърсванията и иззета е голяма парична сума в лева, евро и турски лири, наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.

Всичко е започнало по повод множество сигнали от водачи на МПС и граждани, че при преминаване през пункта са им искани парични суми под формата на такса "почерпка“.

"Не се извършал физически контрол над товара, проверка с рентген или щателна митническа проверка, когато това е било необходимо според нормативните изисквания. Всеки митнически инспектор е отделял 50 евро и предавал на ръка на началника, останалата сума се е разпределяла между инспекторите и граничните полицаи", обясни Милева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
16
 
! Отговори
Милиционер Роднина преди 4 години
Схемата е отработена !Митничар ,роднина, митничар ,роднина ...милиционер .
28
1
 
8
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Нали трябва да имат стимул да работят. И аз да съм дават ли ми вземам.
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опандизеха ги, за да не пречат на ГЕРП, като решат да бягат към Сърбия
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смятай,батко!!!!!!!колко се крадеЧ!!!!
25
1
 
16
 
! Отговори
Дядо ви преди 4 години
Някъде, на някой не платиха. Това е отмъщение.
24
2
 
13
 
! Отговори
божков преди 4 години
че какво са 1000 евро, на мен им искат милиони!
23
4
 
15
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Събирали били по 1000 евро на смяна??там смяната е 20+ човека ,от дома ли са носили додава всеки по 50 ?? Слушате брифинг на Сийка и куп милиционери , какво умно да кажат!! Все митницата виновна- едни сатани събрани заедно!! А в банкя девици !! Тец за 3000 лв..си е норма,нали? Апартам с асанс - евтиния- всеки може да си позволи,цецка- видяла дупка и купила даром,айде бе
22
6
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
Видял си ти апогей и корупция ,дечко!Явно и ти си от това неграмотно и неинформирано поколение ,за което животът е почнал преди 10 години,за които ,,БарЦ!!!елона е истина,дворците и островите също,милиардите в банките и какви ли не още измишльтини.Ех дете невинно,точно така са създавали ремсистите твоите благодетели- вкарвали са ,,истинска информация"в непросветената и лекомислена невръстна глава.....Учи за матурата,научи правописа и не вярвай на г.л.у.п.о.с.ти,че такъв ще си останеш!
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички са насързани като свински черва, както е и в парламента. *** навсякъде! Тези сега всичките 20 по 40г затвор и да им се конфискува имуществото, всичкото ...
20
2
 
7
 
! Отговори
От бореца преди 4 години
Трябва да се стрижат читаците до голо, те така са свикнали и знаят че са нередовни по рождение .!.
19
1
 
21
 
! Отговори
ЧИЧО преди 4 години
Че то така е на границата откакто се помня. А аз помня още от 60те години.Нищо ново-митничар ли си,баровец си.А турските шофьори си знаят ,без да ги подканяш.Имах познат от казармата,почна на Калотина през 70те-Какви работи ми показа и разказа,,оправи си" живота А тезиот Свиленград,какво митничарско градче спретнаха още през 90те-,помните либългарският Бевърли хилс!!!....Абе няма как без хич в нашият регион,но те прекаляват!
18
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корупцията в България е в апогея си откакто Борисов е на власт.И той бил в играта,но него никой не го пипва.И за Барцелона,и за ало, Ваньо никой не го закача.Цялата държава вече е срината.Жалко за поколенията,които растат в такава държава,
17
2
 
25
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
Глупости всякакви. Във всяка служба има некадърни връзкари,които са така комплексирани , че като им го кажеш в очите почват да плетат интриги...Да сигурно не са ангели или папски нунции. Този човек шефа- когото набеждават е заловил лично тонове наркотици!! Не преувеличавам!!С какво са по полезни за народа цецо,горанов...няма да стигне мястото да напиша всички!!...колко е комисиона от магистрали,саниране..не знаели за лотариите...години..
16
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Гешев,така си тръгнал че накрая ,на свобода ще останете ,само Бойко, Доган,Пеевски ти Гешев и жена ти в България!
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо няма камери с микрофон във всяка точка на митницата и човек в София който няма никаква връзка с тях да гледа какво става. А те сглобили нарочно система за корупция, сигурно чак и депутати пари получават за нея. Хората там киснат с часове като животни да минат. Това е направено нарочно.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ебаи мурдарите.
13
1
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
балкански чалъми кво да прайш то това си е повече като традиция и ако не делиш за началника от утре няма да си на работа1 ден вземат а след това 1 месец се ''почерпват''от утре пак ще са на работа щото нищо няма да се докаже
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така митничарите ,ще си делкат по 1000?И Бойко И Гешев без % от това ?
11
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е интересно, колко от тях ще получат присъди. Айде на бас, че нито един от тези няма да лъде осъден дори условно.Всеки от тях ще заведе дело срещу даржавата и ще го спечели .И крайният резултат. Държавата ще плати едни обзщетения в много хиляди и познайте от къде ще дойдат тези пари - ОТ ДАНЪЦИТЕ ВИ ХОРААА.
10
1
 
12
 
! Отговори
Гешев преди 4 години
Който види Божков да ми звънне!